APIS IT kreće u stvaranje kognitivnog analitičkog razvojnog centra – svi su pozvani

APIS IT kreće u stvaranje kognitivnog analitičkog razvojnog centra – svi su pozvani

Foto: Fotolia ilustracija

Tvrtka APIS IT koja je u vlasništvu Grada Zagreba i države, a o čijoj smo možebitnoj prodaji već pisali, odnosno o tome kako bi udjel Grada Zagreba kupila država sada kreće u jedan vrlo zanimljiv projekt nazvan razvoj Kognitivnog analitičkog inovacijskog centra. Taj projekt radio bi se u suradnji s Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta koje je pozvalo APIS IT na sudjelovanje u tom projektu.

Naime kako stoji u pozivu APIS IT ima namjeru uspostaviti platformu za inovativne i nove tehnologije, primijeniti metode podatkovnih znanosti i kognitivnih tehnologija na korisnike u različitim industrijama i razvijati različita rješenja kako bi sudjelovao u gospodarskoj aktivnosti tržišta analize podataka. Do sredine siječnja je otvoren javni poziv, a sve događa zbog odluka EU. Naime, Europska komisija je u prosincu 2018. godine objavila Koordinirani plan za razvoj umjetne inteligencije kao prvu smjernicu razvoja i primjene umjetne inteligencije u Europskoj uniji.  Sve države članice pa tako i Hrvatska ističu stratešku ulogu digitalnih vještina u razvoju i primjeni umjetne inteligencije u europskom gospodarstvu i društvu.

Nadalje, Vlada Republike Hrvatske pokrenula je niz inicijativa kroz koje je potvrdila da prepoznaje inovacije, a posebno kognitivnu tehnologiju, kao ključnu stratešku inicijativu. Krajem prosinca 2018. godine Ministarstvo gospodarstva poduzetništva i obrta pozvalo je APIS IT za suradnju u vidu izvršnog partnera u projektu uspostave i razvoja Kognitivnog analitičkog inovacijskog centra.

Kognitivni analitički inovacijski centar bit će mjesto provedbe programa kroz koje će se pružati obuka u kognitivnim vještinama, provoditi procjene kognitivne korisničke  vrijednosti, razvijati i implementirati mogućnosti izrade prototipa i razvoj odnosno implementiranje kognitivnih rješenja.

Primjena kognitivnih analiza usmjerit će se prema projektima u području zdravstva, javne uprave i financija, bez ograničenja u primjeni i na druga poslovna područja ovisno o poslovnim potrebama i prilikama. Uspostava Kognitivnog analitičkog inovacijskog centra ne uključuje sudjelovanje zainteresiranih strana u vlasničkoj strukturi, pojašnjavaju u APIS IT-u.

APIS IT ima namjeru uspostaviti platformu za inovativne i nove tehnologije, primijenit metode podatkovnih znanosti i kognitivnih tehnologija na korisnike u različitim industrijama i razvijati različita rješenja kako bi sudjelovao u gospodarskoj aktivnosti tržišta analize podataka.

Uspostavom Kognitivnoga analitičkog inovacijskog centra APIS IT postaje izvršni partner Vladi Republike Hrvatske u postizanju ciljeva za ubrzanje nacionalnog gospodarskog razvoja kao i razvoja regionalnog ekosustava u tehnološkim inovacijama i korištenju kognitivnih tehnologija.

U APIS IT-u ističu kako je ovo vrlo važan projekt a kao njegove ključne ciljeve ističu prednosti brzorastućeg tržišta analize podataka, pozicioniranje na međunarodnom tržištu, implementacija kognitivnih rješenja.

 

 

Ciljevi Kognitivnog analitičkog inovacijskog centra

•           pružiti obuku u kognitivnim vještinama

•           provesti procjenu kognitivne korisničke vrijednosti

•           razvijati i implementirati mogućnosti izrade prototipa

•           razvijati i implementirati kognitivna rješenja

•           stvoriti okvir za privlačenje i zadržavanje visokostručne i visokoobrazovane radne snage

•           aktivno sudjelovati u poticanju ekonomskog razvoja

•           sudjelovati u gospodarskoj aktivnosti brzorastućeg tržišta analize podataka

•           sudjelovati u uspostavi platforme za inovativne tehnologije u cilju pozicioniranja na međunarodnom tržištu

Još iz kategorije

ADATA na sajmu Embedded World 2019 pokazala cijeli portfelj proizvoda za industrijsku pohranu

ADATA na sajmu Embedded World 2019 pokazala cijeli portfelj proizvoda za industrijsku pohranu

18.03.2019. komentiraj

ADATA je na sajmu Embedded World 2019 u Izložbenom centru u Nürnbergu predstavila svoju najnoviju ponudu SLC, MLC i 3D NAND SSD-ova kao i razne memorijske kartice, PCIe proizvode i DDR4 2666 memorijski modul koji može podnijeti široke temperaturne raspone i spriječiti sulfuraciju.

Bosch planira uložiti 100 milijuna eura u razvoj dizalica topline

Bosch planira uložiti 100 milijuna eura u razvoj dizalica topline

17.03.2019. komentiraj

Bosch Thermotechnik u 2018. godini ostvario je rekordan promet u iznosu od 3,5 milijardi eura. Tvrtka je rasla za 2,3% u odnosu na prethodnu godinu, a u skladu s tečajem 4,6%. Na regionalnoj je razini došlo do pozitivnog razvoja prometa u Turskoj, a rast je bio dobar i na glavnim tržištima u Njemačkoj i Velikoj Britaniji. Što se tiče proizvoda, sektor Residential Heating ponovno se pokazao kao pokretač gospodarskog rasta, pri čemu je prodaja dizalica toplina posebno pridonijela tom uspjehu.

Prepoznati uspjesi IN2 na tržištu JI Azije

Prepoznati uspjesi IN2 na tržištu JI Azije

15.03.2019. komentiraj

Na osamnaestoj međunarodnoj tehnološkoj izložbi izuma i inovativnosti Malaysia Technology Expo 2019 održanoj od 21. do 23. veljače u Kuala Lumpuru IN2 je dobio certifikat Croatia South East Asia Business Advisory Network kao priznanje za uspješan dolazak na tržište Jugoistočne Azije s projektima informatizacije zdravstvenih ustanova.