Canon predstavio nove 4K UHD kamere

Canon predstavio nove 4K UHD kamere

Foto: Canon

Canon Europe je predstavio najnovije dodatke svojoj profesionalnoj seriji XA u vidu triju novih 4K UHD kamera – XA55, XA50 i XA40 – kao odgovor na sve veću potražnju tržišta za 4K UHD produkcijom. XA55 / XA50 je 4K UHD kamera sa senzorom tipa 1.0, Dual Pixel CMOS automatskim fokusiranjem i 15x optičkim zumom, pri čemu model XA55 ima 3G-SDI. XA40 je ultrakompaktna 4K UHD kamera sa senzorom tipa 1/2,3 i 20x optičkim zumom.

XA55, XA50 i XA40 podjednako su prikladne za 4K UHD i HD produkciju, pri čemu obrada HD Over Sampling omogućuje korisnicima iskorištavanje prednosti naprednog snimanja u razlučivosti Full HD. Kamere nude i cijeli niz svestranih profesionalnih značajki. Nove modele karakterizira povoljna cijena i mala masa te oni proširuju doseg linije proizvoda XA. Svidjet će se profesionalnim korisnicima u primjenama poput prikupljanja vijesti i korporativne produkcije videosadržaja i dokumentaraca.

XA55 / XA50 prijenosan je i krajnje kompaktan model koji povećava privlačnost serije XA korisnicima kamera. To je prvi model u seriji XA koji ima CMOS senzor tipa 1.0 s brzom i pouzdanom tehnologijom automatskog fokusiranja Dual Pixel. Kamera ima i originalni 4K objektiv s 15x optičkim zumom koji u spoju s elementima Super UD (s ultraniskim rasapom) stvara bogatu sliku s prekrasnim bokehom i širokom žarišnom duljinom od 25,5 mm do 382,5 mm. Napredno Full HD snimanje moguće je zahvaljujući korištenju slikovnog procesora DIGIC DV6 i obrade HD Over Sampling, dok moćna stabilizacija slike u 5 osi sprječava iskrivljavanje slike čak i pri snimanju iz ruke.

Brzo i precizno automatsko fokusiranje na oko 80 % slike (okomito i vodoravno) moguće je zahvaljujući Dual Pixel CMOS automatskom fokusiranju. Automatsko fokusiranje uz prepoznavanje lica, s prioritetom lica, samo s licem i praćenje dodirom omogućuju glatku kontrolu fokusiranja i intuitivno rukovanje, dok Dual Pixel vodič fokusiranja nudi grafičko korisničko sučelje kao pomoć pri ručnom fokusiranju. Taj inovativni vodič primjenjuje tehnologiju razlike u fazi automatskog fokusiranja Dual Pixel CMOS radi postizanja istog krajnje preciznog fokusa.

Korisnik kamere XA55 / XA50 može uživati u prednosti snimanja u više formata – tu su podrška za snimanje u formatima XF-AVC i MP4 do 4K UHD 25P na kartice SD card, usporeno i ubrzano snimanje maksimalnom brzinom od 1200x u 4K i Full HD razlučivosti i dva utora za kartice SD card što omogućuje slijedno i pričuvno snimanje. XA55 / XA50 nudi nisku potrošnju energije i njena baterija omogućuje više od dva sata neprekidnog rada.

Moguće je dobiti zvuk profesionalne kvalitete pomoću linearnog PCM 4-kanalnog snimanja zvuka i dva XLR terminala, dok 3G-SDI terminali (samo XA55) nude izlazni 10-bitni Full HD signal omjera 4:2:2.

S masom oko 730 g (samo tijelo), XA40 je jedna od najprenosivijih i najkompaktnijih trenutačno dostupnih 4K UHD profesionalnih kamera. Korisnici mogu raditi onako kako žele, ali uvijek u najvišoj kvaliteti zahvaljujući kombinaciji 4K UHD CMOS senzora tipa 1/2,3 inča i slikovnog procesora DIGIC DV6 koji nude savršenu 4K UHD sliku i vrhunsku Full HD sliku uz obradu HD Over Sampling. Tu je i podrška za snimanje u formatu MP4 UHD 150 Mbps pri 25P i Full HD 35 Mbps/17 Mbps pri 50P/25P, dok je stalno snimanje sporih i brzih pokreta dostupno u razlučivostima UHD i Full HD maksimalnom brzinom od 1200x.

Uz to, 20x optički zum sa širokim kutom koji počinje od 29,3 mm osigurava slobodu izražavanja. Zadržavanje dosljedne kvalitete slike nije problem uz snažnu stabilizaciju u 5 osi, dok 3D struktura grupiranja leća u stvarnom vremenu istovremeno podržava brz i tih rad zuma te responzivno rukovanje.

Infracrveni način rada – koji omogućuje produkciju i u uvjetima s malo ili ništa ambijentalnog osvjetljenja – i 3,0-inčni LCD dodirni zaslon za intuitivnu kontrolu neke su od glavnih atrakcija ove krajnje specijalizirane kamere. Među ostalim značajkama su dva utora za kartice SD card za izradu pričuvnih kopija i slijedno snimanje te podrška za linearni PCM 4-kanalni zvuk uz ugrađeni stereo mikrofon i dva XLR terminala kao standardnu opremu.

Još iz kategorije

Kingstonova enkriptirana IronKey serija D300 ostvaruje NATO certifikaciju ograničene razine

Kingstonova enkriptirana IronKey serija D300 ostvaruje NATO certifikaciju ograničene razine

25.02.2020. komentiraj

Kingston Digital Europe  objavio je da je njegova IronKey D300 enkriptirana serija USB Flash Drive ostvarila NATO certifikaciju ograničene razine. To ukazuje da su nakon detaljnog postupka provjere, Kingston IronKey D300, IronKey D300S i IronKey D300SM uvršteni u NATO-ov Information Assurance Product Catalogue (NIAPC) koji ispunjavaju operativne zahtjeve civilnih i vojnih tijela NATO zemalja.

Novi Canonovi printeri za poslovne korisnike

Novi Canonovi printeri za poslovne korisnike

25.02.2020. komentiraj

Bilo gdje se nalazili na svom putu digitalne transformacije, Canonovi novi uređaji korisnicima mogu pomoći da lako integriraju ispis i digitalni svijet, unaprjeđujući produktivnost i oslobađajući vrijedne IT resurse ističu iz kompanije za svoju novu liniju imageRUNNER ADVANCE DX. Canon je zato unaprijedio svoj portfelj tako da ne nudi puke tehnologije ispisa i skeniranja, stvorivši prilagodljiva središta digitalne transformacije.

Nova e-usluga grada Zagreba

Nova e-usluga grada Zagreba

24.02.2020. komentiraj

Grad Zagreb predstavio je novu digitalnu uslugu pod imenom e-Narudžbenica te je tako Grad Zagreb u cijelosti implementirao digitalizirani proces izrade, potpisivanja i slanja e-narudžbenica u postupcima jednostavne nabave.