Apple planira spojiti iPhone, iPad i Mac aplikacije

Apple planira spojiti iPhone, iPad i Mac aplikacije

Apple je napokon dao neke konkretnije inofrmacije o unifikaciji aplikacija na iPhone, iPad i Mac uređajima, barem ako je vjerovati izvorima koje ima Bloomberg. Iako se nagađalo da će do toga doći prošle godine, novitet je da će se tako nešto dogoditi tek 2021. jer dvije su godine dovoljno vremena da se developeri prilagode.

Naime, po novom će moći napraviti jednu aplikaciju i radit će na tri Appleova uređaja, što uvelike olakšava njihovu popularizaciju, ali i implementaciju s obzirom da više neće biti potreban posebna prilagodba za svaki od uređaja, čiji se sustavi ipak razlikuju. A da bude sve skupa još lakše, Apple će spojiti Mac App Store i App Store za iOS uređaje, što znači da će jedna univerzalna aplikacija biti u jednoj univerzalnoj e-trgovini aplikacijama.

Potpuno je logično da u doba kad pametni telefoni imaju primat na tržištu, Apple čini ovakav potez. Uostalom, dosad su bili direktno povezani svi uređaji koje je korisnicima Apple pružao, samo je Mac nekako bio sam za sebe, zbog čega se još od 2012. nagađa da bi moglo doći do ujedinjenja, koje se nije nikako pa nikako događalo, a postat će stvarnost tek 2021.

Nije tajna ni da Mac App Store nije baš najposjećeniji i najzanimljiviji korisnicima, ali kad dođe do ujedinjenja to će se promijeniti na bolje. Developeri će, kao što je spomenuto. također profitirati jer dobivaju priliku naći se na širem tržištu, uz više korisnika i automatski boljeg plasmana samih aplikacija. Oni koji se pak bave kreiranjem aplikacija za oba operativna sustava doći će na svoje jer imat će dvostruko manje posla.

Ovime Apple zapravo prati trend koji je postavio Google početkom 2017. godine, kad je za Chrome OS spojio Android aplikacije. Odnosno, Microsoft je to prvi izveo s Windows i Windows Mobile mnogo prije, ali s obzirom na to da Microsftove mobilne uređaje nije koristio značajniji broj ljudi diljem svijeta, ta priča nikad nije bila toliko raširena, što ne oduzima Microsoftu status prve kompanije koja je izvela spajanje svojih platformi na ovakav način.

Još iz kategorije

VIDEO: MWC je mjesto gdje vidite gdje ste u odnosu na konkurenciju i što tržište u budućnosti želi

VIDEO: MWC je mjesto gdje vidite gdje ste u odnosu na konkurenciju i što tržište u budućnosti želi

24.03.2019. komentiraj

Mnogi se pitaju zašto ići po sajmovima, da li se s modernim tehnologijama nešto može postići, smanjiti troškove, no sajmovi poput MWC u Barceloni pokazuju da tome zaista nije tako. Jer Barcelona i MWC19 definitivno su bili mjesto gdje ste morali biti i pokazati što znate.

VIDEO: Podaci i umjetna inteligencija grade nove modele

VIDEO: Podaci i umjetna inteligencija grade nove modele

24.03.2019. komentiraj

Kako omogućiti veliku tehnološku transformaciju u kojoj je 5G nešto što dolazi potrebno je omogućiti monetizaciju mreže i stvaranje takvog okruženja gdje će se iz velikih serija podataka, prikupljenih kroz duže vrijeme omogućiti stvaranje predikcija što će se događati. Tako nešto moguće je gledati u optimizaciji već postojećih 4G mobilnog mreža, ali svakako u 5G svijetu koji tek dolazi.

Digitalizacija i robotizacija povećavaju vrijednost proizvoda

Digitalizacija i robotizacija povećavaju vrijednost proizvoda

22.03.2019. komentiraj

Broj tvrtki, zaposlenih, ukupni prihodi i izvoz ICT sektora u Hrvatskoj raste, ali izazov je pronaći adekvatan broj IT stručnjaka. Navedena situacija može se primijeniti i na KING ICT, tvrtku koja je u 2018. potvrdila status jednog od vodećih sistem integratora u regiji s ostvarenih gotovo milijardu kuna prihoda i 500 zaposlenih djelatnika. Poruka je to Plamenka Barišića, predsjednika Uprave KING ICT-a na otvaranju konferencije Dan otvorenih integracija u Zagrebu.