Američki MIT i katarski CRI razvili umjetnu inteligenciju za otkrivanje lažnih vijesti

Američki MIT i katarski CRI razvili umjetnu inteligenciju za otkrivanje lažnih vijesti

Foto: DepositPhotos

Internetski divovi postali su bolji u borbi protiv lažnih vijesti, što je nekako logično s obzirom na činjenicu koliko problema su one stvorile ne samo po pitanju varanja ljudi kojima su upućene, već i koliko su učinili u širenju nepovjerenja. Ono bi moglo iščeznuti ukoliko otkriće s prestižnog američkog sveučilišta Massachusetts Institute of Technology (MIT) i katarskog Computing Research Institute urodi plodom.

Naime, stručnjaci tih dviju instituacija uspjeli su zahvaljujući umjetnoj inteligenciji (UI) postići bolju provjeru izvora informacije, što pomaže već u samom startu neke od lažnih vijesti označiti takvima te automatski i ukloniti. To se čini tako da njihov algoritam strojnog učenja koristi UI za mjerenje kvalitete izvora informacija tako da prikupi sve postojeće informacije na određenu temu i pazi da se ne mijenjaju činjenice. Ako se to čini, informacija se označi lažnom.

Naravno, sve skupa je malo kompliciranije jer ponekad se samo prenošenje informacije može izvesti na način da se činjenicama pristupa drugačije pa "šablonizirani" algoritam može pogriješiti. Upravo zato umjesto da se UI fokusira na tvrdnje u informaciji, ona proučava jezik kojim se pokušavaju izraziti te tvrdnje.

Za bolje upoznavanje s lažnim vijestima, timovi su koristili analizu provedenu od strane Media Bias/Fact Check, koja se sastoji od više od dvije tisuće različitih medija. Na taj način trenirali su algoritam kako bi mogao razaznati lingvističke tragove web stranica koje plasiraju lažne ili uvelike izmijenjene informacije. Ono što se brzo otkrilo jest da se te organizacije koriste u velikom broju slučajeva hiperbolama, jezikom potaknutog emocijama pa će optužbe i osude biti ono što ih zapravo sačinjava.

Zatim, ako lažne vijesti plasiraju oni lijevih svjetonazora, koristit će riječi kao "poštenje", "reciprocitet", dok će konzervativne stranice plasirati riječi kao "vlast" ili "svetinja".

Osim analize riječi, UI se koristi i provjerom same web stranice jer ako je kompliciranog imena, često je lažna. Također, ako je na Wikipediji opis kratak, veće su šanse da je stranica lažna. Dakle, kad se svi kriteriji uzmu u obzir, teško će UI promašiti da se radi o plasiranju lažnih vijesti. Ali, do implementacije u stvarni svijet, proći će još neko vrijeme jer zasad je učinkovitost UI na 65 posto...

Još iz kategorije

Startup iz Hrvatske može se natjecati s američkim startupima

Startup iz Hrvatske može se natjecati s američkim startupima

19.02.2019. komentiraj

Tijekom proteklih nekoliko godina, Repsly je evoluirao iz Field Team Management rješenja u Retail Execution Optimization rješenje, prema CEO-u Repsly Matu Brogieu. On je siguran da s naglaskom na umjetnu inteligenciju, prepoznavanje slike i strojno učenje mogu dodati veću vrijednost svojim klijentima.

Repsly ima svijetlu budućnost

Repsly ima svijetlu budućnost

18.02.2019. komentiraj

Kakva je prošlost, što je budućnost te naravno što se trenutno događa u kompaniji Repsly, otkrio nam je jedan od suosnivača Marko Kovač. Bilo kroz samostalno poslovanje ili kao dio velike kompanije, Repsly će svakako rasti dalje, ispričao je Marko za ICTbusiness.biz i ICTbusiness.info.

Microblink na sajmu Finovate

Microblink na sajmu Finovate

18.02.2019. komentiraj

Kroz opsežan proces kvalifikacije i evaluacije, Finovate svake godine odabire određeni broj fintech tvrtki koje imaju priliku održati demonstraciju svog rješenja uživo u trajanju od 7 minuta pred sudionicima iz financijske industrije. Microblink je već nekoliko puta uvršten među odabranim tvrtkama za prezentaciju, a rješenja za pojednostavljenje unosa podataka pomoću mobilne ili web kamere višestruko su nagrađivana za inovativnost, kako na europskom, tako i američkom izdanju Finovate konferencija.