4G dronovi dostavljaju hitne medicinske potrepštine u zabačene dijelove Škotske

4G dronovi dostavljaju hitne medicinske potrepštine u zabačene dijelove Škotske

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Vodafone je iznimno aktivan po pitanju ispunjenja potencijala dronova, posebno u Velikoj Britaniji. Tijekom siječnja prošle godine, što je vrijeme prije pandemije koronavirusa, ta kompanija već je pružala informacije o rezultatima testiranja u ovom području.

Ti su rezultati pokazali da većina Britanaca podržava korištenje dronova u pružanju hitne medicinske pomoći, uz napomenu da moraju pritom biti pravilno regulirani. U tim trenucima nije se znalo ono što će uslijediti kroz sljedećih nekoliko mjeseci, što je ubrzalo razvoj dronova u zdravstvenom sektoru.

Do srpnja prošle godine, Vodafone UK sklopio je partnerstvo sa Skysports i Deloitte kako bi istražio potencijal 4G povezanih dronova, kojima je cilj dostaviti medicinske potrepštine u izoliranim predjelima Škotske. Sljedeći korak bio je dobiti dozvolu nadležnog tijela, Agencije za civilno zrakoplovstvo. To je postignuto i priča je mogla krenuti dalje.

Pritom se moglo i dodatno testirati mogućnost dronova pa je otkriveno da mogu letjeti neprekidno do 64 kilometra dok prenose do tri kilograma medicinskih potrepština. Time se postiglo mnogo jer inače bi se u izolirane predjele Škotske iste te potrepštine dostavljale oko 36 sati dok je sad za to potrebno svega 15 minuta.

Takvi rezultati ponukali su Vodafone prema implementaciji dostave dronova u ovom smislu na području cijele Velike Britanije, ali vlasti prvo to moraju odobriti. Što bi se moglo dogoditi nakon što pregledaju rezultate netom završenog tromjesečnog probnog perioda.

Nakon tog bi ambicije Vodafonea mogle biti ispunjene i dronovi bi se mogli pokazati kao idealni u raznim scenarijima, ne samo onima koji se vežu uz zdravstvo. Naravno, još smo daleko od situacije u kojoj bismo mogli gledati dronove kako dostavljaju razne potrepštine, ali glavni su koraci napravljeni i u tome je pandemija koronavirusa svakako pomogla. Ubrzala je cijelu priču...

Još iz kategorije

Strateško partnerstvo BE-terne i Infobipa

Strateško partnerstvo BE-terne i Infobipa

12.04.2021.

BE-terna i Infobip službeno su objavili strateško partnerstvo usmjereno na unaprjeđenje korisničkog iskustva za korisnike platforme Dynamics 365. Tvrtke su uspostavile suradnju kojom se proširuje BE-ternino Dynamics 365 rješenje snagom Infobipove omnichanel infrastrukture.

Otvorena digitalna platforma za brzu naplatu nedospjelih eRačuna PlatiMe

Otvorena digitalna platforma za brzu naplatu nedospjelih eRačuna PlatiMe

12.04.2021.

Na PlatiMe mogu sudjelovati pošiljatelji i primatelji eRačuna te otkupitelji nedospjelih potraživanja, a jedan poslovni subjekt na platformi može sudjelovati u sve tri uloge. Prva hrvatska platforma za prodaju i kupnju nedospjelih eRačuna, PlatiMe, započela je s radom. Platforma je dostupna tvrtkama, pošiljateljima eRačuna, koje sada odmah mogu naplatiti svoje eRačune, neovisno o roku plaćanja koje su dali kupcima i tako povećati likvidnost.

Huawei potpisao ugovor s EVERNEX-om koji će omogućiti Huawei Cloud i AI diljem Europe

Huawei potpisao ugovor s EVERNEX-om koji će omogućiti Huawei Cloud i AI diljem Europe

10.04.2021.

Huawei je potpisao sporazum o razumijevanju sa EVERNEX-om, multinacionalnom IT kompanijom sa sjedištem u Francuskoj, koji će europskim kupcima omogućiti dostupnost i podršku za Huawei Cloud i usluge temeljene na umjetnoj inteligenciji (AI). Kako su naglasili iz obje tvrtke, ovaj sporazum predstavlja nadogradnju ranije uspješne suradnje, no sada na mnogo višoj razini.