Canon predstavio nove 4K UHD kamere

Canon predstavio nove 4K UHD kamere

Foto: Canon

Canon Europe je predstavio najnovije dodatke svojoj profesionalnoj seriji XA u vidu triju novih 4K UHD kamera – XA55, XA50 i XA40 – kao odgovor na sve veću potražnju tržišta za 4K UHD produkcijom. XA55 / XA50 je 4K UHD kamera sa senzorom tipa 1.0, Dual Pixel CMOS automatskim fokusiranjem i 15x optičkim zumom, pri čemu model XA55 ima 3G-SDI. XA40 je ultrakompaktna 4K UHD kamera sa senzorom tipa 1/2,3 i 20x optičkim zumom.

XA55, XA50 i XA40 podjednako su prikladne za 4K UHD i HD produkciju, pri čemu obrada HD Over Sampling omogućuje korisnicima iskorištavanje prednosti naprednog snimanja u razlučivosti Full HD. Kamere nude i cijeli niz svestranih profesionalnih značajki. Nove modele karakterizira povoljna cijena i mala masa te oni proširuju doseg linije proizvoda XA. Svidjet će se profesionalnim korisnicima u primjenama poput prikupljanja vijesti i korporativne produkcije videosadržaja i dokumentaraca.

XA55 / XA50 prijenosan je i krajnje kompaktan model koji povećava privlačnost serije XA korisnicima kamera. To je prvi model u seriji XA koji ima CMOS senzor tipa 1.0 s brzom i pouzdanom tehnologijom automatskog fokusiranja Dual Pixel. Kamera ima i originalni 4K objektiv s 15x optičkim zumom koji u spoju s elementima Super UD (s ultraniskim rasapom) stvara bogatu sliku s prekrasnim bokehom i širokom žarišnom duljinom od 25,5 mm do 382,5 mm. Napredno Full HD snimanje moguće je zahvaljujući korištenju slikovnog procesora DIGIC DV6 i obrade HD Over Sampling, dok moćna stabilizacija slike u 5 osi sprječava iskrivljavanje slike čak i pri snimanju iz ruke.

Brzo i precizno automatsko fokusiranje na oko 80 % slike (okomito i vodoravno) moguće je zahvaljujući Dual Pixel CMOS automatskom fokusiranju. Automatsko fokusiranje uz prepoznavanje lica, s prioritetom lica, samo s licem i praćenje dodirom omogućuju glatku kontrolu fokusiranja i intuitivno rukovanje, dok Dual Pixel vodič fokusiranja nudi grafičko korisničko sučelje kao pomoć pri ručnom fokusiranju. Taj inovativni vodič primjenjuje tehnologiju razlike u fazi automatskog fokusiranja Dual Pixel CMOS radi postizanja istog krajnje preciznog fokusa.

Korisnik kamere XA55 / XA50 može uživati u prednosti snimanja u više formata – tu su podrška za snimanje u formatima XF-AVC i MP4 do 4K UHD 25P na kartice SD card, usporeno i ubrzano snimanje maksimalnom brzinom od 1200x u 4K i Full HD razlučivosti i dva utora za kartice SD card što omogućuje slijedno i pričuvno snimanje. XA55 / XA50 nudi nisku potrošnju energije i njena baterija omogućuje više od dva sata neprekidnog rada.

Moguće je dobiti zvuk profesionalne kvalitete pomoću linearnog PCM 4-kanalnog snimanja zvuka i dva XLR terminala, dok 3G-SDI terminali (samo XA55) nude izlazni 10-bitni Full HD signal omjera 4:2:2.

S masom oko 730 g (samo tijelo), XA40 je jedna od najprenosivijih i najkompaktnijih trenutačno dostupnih 4K UHD profesionalnih kamera. Korisnici mogu raditi onako kako žele, ali uvijek u najvišoj kvaliteti zahvaljujući kombinaciji 4K UHD CMOS senzora tipa 1/2,3 inča i slikovnog procesora DIGIC DV6 koji nude savršenu 4K UHD sliku i vrhunsku Full HD sliku uz obradu HD Over Sampling. Tu je i podrška za snimanje u formatu MP4 UHD 150 Mbps pri 25P i Full HD 35 Mbps/17 Mbps pri 50P/25P, dok je stalno snimanje sporih i brzih pokreta dostupno u razlučivostima UHD i Full HD maksimalnom brzinom od 1200x.

Uz to, 20x optički zum sa širokim kutom koji počinje od 29,3 mm osigurava slobodu izražavanja. Zadržavanje dosljedne kvalitete slike nije problem uz snažnu stabilizaciju u 5 osi, dok 3D struktura grupiranja leća u stvarnom vremenu istovremeno podržava brz i tih rad zuma te responzivno rukovanje.

Infracrveni način rada – koji omogućuje produkciju i u uvjetima s malo ili ništa ambijentalnog osvjetljenja – i 3,0-inčni LCD dodirni zaslon za intuitivnu kontrolu neke su od glavnih atrakcija ove krajnje specijalizirane kamere. Među ostalim značajkama su dva utora za kartice SD card za izradu pričuvnih kopija i slijedno snimanje te podrška za linearni PCM 4-kanalni zvuk uz ugrađeni stereo mikrofon i dva XLR terminala kao standardnu opremu.

Još iz kategorije

Najuspješnije svjetske kompanije sve češće surađuju s hrvatskim it tvrtkama

Najuspješnije svjetske kompanije sve češće surađuju s hrvatskim it tvrtkama

15.07.2019. komentiraj

Q je trenutno najbrže rastuća softverska agencija u Europi, a u svom portfoliju sadrži najprestižnije svjetske brandove, kao što su The Times, BBC, Facebook, Nestle, Vaillant, Volkswagen, Hilti i mnogi drugi, vole se pohvaliti u kompaniji pod imenom Q.

Digitalna tvornica

Digitalna tvornica

13.07.2019. komentiraj

U Chengduu Siemens upravlja jedna od najmodernijih tvornica u Kini. Ali ne samo to: 2018. je Svjetski gospodarski forum Siemens Electronic Works Chengdu nagradio kao jednu od najmodernijih tvornica svijeta. Tvornica je ogledni primjer za Industriju 4.0 i pokazuje kako digitalizacija potiče inovacije.

Atlantic Grupa uvodi u poslovanje logističke robote Gideon Brothersa

Atlantic Grupa uvodi u poslovanje logističke robote Gideon Brothersa

12.07.2019. komentiraj

Hrvatska tvrtka za robotiku i umjetnu inteligenciju Gideon Brothers pokrenula je svoj drugi pilot projekt do sada s Atlantic Grupom, jednom od vodećih prehrambenih kompanija i distributera robe široke potrošnje u regiji. U sklopu ovog projekta Atlantic Grupa će u svom novom logističko-distributivnom centru u Velikoj Gorici implementirati robote Gideon Brothersa, potpuno autonomne strojeve temeljene na revolucionarnoj tehnologiji vizualne percepcije koja kombinira stereoskopske kamere i duboko učenje.