Američki MIT i katarski CRI razvili umjetnu inteligenciju za otkrivanje lažnih vijesti

Američki MIT i katarski CRI razvili umjetnu inteligenciju za otkrivanje lažnih vijesti

Foto: DepositPhotos

Internetski divovi postali su bolji u borbi protiv lažnih vijesti, što je nekako logično s obzirom na činjenicu koliko problema su one stvorile ne samo po pitanju varanja ljudi kojima su upućene, već i koliko su učinili u širenju nepovjerenja. Ono bi moglo iščeznuti ukoliko otkriće s prestižnog američkog sveučilišta Massachusetts Institute of Technology (MIT) i katarskog Computing Research Institute urodi plodom.

Naime, stručnjaci tih dviju instituacija uspjeli su zahvaljujući umjetnoj inteligenciji (UI) postići bolju provjeru izvora informacije, što pomaže već u samom startu neke od lažnih vijesti označiti takvima te automatski i ukloniti. To se čini tako da njihov algoritam strojnog učenja koristi UI za mjerenje kvalitete izvora informacija tako da prikupi sve postojeće informacije na određenu temu i pazi da se ne mijenjaju činjenice. Ako se to čini, informacija se označi lažnom.

Naravno, sve skupa je malo kompliciranije jer ponekad se samo prenošenje informacije može izvesti na način da se činjenicama pristupa drugačije pa "šablonizirani" algoritam može pogriješiti. Upravo zato umjesto da se UI fokusira na tvrdnje u informaciji, ona proučava jezik kojim se pokušavaju izraziti te tvrdnje.

Za bolje upoznavanje s lažnim vijestima, timovi su koristili analizu provedenu od strane Media Bias/Fact Check, koja se sastoji od više od dvije tisuće različitih medija. Na taj način trenirali su algoritam kako bi mogao razaznati lingvističke tragove web stranica koje plasiraju lažne ili uvelike izmijenjene informacije. Ono što se brzo otkrilo jest da se te organizacije koriste u velikom broju slučajeva hiperbolama, jezikom potaknutog emocijama pa će optužbe i osude biti ono što ih zapravo sačinjava.

Zatim, ako lažne vijesti plasiraju oni lijevih svjetonazora, koristit će riječi kao "poštenje", "reciprocitet", dok će konzervativne stranice plasirati riječi kao "vlast" ili "svetinja".

Osim analize riječi, UI se koristi i provjerom same web stranice jer ako je kompliciranog imena, često je lažna. Također, ako je na Wikipediji opis kratak, veće su šanse da je stranica lažna. Dakle, kad se svi kriteriji uzmu u obzir, teško će UI promašiti da se radi o plasiranju lažnih vijesti. Ali, do implementacije u stvarni svijet, proći će još neko vrijeme jer zasad je učinkovitost UI na 65 posto...

Još iz kategorije

HP u Zagrebu predstavio novosti iz segmenta ispisa

HP u Zagrebu predstavio novosti iz segmenta ispisa

16.06.2019. komentiraj

Kompanija HP ovog je tjedna u Zagrebu predstavila brojne novosti iz segmenta ispisa koje će se uskoro naći na tržištu. Uz nove modele iz serije OfficeJet Pro, prezentirali su i seriju laserskih pisača bez uloška te sigurnosna rješenja i aplikacije za nadzor i upravljanje pisačima.

Beč prvi u Austriji uveo električno vozilo za prikupljanje otpada

Beč prvi u Austriji uveo električno vozilo za prikupljanje otpada

14.06.2019. komentiraj

Bečom od ovog tjedna prometuje prvo električno vozilo za prikupljanje otpada. Prvi kamion ove vrste u cijeloj Austriji jučer je javnosti predstavljen u okviru klimatske konferencije R20 koju je pokrenulo slavni hollywoodski glumac austrijskog porijekla Arnold Schwarzengger.

AMD i Samsung dogovorili strateško partnerstvo na području razvoja mobilnih grafičkih čipova

AMD i Samsung dogovorili strateško partnerstvo na području razvoja mobilnih grafičkih čipova

14.06.2019. komentiraj

Samsung i AMD sklopili su partnerstvo koje se tiče IP mobilne grafike bazirane na Radeon tehnologiji, koja troši iznimno malo energije i pruža iznimno visoke performanse. Ukratko, novi je to iskorak Samsunga po pitanju razvoja pametnih telefona.