APIS IT kreće u stvaranje kognitivnog analitičkog razvojnog centra – svi su pozvani

APIS IT kreće u stvaranje kognitivnog analitičkog razvojnog centra – svi su pozvani

Foto: Fotolia ilustracija

Tvrtka APIS IT koja je u vlasništvu Grada Zagreba i države, a o čijoj smo možebitnoj prodaji već pisali, odnosno o tome kako bi udjel Grada Zagreba kupila država sada kreće u jedan vrlo zanimljiv projekt nazvan razvoj Kognitivnog analitičkog inovacijskog centra. Taj projekt radio bi se u suradnji s Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta koje je pozvalo APIS IT na sudjelovanje u tom projektu.

Naime kako stoji u pozivu APIS IT ima namjeru uspostaviti platformu za inovativne i nove tehnologije, primijeniti metode podatkovnih znanosti i kognitivnih tehnologija na korisnike u različitim industrijama i razvijati različita rješenja kako bi sudjelovao u gospodarskoj aktivnosti tržišta analize podataka. Do sredine siječnja je otvoren javni poziv, a sve događa zbog odluka EU. Naime, Europska komisija je u prosincu 2018. godine objavila Koordinirani plan za razvoj umjetne inteligencije kao prvu smjernicu razvoja i primjene umjetne inteligencije u Europskoj uniji.  Sve države članice pa tako i Hrvatska ističu stratešku ulogu digitalnih vještina u razvoju i primjeni umjetne inteligencije u europskom gospodarstvu i društvu.

Nadalje, Vlada Republike Hrvatske pokrenula je niz inicijativa kroz koje je potvrdila da prepoznaje inovacije, a posebno kognitivnu tehnologiju, kao ključnu stratešku inicijativu. Krajem prosinca 2018. godine Ministarstvo gospodarstva poduzetništva i obrta pozvalo je APIS IT za suradnju u vidu izvršnog partnera u projektu uspostave i razvoja Kognitivnog analitičkog inovacijskog centra.

Kognitivni analitički inovacijski centar bit će mjesto provedbe programa kroz koje će se pružati obuka u kognitivnim vještinama, provoditi procjene kognitivne korisničke  vrijednosti, razvijati i implementirati mogućnosti izrade prototipa i razvoj odnosno implementiranje kognitivnih rješenja.

Primjena kognitivnih analiza usmjerit će se prema projektima u području zdravstva, javne uprave i financija, bez ograničenja u primjeni i na druga poslovna područja ovisno o poslovnim potrebama i prilikama. Uspostava Kognitivnog analitičkog inovacijskog centra ne uključuje sudjelovanje zainteresiranih strana u vlasničkoj strukturi, pojašnjavaju u APIS IT-u.

APIS IT ima namjeru uspostaviti platformu za inovativne i nove tehnologije, primijenit metode podatkovnih znanosti i kognitivnih tehnologija na korisnike u različitim industrijama i razvijati različita rješenja kako bi sudjelovao u gospodarskoj aktivnosti tržišta analize podataka.

Uspostavom Kognitivnoga analitičkog inovacijskog centra APIS IT postaje izvršni partner Vladi Republike Hrvatske u postizanju ciljeva za ubrzanje nacionalnog gospodarskog razvoja kao i razvoja regionalnog ekosustava u tehnološkim inovacijama i korištenju kognitivnih tehnologija.

U APIS IT-u ističu kako je ovo vrlo važan projekt a kao njegove ključne ciljeve ističu prednosti brzorastućeg tržišta analize podataka, pozicioniranje na međunarodnom tržištu, implementacija kognitivnih rješenja.

 

 

Ciljevi Kognitivnog analitičkog inovacijskog centra

•           pružiti obuku u kognitivnim vještinama

•           provesti procjenu kognitivne korisničke vrijednosti

•           razvijati i implementirati mogućnosti izrade prototipa

•           razvijati i implementirati kognitivna rješenja

•           stvoriti okvir za privlačenje i zadržavanje visokostručne i visokoobrazovane radne snage

•           aktivno sudjelovati u poticanju ekonomskog razvoja

•           sudjelovati u gospodarskoj aktivnosti brzorastućeg tržišta analize podataka

•           sudjelovati u uspostavi platforme za inovativne tehnologije u cilju pozicioniranja na međunarodnom tržištu

Još iz kategorije

IBM zajedno sa Sigfoxom uvodi praćenje kontejnera za PSA Grupu

IBM zajedno sa Sigfoxom uvodi praćenje kontejnera za PSA Grupu

18.06.2019. komentiraj

Jednostavnije praćenje pošiljki za PSA Grupu biti će moguće uz korištenje IBM i Sigfoxove tehnologije. Novo rješenje Track&Trace namijenjeno je digitalizaciji praćenja paketa (kontejnera) između dobavljača i montažnih pogona.

HP u Zagrebu predstavio novosti iz segmenta ispisa

HP u Zagrebu predstavio novosti iz segmenta ispisa

16.06.2019. komentiraj

Kompanija HP ovog je tjedna u Zagrebu predstavila brojne novosti iz segmenta ispisa koje će se uskoro naći na tržištu. Uz nove modele iz serije OfficeJet Pro, prezentirali su i seriju laserskih pisača bez uloška te sigurnosna rješenja i aplikacije za nadzor i upravljanje pisačima.

Beč prvi u Austriji uveo električno vozilo za prikupljanje otpada

Beč prvi u Austriji uveo električno vozilo za prikupljanje otpada

14.06.2019. komentiraj

Bečom od ovog tjedna prometuje prvo električno vozilo za prikupljanje otpada. Prvi kamion ove vrste u cijeloj Austriji jučer je javnosti predstavljen u okviru klimatske konferencije R20 koju je pokrenulo slavni hollywoodski glumac austrijskog porijekla Arnold Schwarzengger.