79 partnera iz 21 zemlje sredstvima EU-a razvija platformu za umjetnu inteligenciju

79 partnera iz 21 zemlje sredstvima EU-a razvija platformu za umjetnu inteligenciju

Foto: DepositPhotos

Ovog mjeseca službeno kreće projekt AI4EU, a prvi sastanak partnera održava se sutra u Barceloni. Projektom se okuplja 79 vrhunskih istraživačkih instituta, MSP-ova i velikih poduzeća iz 21 zemlje u cilju stvaranja središta za resurse za umjetnu inteligenciju (UI), uključujući spremišta podataka, snažna računala, alate i algoritme.

U okviru projekta potencijalnim korisnicima te tehnologije nudit će se usluge i podrška, kao i pomoć s testiranjem i integracijom UI rješenja u procese, proizvode i usluge. AI4EU, kao otvorena i suradnička platforma, nudit će i tečajeve za usavršavanje i prekvalifikaciju. Projektni tim AI4EU tijesno će surađivati s digitalno inovacijskim centrima za robotiku  te s budućom mrežom centara izvrsnosti za umjetnu inteligenciju kako bi dodatno olakšao pristup tehnologiji umjetne inteligencije.

Potpredsjednik Komisije zadužen za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip te povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Marija Gabriel izjavili su:

Sve prednosti inovacija vezanih uz umjetnu inteligenciju Europa može iskoristiti samo ako ta tehnologija svima bude jednostavno dostupna, ističu iz Europske komisije i dodaju da projektom AI4EU umjetna inteligencija približit će se malim poduzećima, netehnološkim poduzećima i javnoj upravi diljem Europe.

Projekt, koji predvodi francusko poduzeće Thales tijekom sljedeće tri godine dobit će sredstva u ukupnom iznosu od 20 milijuna eura. Platforma će se uspostaviti tijekom 2019. godine. Komisija je 25. travnja 2018. predstavila svoju strategiju u području umjetne inteligencije te najavila razvoj platforme za umjetnu inteligenciju na zahtjev. Ukupno gledano, Komisija će u okviru programa Obzor 2020. povećati ulaganja u istraživanja i inovacije u području umjetne inteligencije u razdoblju od 2018. do 2020. Očekuje se da će do kraja 2020. ukupna javna i privatna ulaganja u EU-u dosegnuti vrijednost od najmanje 20 milijardi eura.

Na temelju svoje strategije Komisija je u prosincu predstavila usklađeni plan poticanja suradnje s državama članicama EU-a, Norveškom i Švicarskom u četiri glavna područja: povećanju ulaganja, povećanju količine dostupnih podataka, poticanju talenta i jamstvu povjerenja.

Još iz kategorije

NASA je blizu finalizacije svojeg sustava za upravljanje prometom dronovima u gradovima

NASA je blizu finalizacije svojeg sustava za upravljanje prometom dronovima u gradovima

22.02.2019. komentiraj

Američka svemirska agencija (NASA) spremna je za posljednje detaljne testove vezane uz upravljanje dronovima i izvest će ga u Nevadi. Bit će to konačni dokaz koliko se isplatio rad na novoj tehnologiji kroz posljednje četiri godine, i to sve u suradnji sa Saveznom upravom za civilno zrakoplovstvo (FAA).

Zagrebački Q Software otvorio ured u New Yorku

Zagrebački Q Software otvorio ured u New Yorku

21.02.2019. komentiraj

Zagrebačka IT tvrtka Q Software, jedna od najbrže rastućih IT kompanija u Europi prema Deloitteu, od početka ove godine posluje i na novoj lokaciji. Svoj šesti globalni ured otvorili su u New Yorku, digitalnom hubu istočne obale Sjedinjenih Američkih Država. Ured se nalazi u središtu New Yorka, točnije na Manhattanu, a osim te lokacije Q posluje još i iz Züricha, Osla, Belfasta, Los Angelesa te Zagreba, gdje se nalazi sjedište kompanije.

Startup iz Hrvatske može se natjecati s američkim startupima

Startup iz Hrvatske može se natjecati s američkim startupima

19.02.2019. komentiraj

Tijekom proteklih nekoliko godina, Repsly je evoluirao iz Field Team Management rješenja u Retail Execution Optimization rješenje, prema CEO-u Repsly Matu Brogieu. On je siguran da s naglaskom na umjetnu inteligenciju, prepoznavanje slike i strojno učenje mogu dodati veću vrijednost svojim klijentima.