Advanced Technology Days okupio više od 600 IT stručnjaka

Advanced Technology Days okupio više od 600 IT stručnjaka

Novo 15. izdanje Advanced Technology Daysa powered by Microsoft u Plaza Event Centru okupilo je više od 600 IT stručnjaka koji su mogli saznati više o novostima na području razvoja mobilnih i web rješenja, kontejnera, DevOpsa, modernih podatkovnih tehnologija, AI-a, hibridnog oblaka, Serverlessa i poslovnih IT rješenja. Uz nova znanja, bilo je i niz prilika za networking i druženje, pogotovo na ATD partyju kojim je jedno od najvećih IT događanja proslavilo 15. izdanje.

Konferenciju su, u ime organizatora, predstavnika hrvatske IT zajednice, otvorili Domagoj Pavlešić (Dizzy.hr) i Tomislav Tipurić (Nephos). Kratko su predstavili razvoj ATD-a od malog jednodnevnog okupljanja za 70-ak sudionika u organizaciji Microsofta do dvodnevne konferencije za više od 600 IT stručnjaka, koju posljednje tri godine organiziraju članovi IT zajednice.

Iako su mijenjali format, termine i trajanje, Advanced Technology Daysi su zadržali svoju orijentaciju na stručan, kvalitetan i aktualan tehnološki sadržaj koji donose vrhunski IT stručnjaci iz Hrvatske, regije i inozemstva, te (p)ostali konferencija koja okuplja IT zajednicu i pruža niz prilika za networking i suradnju. Tijekom otvaranja predstavljene su i tri ključne teme konferencije: Tomislav Tipurić napravio je uvod na temu mikroservisa o kojima je kasnije govorio na svom predavanju, Damir Dobrić (daenet) pokazao je demo o tome kako njegova tvrtka koristi machine learning za klasifikaciju objekata, a Marin Franković (Span) predstavio je Azure Blueprints, uslugu koja omogućuje bolje upravljanje i kontrolu nad resursima koje koristimo u Azureu primjenom unaprijed propisanih pravila na Azure pretplatama ili grupama pretplata.

Na kraju otvaranja organizatori su otkrili i termin i lokaciju jedne od najvećih regionalnih tehnološko – poslovnih konferencija – WinDaysi će svoj 20. rođendan proslaviti u Rovinju od 21. do 24. travnja 2020.

Nakon otvaranja sudionici su mogli odabrati između predavanja koja su se paralelno održavala u 5 dvorana Centra. U programu su danas sudjelovala 34 predavača koji su održali 36 predavanja. Marco Hochstrasser (nexoya) prvi puta je predavao na ATD-u. Na svom predavanju 5 reasons why GraphQL will replace REST very soon objasnio je zašto misli da će GraphQL zbog učinkovitosti, organizacije i autentikacije vrlo brzo zamijeniti REST. Poslijepodne je održao još jedno predavanje – Anomaly detection for time-series data, a machine-learning usecase – na kojem se bavio primjenom machine learning algoritama za detekciju anomalija te kroz demo pokazao kako koristiti postojeće open source frameworke s dostupnim marketinškim podacima te što se iz njih može dobiti. Luka Manojlovič (MA-NO), Microsoft MVP za područja Consumer Security, Management Infrastructure i Small business server, predstavio je novosti koje donosi Windows server 2019 te pokazao nekoliko scenarija i iskustava postojećih implementacija rješenja baziranih na Storage spaces direct tehnologiji. Ivica Ivančić (Microsoft) na svom predavanju je govorio o Microsoft Power Platformi i o tome kako ova low-code platforma omogućuje brzi razvoj aplikacija i automatizaciju procesa. Vedran Vučetić (Constructor.io) imao je dva predavanja. Na prvom je na praktičnom primjeru predstavio znanja i iskustva stečena na projektu postavljanja automatskog skaliranja SaaS proizvoda u više regija s naglaskom na odabir ispravnih mjernih podataka za skaliranje. Drugo predavanje bavilo se prednostima i razlozima za korištenje Helma u sklopu Kubernetes klastera. Damir Dobrić održao je predavanje How to build modern backends. Obzirom da je sve teže dizajnirati robustan, pouzdan, skalabilan sustav koji je jednostavan za upotrebu, Dobrić je uz pomoć niz praktičnih demoa pokazao prednosti kreiranja naprednih i modernih backendova uz pomoć teorije Actor Programming Model i Azure Service Busa. Vjekoslav Babić, Microsoft MVP i svjetski autoritet za Dynamics 365 Business Central, predstavio je neke od mogućnosti Business Centrala pri kreiranju front-enda uz pomoć Reacta+ i Reduxa.

Još iz kategorije

SRCE predstavilo novu uslugu napredno računarstvo u oblaku HTC Cloud

SRCE predstavilo novu uslugu napredno računarstvo u oblaku HTC Cloud

12.12.2019. komentiraj

Sveučilišni računski centar (Srce) predstavio je novu uslugu HTC Cloud koja pruža konceptualno novu platformu za potrebe naprednog računanja i složenih analiza podataka, temeljenu na paradigmi računarstva u oblaku (engl. cloud computing).

Include predstavlja svoja IoT rješenja

Include predstavlja svoja IoT rješenja

12.12.2019. komentiraj

Tvrtka Include je među prvima krenula u istraživanje i razvoj IoT tehnologija za gradove, a o nekim svojim rješenjima i razvojnim projektima moći će se čuti i na .debug konferenciji.  Po jednom takvom IoT proizvodu je postala i svjetski poznata – pametna klupa. Jedna od važnijih IoT komponenti u pametnoj klupi Steora je kamera koja uz pomoć računalnog vida i strojnog učenja prepoznaje što se nalazi u njezinom okruženju. Trenutačno se takva mogućnost Steora klupe koristi za poboljšanje sigurnosti i ciljano oglašavanje. Singapur već koristi slična rješenja za prepoznavanje pušenja na zabranjenim mjestima ili bacanje otpadaka na ulicu.

Umjetna inteligencija kao sredstvo promjena

Umjetna inteligencija kao sredstvo promjena

11.12.2019. komentiraj

AI4INDUSTRY konferencija u partnerstvu s tvrtkom Microsoft u Matis Business Loungeu okupila je više od 150 sudionika, predstavnika ICT tvrtki i državne administracije koji su prepoznali da je umjetna inteligencija tehnologija koja, ako je naučimo primjenjivati u razvoju rješenja i usluga, Hrvatsku može pozicionirati na globalnu mapu kao zemlju koja stvara inovacije na tom području. Konferencija se održala u sklopu inicijative AI2FUTURE koja već tri godine okuplja poslovnu i ICT zajednicu kako bi potaknula svijest o važnosti umjetne inteligencije te njezinu primjenu u poslovanju.