Žitnik: Država neće pokrenuti domaći IT, posrćemo i zaostajemo

Žitnik: Država neće pokrenuti domaći IT, posrćemo i zaostajemo

Foto: Dražen Tomić

Nakon objave rezultata o stanju domaćeg IT tržišta porazgovarali smo s direktorom IDC Adriaticsa Borisom Žitnikom, koji cijelo tržište prati već petnaestak godina i koji ističe da je točno, stagniramo i zaostajemo. „Globalno je IT tržište palo opalo jedino u 2009, a nakon toga se oporavlja posebno na krilima eksplozivnog rasta prodaje mobilnih uređaja, tableta i pametnih telefona i natprosječnog rasta IT potrošnje u zemljama u nastajanju (posebno BRIC zemlje). U 2012 poraslo je za 6,2 posto, a za 2013 IDC predviđa se rast od 5,9 posto. Sve to ide uz rast globalne ekonomije od oko 2,5 posto“, objašnjava Žitnik.

Prema njegovim riječima u Hrvatskoj imamo recesiju već četiri godine, BDP nam je oko 10  posto niži nego li 2008, i jasno pada i IT potrošnja, koja korelira s ekonomskim kretanjima. On napominje kako će u ovoj godini IT potrošnja će u najboljem slučaju biti negdje na nivou 2012.

„U skladu s najavama da bi u 2014 ipak moglo doći do izvjesnom malog rasta i potaknuto ulaskom u EU, očekujemo skromnu pozitivnu stopu rasta IT tržišta od oko 5 posto“, objašnjava Žitnik. Kada je pak riječ o domaćem tržištu Žitnik smatra da država neće imati većeg utjecaja.

„Nova administracija pokazala je nešto veći interes i izgleda da radi se na čitav niz projekata, ali izgleda da iza toga ne stoje i odgovarajući fondovi budući da je državni budžet takav kakav je. Zato ne očekujem neki značajniji iskorak vezan za držanu IT potrošnju, a koji bi bio koji bi predstavljao istinski pokretač rasta IT potrošnje. Budući da se smanjuje prihodi a i dobiti i telekoma i financijske industrije, koji su inače uz državu najveći IT potrošači, i tu je teško očekivati investicije takvog obujma koje bi pokrenulo tržište prema značajnijim pozitivne stopama rasta“, pojašnjava Žitnik

Pritisnuti smanjenom domaćom potražnjom ili pak zbog premalih tržišnih niša u zemlji, nekih 20-tak IT poduzeća počelo je s ozbiljnijim izvozom IT usluga, opisuje Žitnik stanje na izvoznom IT tržištu u Hrvatskoj. Prema njegovim riječima u prošloj godini izvoz IT usluga porastao je 22 posto.

„Međutim apsolutni iznosi tog izvoza još su relativno skromni ako pogledamo na potencijale i komparativne prednosti koje objektivno hrvatska IT industrija ima. Nešto se počelo govoriti da bi, konačno rekao bih i ICT industrija mogla dobiti tretman važne razvojne poluge te da se priprema strategija razvitka ove industrije. E pa nadajmo se da će tu biti nešto“, zaključuje Žitnik.

Još iz kategorije

CERT nije primio prijavu zbog napada na INA-u

CERT nije primio prijavu zbog napada na INA-u

21.02.2020. komentiraj

Osim službene obavijesti tvrtke INA d.d. objavljene 16. veljače 2020., Nacionalni CERT nije zaprimio prijavu vezanu uz računalno-sigurnosni incident u spomenutoj kompaniji. CERT (eng. Computer Emergency Response Team) ili CSIRT (engl. Computer Security Incident Response Team) je organizacijski entitet koji reagira na računalno-sigurnosne incidente, te preventivnim djelovanjem radi na poboljšanju računalne sigurnosti informacijskih sustava.

KOMENTAR: Napad na INA-u pokazao probleme informacijske sigurnosti, važnost prevencije

KOMENTAR: Napad na INA-u pokazao probleme informacijske sigurnosti, važnost prevencije

21.02.2020. komentiraj

Scenarij 1:

Petak 14.2. Valentinovo – kreće napad – neki tvrde ransomware CLOP zblokirao rad INA-e, kriptirao backupove, kriptirao kompove – sve staje

Ericsson Nikola Tesla u 2019. godini ostvarila 14,2 posto na 1,8 milijardi kuna, a bruto dobit 164,5 milijuna kuna uz rast od 16 posto

Ericsson Nikola Tesla u 2019. godini ostvarila 14,2 posto na 1,8 milijardi kuna, a bruto dobit 164,5 milijuna kuna uz rast od 16 posto

20.02.2020. komentiraj

U 2019. godini Ericsson Nikola Tesla Grupa ostvarila je ukupne prihode od prodaje u iznosu od 1.779,3 milijuna kuna, 14,2 posto više u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu je rast prihoda od prodaje ostvaren na svim tržištima. Tijekom godine usredotočili smo se na modernizaciju mreža naših kupaca u Hrvatskoj i inozemstvu, razvoj novih rješenja u 5G području te jačanje našeg tehnološkog vodstva.