Apple planira spojiti iPhone, iPad i Mac aplikacije

Apple planira spojiti iPhone, iPad i Mac aplikacije

Apple je napokon dao neke konkretnije inofrmacije o unifikaciji aplikacija na iPhone, iPad i Mac uređajima, barem ako je vjerovati izvorima koje ima Bloomberg. Iako se nagađalo da će do toga doći prošle godine, novitet je da će se tako nešto dogoditi tek 2021. jer dvije su godine dovoljno vremena da se developeri prilagode.

Naime, po novom će moći napraviti jednu aplikaciju i radit će na tri Appleova uređaja, što uvelike olakšava njihovu popularizaciju, ali i implementaciju s obzirom da više neće biti potreban posebna prilagodba za svaki od uređaja, čiji se sustavi ipak razlikuju. A da bude sve skupa još lakše, Apple će spojiti Mac App Store i App Store za iOS uređaje, što znači da će jedna univerzalna aplikacija biti u jednoj univerzalnoj e-trgovini aplikacijama.

Potpuno je logično da u doba kad pametni telefoni imaju primat na tržištu, Apple čini ovakav potez. Uostalom, dosad su bili direktno povezani svi uređaji koje je korisnicima Apple pružao, samo je Mac nekako bio sam za sebe, zbog čega se još od 2012. nagađa da bi moglo doći do ujedinjenja, koje se nije nikako pa nikako događalo, a postat će stvarnost tek 2021.

Nije tajna ni da Mac App Store nije baš najposjećeniji i najzanimljiviji korisnicima, ali kad dođe do ujedinjenja to će se promijeniti na bolje. Developeri će, kao što je spomenuto. također profitirati jer dobivaju priliku naći se na širem tržištu, uz više korisnika i automatski boljeg plasmana samih aplikacija. Oni koji se pak bave kreiranjem aplikacija za oba operativna sustava doći će na svoje jer imat će dvostruko manje posla.

Ovime Apple zapravo prati trend koji je postavio Google početkom 2017. godine, kad je za Chrome OS spojio Android aplikacije. Odnosno, Microsoft je to prvi izveo s Windows i Windows Mobile mnogo prije, ali s obzirom na to da Microsftove mobilne uređaje nije koristio značajniji broj ljudi diljem svijeta, ta priča nikad nije bila toliko raširena, što ne oduzima Microsoftu status prve kompanije koja je izvela spajanje svojih platformi na ovakav način.

Još iz kategorije

Kako uspjeti u tisku ukrasne grafike

Kako uspjeti u tisku ukrasne grafike

24.05.2019. komentiraj

Od tapeta i pločica do drveta i stakla, digitalni tisak omogućuje kreativnost i inovacije u području dizajna interijera, otvarajući nove prilike za dizajnere i davatelje usluga tiska (PSP-ove, print service providers). Za dizajnere, robne marke koje nude ukrasnu grafiku i profesionalne dizajnere interijera prednosti digitalnog tiska nude veću kreativnu slobodu bez tehničkih ili ekonomskih ograničenja tradicionalnih tiskarskih procesa. Tisak na zahtjev omogućuje potpunu prilagodbu i uklanja potrebu za skladištenjem, omogućujući više eksperimentiranja i uklanjajući prepreke za ulazak u branšu. Međutim, ključan je čimbenik svjesnost, a razumijevanje mogućnosti digitalnog tiska još nije rasprostranjeno u zajednici dizajnera interijera.

Mrežne tehnologije VERSO i Altima posluju pod nazivom Verso Altima grupa

Mrežne tehnologije VERSO i Altima posluju pod nazivom Verso Altima grupa

22.05.2019. komentiraj

Verso Altima grupa novi je naziv pod kojim će tvrtke Mrežne tehnologije VERSO  i Altima  nakon rebrandinga nastaviti tržišnu ekspanziju. Grupa je u 100 %-tnom hrvatskom privatnom vlasništvu i prepoznati svjetski poslovni integrator, predvodnik u primjeni IoT i Smart City rješenja te partner vodećih svjetskih ponuđača ICT rješenja. Sjedište Grupe je u Zagrebu, dok ima urede u pet zemalja, te zapošljava više od 170 stručnjaka. Formalno pravno Mrežne tehnologije Verso  i Altima  i dalje su zasebni pravni subjekti koji će svoje poslovanje nastaviti s jednom poslovnom strategijom i konsolidiranim izvoznim ciljevima.

Južna Koreja odabrala Linux umjesto Windows 10

Južna Koreja odabrala Linux umjesto Windows 10

22.05.2019. komentiraj

Vlada Južne Koreje donijela je odluku o prelasku s Windows operativnog sustava na Linux i obavit će ga u narednom periodu po cijeni od otprilike 655 milijuna američkih dolara. Sve s ciljem smanjenja troškova, koji bi bili podosta veći kad bi se ostalno vjerno Microsoftu. Ali, razlog prelaska je i prekid ovisnost o jednom operativnom sistemu.