79 partnera iz 21 zemlje sredstvima EU-a razvija platformu za umjetnu inteligenciju

79 partnera iz 21 zemlje sredstvima EU-a razvija platformu za umjetnu inteligenciju

Foto: DepositPhotos

Ovog mjeseca službeno kreće projekt AI4EU, a prvi sastanak partnera održava se sutra u Barceloni. Projektom se okuplja 79 vrhunskih istraživačkih instituta, MSP-ova i velikih poduzeća iz 21 zemlje u cilju stvaranja središta za resurse za umjetnu inteligenciju (UI), uključujući spremišta podataka, snažna računala, alate i algoritme.

U okviru projekta potencijalnim korisnicima te tehnologije nudit će se usluge i podrška, kao i pomoć s testiranjem i integracijom UI rješenja u procese, proizvode i usluge. AI4EU, kao otvorena i suradnička platforma, nudit će i tečajeve za usavršavanje i prekvalifikaciju. Projektni tim AI4EU tijesno će surađivati s digitalno inovacijskim centrima za robotiku  te s budućom mrežom centara izvrsnosti za umjetnu inteligenciju kako bi dodatno olakšao pristup tehnologiji umjetne inteligencije.

Potpredsjednik Komisije zadužen za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip te povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Marija Gabriel izjavili su:

Sve prednosti inovacija vezanih uz umjetnu inteligenciju Europa može iskoristiti samo ako ta tehnologija svima bude jednostavno dostupna, ističu iz Europske komisije i dodaju da projektom AI4EU umjetna inteligencija približit će se malim poduzećima, netehnološkim poduzećima i javnoj upravi diljem Europe.

Projekt, koji predvodi francusko poduzeće Thales tijekom sljedeće tri godine dobit će sredstva u ukupnom iznosu od 20 milijuna eura. Platforma će se uspostaviti tijekom 2019. godine. Komisija je 25. travnja 2018. predstavila svoju strategiju u području umjetne inteligencije te najavila razvoj platforme za umjetnu inteligenciju na zahtjev. Ukupno gledano, Komisija će u okviru programa Obzor 2020. povećati ulaganja u istraživanja i inovacije u području umjetne inteligencije u razdoblju od 2018. do 2020. Očekuje se da će do kraja 2020. ukupna javna i privatna ulaganja u EU-u dosegnuti vrijednost od najmanje 20 milijardi eura.

Na temelju svoje strategije Komisija je u prosincu predstavila usklađeni plan poticanja suradnje s državama članicama EU-a, Norveškom i Švicarskom u četiri glavna područja: povećanju ulaganja, povećanju količine dostupnih podataka, poticanju talenta i jamstvu povjerenja.

Još iz kategorije

Dell Technologies i AT&T suradnja na Open Source Edge Computing platformi i 5G Software infrastrukturi

Dell Technologies i AT&T suradnja na Open Source Edge Computing platformi i 5G Software infrastrukturi

22.08.2019. komentiraj

Dell Technologies i AT&T zajedno istražuju razvoj ključnih područja otvorene infrastrukture za mreže nove generacije, koje će biti potrebne davateljima usluga prilikom podržavanja usluga u 5G svijetu, tvrde iz ove dvije kompanije i dodaju da 5G nije samo evolucija od 4G. 5G zahtijeva masovnu transformaciju te softversko definiranu, raščlanjenu i otvorenu infrastrukturu za automatizaciju isporuke i upravljanja mobilnim uslugama i nove telemetrije na temelju analitike kako bi se osigurala konzistentna razina usluga.

Nema više laktarenja za šankom, umjetna inteligencija prati red

Nema više laktarenja za šankom, umjetna inteligencija prati red

19.08.2019. komentiraj

Izlasci u noćne klubove i kafiće u kojima je velika gužva znaju biti poprilično stresni u trenucima kad pokušavate naručiti piće, ali konobari vas ne primjećuju ili se netko bezobrazan gura preko reda. Srećom, moderno doba staje na kraj i takvoj situaciji, a sve zahvaljujući umjetnoj inteligenciji!

Dell predstavlja novi portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije

Dell predstavlja novi portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije

10.08.2019. komentiraj

Dell Technologies ponudit će cjelovit portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije. Kroz optimizirani dizajn, novi Dell EMC PowerEdge poslužitelji u potpunosti će utjecati na AMD-ovu tehnologiju nove generacije procesora.