Blockchain može unaprijediti zrakoplovnu industriju

Blockchain može unaprijediti zrakoplovnu industriju

Foto: Fotolia

Ono što zrakoplovna industrija ne zna o svojim avionima stoji je mnogo novca. A ono što bi mogla učiniti sa svim tim znanjem ima potencijal stvoriti nove tokove vrijednosti. To se navodi u posljednjem izvješću PwC-a pod naslovom „Podaci o radnom vijeku zrakoplova: Kako prihvaćanje blockchaina može potaknuti jačanje i učinkovitost zrakoplovne industrije“ o utjecaju tehnologije blockchaina na zrakoplovnu industriju.

Zrakoplovna industrija je golema, složena i međusobno povezana. Nedavni podaci pokazuju njene odlične rezultate (prihodi za 2018. iznose 838 milijardi američkih dolara), a spremna je i za daljnji rast. Ipak, unatoč sofisticiranoj tehnologiji modernih komercijalnih zrakoplova, mnogi podaci koji su ključni za održavanje zrakoplova u zraku prikupljaju se ručno.

Zahvaljujući tehnologijama poput 3d ispisa i umjetne inteligencije koje su iznimno važne u transformacijama raznih industrija, postoji inovacija koju bi zrakoplovna industrija trebala razmotriti, a to je blockchain. Implementacija decentralizirane i značajno sigurnije tehnologije blockchaina idealna je za pomoć industriji u prevladavanju izazova s kojima je suočena.

Blockchain ima moć kreiranja digitalnog „rodnog lista“ za svaki dio koji se instalira u zrakoplov i njegovog ažuriranja svaki put kad ga mehaničar servisira ili pregledava, a ujedno služi za prikupljanje detaljnih informacija koje će dati točan pregled povijesnih podataka o zrakoplovu.

„Točniji pregled konfiguracije zrakoplova i povijesti njegovog održavanja mogao bi pomoći u borbi s koristoljubivim trgovcima dijelovima, smanjiti troškove i gubitke vezane za vrijeme nedostupnosti i neplanirano održavanje, povećati vrijednost zrakoplova na sekundarnom tržištu na kraju razdoblja najma te poboljšati produktivnost radnika”, navodi Scott Thompson, voditelj usluga za sektor zrakoplovstva i obrane američkog PwC-a.

Analiza PwC-a pokazala je da bi porast učinkovitosti koji bi nastao zahvaljujući blockchainu mogao povećati prihod zrakoplovne industrije za 4 % ili za 40 milijardi američkih dolara, dok bi se troškovi održavanja, popravaka i rada smanjili za oko 5 % ili 3,5 milijarde američkih dolara.

Vrijedi napomenuti da blockchain neće preko noći uvesti velike promjene u zrakoplovnu industriju nego će dodatno potaknuti ostale inovacije koje su poduzeća već prihvatila poput tehnologije interneta stvari (IoT), računalstva u oblaku i podatkovne analitike.

Globalna anketa o blockchainu pokazala je da u raznim industrijama 54 % menadžera koji sudjeluju u projektima o blockchainu kaže da se trud koji su uložili ponekad ili često nije isplatio. Stoga uspješan zapis podataka u blockchainu o radnom vijeku zrakoplova nužno mora početi s jednim manjim sustavom ili procesom, a ne s cijelim zrakoplovom.

Transformacijski potencijal tehnologije blockchaina može unaprijediti vidljivost za brojne uključene strane (dobavljačima, trgovcima i kupcima), dok istovremeno čuva njihove podatke od konkurencije te tako stvara povjerenje među sudionicima što je važna sastavnica uspješne implementacije tehnologije blockchaina.

Uspješni projekti koji uključuju tehnologiju blockchaina traže visoku razinu povjerenja među sudionicima. To se može činiti ironičnim za tehnologiju koja ne bi trebala uključivati pojam „povjerenje“, ali kreiranje ekosustava u kojem se svi sudionici mogu biti sigurni da će imati koristi zahtjeva pažljivu koordinaciju i suradnju. To je posebno tako kad konkurenti moraju naći zajednički temelj na kojem bi kreirali sustav koji funkcionira za sve“, kaže Rachel Parker Sealy, principal, odgovorna za usluge povezane s tehnologijom industrijskih proizvoda u američkom PwC-u.

Još iz kategorije

Startup airt predstavio svoje rješenje za banke

Startup airt predstavio svoje rješenje za banke

19.02.2020. komentiraj

Hrvatski AI startup Airt, kojeg su osnovali Davor Runje i Hajdi Ćenan, predstavio je jučer svoje fintech rješenje namijenjeno malim i srednjim bankama koje zanima umjetna inteligencija (AI) kako bi bolje upoznale svoje korisnike te im na bolji način ponudile i komunicirale svoje proizvode i usluge. Kako ističu osnivači njihovo se rješenje trenutno koristi na hrvatskom tržištu i u regiji, a ubrzo će biti dostupno u cijelom svijetu.

IBM odabrao Slack umjesto Microsoft Teams za svojih 350,000 zaposlenika

IBM odabrao Slack umjesto Microsoft Teams za svojih 350,000 zaposlenika

16.02.2020. komentiraj

Microsoft je doživio manji udarac nakon što se doznalo da IBM za korporativu komunikaciju svojih više od 350.000 zaposlenih bira Slack ispred Teamsa. U trenucima kad se dva konkurentska alata bore za prevlast na tržištu, dobiti takvog klijenta od iznimne je važnosti.

Schneider Electric najavio Easy UPS 3M trofazni UPS s internim baterijskim modulima

Schneider Electric najavio Easy UPS 3M trofazni UPS s internim baterijskim modulima

15.02.2020. komentiraj

Schneider Electric predstavio je prvu verziju Easy UPS 3M trofaznog neprekidnog napajanja (UPS) sa 60 i 80 kVA (400V) internim baterijskim modulima velikog kapaciteta. Easy UPS 3M UPS utjelovljenje je jednostavnosti, jer je jednostavan za instalaciju, jednostavan za uporabu i jednostavan za održavanje., osiguravajući malim i srednjim poduzećima kontinuitet poslovanja i čineći ga izvanredno prikladnim kako za podatkovne centre, tako i za industrijska okruženja.