Američki MIT i katarski CRI razvili umjetnu inteligenciju za otkrivanje lažnih vijesti

Američki MIT i katarski CRI razvili umjetnu inteligenciju za otkrivanje lažnih vijesti

Foto: DepositPhotos

Internetski divovi postali su bolji u borbi protiv lažnih vijesti, što je nekako logično s obzirom na činjenicu koliko problema su one stvorile ne samo po pitanju varanja ljudi kojima su upućene, već i koliko su učinili u širenju nepovjerenja. Ono bi moglo iščeznuti ukoliko otkriće s prestižnog američkog sveučilišta Massachusetts Institute of Technology (MIT) i katarskog Computing Research Institute urodi plodom.

Naime, stručnjaci tih dviju instituacija uspjeli su zahvaljujući umjetnoj inteligenciji (UI) postići bolju provjeru izvora informacije, što pomaže već u samom startu neke od lažnih vijesti označiti takvima te automatski i ukloniti. To se čini tako da njihov algoritam strojnog učenja koristi UI za mjerenje kvalitete izvora informacija tako da prikupi sve postojeće informacije na određenu temu i pazi da se ne mijenjaju činjenice. Ako se to čini, informacija se označi lažnom.

Naravno, sve skupa je malo kompliciranije jer ponekad se samo prenošenje informacije može izvesti na način da se činjenicama pristupa drugačije pa "šablonizirani" algoritam može pogriješiti. Upravo zato umjesto da se UI fokusira na tvrdnje u informaciji, ona proučava jezik kojim se pokušavaju izraziti te tvrdnje.

Za bolje upoznavanje s lažnim vijestima, timovi su koristili analizu provedenu od strane Media Bias/Fact Check, koja se sastoji od više od dvije tisuće različitih medija. Na taj način trenirali su algoritam kako bi mogao razaznati lingvističke tragove web stranica koje plasiraju lažne ili uvelike izmijenjene informacije. Ono što se brzo otkrilo jest da se te organizacije koriste u velikom broju slučajeva hiperbolama, jezikom potaknutog emocijama pa će optužbe i osude biti ono što ih zapravo sačinjava.

Zatim, ako lažne vijesti plasiraju oni lijevih svjetonazora, koristit će riječi kao "poštenje", "reciprocitet", dok će konzervativne stranice plasirati riječi kao "vlast" ili "svetinja".

Osim analize riječi, UI se koristi i provjerom same web stranice jer ako je kompliciranog imena, često je lažna. Također, ako je na Wikipediji opis kratak, veće su šanse da je stranica lažna. Dakle, kad se svi kriteriji uzmu u obzir, teško će UI promašiti da se radi o plasiranju lažnih vijesti. Ali, do implementacije u stvarni svijet, proći će još neko vrijeme jer zasad je učinkovitost UI na 65 posto...

Još iz kategorije

Canon proširio portfelj uređaja imageRUNNER ADVANCE

Canon proširio portfelj uređaja imageRUNNER ADVANCE

13.12.2018. komentiraj

Tvrtka Canon Europe predstavila je šest novih uređaja za A4 crno-bijeli ispis iz serije imageRUNNER ADVANCE. Riječ je o modelima iR ADV 525i, iR ADV 525iZ, iR ADV 615i, iR ADV 615iZ, iR ADV 715i i iR ADV 715iZ.

Prijetnji sve više, a stručnjaka nedostaje

Prijetnji sve više, a stručnjaka nedostaje

13.12.2018. komentiraj

„Era digitalne ekonomije raste sedam puta brže od ostatka ekonomije, a procjenjuje se da će u tom sektoru u EU do 2020. biti čak četiri milijuna novih radnih mjesta. Internet je revolucionalizirao  poslovanje te je okosnica naših banaka, naše energetike, naših škola, sveučilišta i vlada. No, mnoge tvrtke pa i institucije još uvijek nemaju dovoljno razvijenu svijest o važnosti zaštite podataka. Misle da se hakerski napad neće dogoditi baš njima”, rekla je direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić na konferenciji SecureTech o sigurnosti informacijskih sustava održanoj danas u organizaciji hrvatskoga ogranka (ISC)2 u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom.

King ICT u 2018. bilježi rast prihoda od 20 posto

King ICT u 2018. bilježi rast prihoda od 20 posto

12.12.2018. komentiraj

Dvadeseta godina poslovanja KING ICT-a pamtit će se po daljnjem rastu poslovanja i portfolija. Pozitivni gospodarski trendovi i digitalizacija poslovanja doprinose uzlaznom trendu s kojim KING ICT završava svoju jubilarnu godinu i ulazi u 2019.