APIS IT kreće u stvaranje kognitivnog analitičkog razvojnog centra – svi su pozvani

APIS IT kreće u stvaranje kognitivnog analitičkog razvojnog centra – svi su pozvani

Foto: Fotolia ilustracija

Tvrtka APIS IT koja je u vlasništvu Grada Zagreba i države, a o čijoj smo možebitnoj prodaji već pisali, odnosno o tome kako bi udjel Grada Zagreba kupila država sada kreće u jedan vrlo zanimljiv projekt nazvan razvoj Kognitivnog analitičkog inovacijskog centra. Taj projekt radio bi se u suradnji s Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta koje je pozvalo APIS IT na sudjelovanje u tom projektu.

Naime kako stoji u pozivu APIS IT ima namjeru uspostaviti platformu za inovativne i nove tehnologije, primijeniti metode podatkovnih znanosti i kognitivnih tehnologija na korisnike u različitim industrijama i razvijati različita rješenja kako bi sudjelovao u gospodarskoj aktivnosti tržišta analize podataka. Do sredine siječnja je otvoren javni poziv, a sve događa zbog odluka EU. Naime, Europska komisija je u prosincu 2018. godine objavila Koordinirani plan za razvoj umjetne inteligencije kao prvu smjernicu razvoja i primjene umjetne inteligencije u Europskoj uniji.  Sve države članice pa tako i Hrvatska ističu stratešku ulogu digitalnih vještina u razvoju i primjeni umjetne inteligencije u europskom gospodarstvu i društvu.

Nadalje, Vlada Republike Hrvatske pokrenula je niz inicijativa kroz koje je potvrdila da prepoznaje inovacije, a posebno kognitivnu tehnologiju, kao ključnu stratešku inicijativu. Krajem prosinca 2018. godine Ministarstvo gospodarstva poduzetništva i obrta pozvalo je APIS IT za suradnju u vidu izvršnog partnera u projektu uspostave i razvoja Kognitivnog analitičkog inovacijskog centra.

Kognitivni analitički inovacijski centar bit će mjesto provedbe programa kroz koje će se pružati obuka u kognitivnim vještinama, provoditi procjene kognitivne korisničke  vrijednosti, razvijati i implementirati mogućnosti izrade prototipa i razvoj odnosno implementiranje kognitivnih rješenja.

Primjena kognitivnih analiza usmjerit će se prema projektima u području zdravstva, javne uprave i financija, bez ograničenja u primjeni i na druga poslovna područja ovisno o poslovnim potrebama i prilikama. Uspostava Kognitivnog analitičkog inovacijskog centra ne uključuje sudjelovanje zainteresiranih strana u vlasničkoj strukturi, pojašnjavaju u APIS IT-u.

APIS IT ima namjeru uspostaviti platformu za inovativne i nove tehnologije, primijenit metode podatkovnih znanosti i kognitivnih tehnologija na korisnike u različitim industrijama i razvijati različita rješenja kako bi sudjelovao u gospodarskoj aktivnosti tržišta analize podataka.

Uspostavom Kognitivnoga analitičkog inovacijskog centra APIS IT postaje izvršni partner Vladi Republike Hrvatske u postizanju ciljeva za ubrzanje nacionalnog gospodarskog razvoja kao i razvoja regionalnog ekosustava u tehnološkim inovacijama i korištenju kognitivnih tehnologija.

U APIS IT-u ističu kako je ovo vrlo važan projekt a kao njegove ključne ciljeve ističu prednosti brzorastućeg tržišta analize podataka, pozicioniranje na međunarodnom tržištu, implementacija kognitivnih rješenja.

 

 

Ciljevi Kognitivnog analitičkog inovacijskog centra

•           pružiti obuku u kognitivnim vještinama

•           provesti procjenu kognitivne korisničke vrijednosti

•           razvijati i implementirati mogućnosti izrade prototipa

•           razvijati i implementirati kognitivna rješenja

•           stvoriti okvir za privlačenje i zadržavanje visokostručne i visokoobrazovane radne snage

•           aktivno sudjelovati u poticanju ekonomskog razvoja

•           sudjelovati u gospodarskoj aktivnosti brzorastućeg tržišta analize podataka

•           sudjelovati u uspostavi platforme za inovativne tehnologije u cilju pozicioniranja na međunarodnom tržištu

Još iz kategorije

Inteov Mobileye uz pomoć 5G će omogućiti prikupljanje podataka za pametne gradove

Inteov Mobileye uz pomoć 5G će omogućiti prikupljanje podataka za pametne gradove

17.01.2019. komentiraj

Tehnološke kompanije kao buduće ciljeve u mnogim slučajevima zacrtali su rad na pametnim gradovima, a među njima je i Intel čiji će Mobileye u partnerstvu s britanskom agencijom za mapiranje Ordnance Survey omogućiti klijentima visoko precizne podatke o lokacijama kako bi se u budućnosti uistinu izveli pravi pametni gradovi.

KOMENTAR: Što 2019. donosi na području financijskih tehnologija

KOMENTAR: Što 2019. donosi na području financijskih tehnologija

16.01.2019. komentiraj

Na početku godine, pravo je vrijeme za nova predviđanja na temu onoga što bi moglo obilježiti fintech sektor u novoj godini. Za prošlu sam godinu predvidio kako će inovatori u području tehnologija plaćanja koje se zasnivaju na NFC tehnologiji napraviti korake kojima će izbjeći daljnje oslanjanje na uređaje trećih proizvođača koji su im nužni kako bi mogli procesirati mobilna plaćanja.

Huawei predstavio najbrži ARM procesor podižući globalnu računalnu snagu na novu razinu

Huawei predstavio najbrži ARM procesor podižući globalnu računalnu snagu na novu razinu

14.01.2019. komentiraj

Huawei je predstavio najbrži i najnapredniji CPU temeljen na Advanced RISC Machine-u (ARM-u) nazvan Kunpeng 920. Novi CPU stvoren je kako bi ubrzao napredak u području big date i distribuiranog skladištenja podataka. Huawei će se udružiti s drugim tržišnim igračima kako bi unaprijedio ARM tržište i potaknuo otvoren, suradnički i obostrano koristan ekosustav, podižući računalne performanse na nove visine.