Žitnik: Država neće pokrenuti domaći IT, posrćemo i zaostajemo

Žitnik: Država neće pokrenuti domaći IT, posrćemo i zaostajemo

Foto: Dražen Tomić

Nakon objave rezultata o stanju domaćeg IT tržišta porazgovarali smo s direktorom IDC Adriaticsa Borisom Žitnikom, koji cijelo tržište prati već petnaestak godina i koji ističe da je točno, stagniramo i zaostajemo. „Globalno je IT tržište palo opalo jedino u 2009, a nakon toga se oporavlja posebno na krilima eksplozivnog rasta prodaje mobilnih uređaja, tableta i pametnih telefona i natprosječnog rasta IT potrošnje u zemljama u nastajanju (posebno BRIC zemlje). U 2012 poraslo je za 6,2 posto, a za 2013 IDC predviđa se rast od 5,9 posto. Sve to ide uz rast globalne ekonomije od oko 2,5 posto“, objašnjava Žitnik.

Prema njegovim riječima u Hrvatskoj imamo recesiju već četiri godine, BDP nam je oko 10  posto niži nego li 2008, i jasno pada i IT potrošnja, koja korelira s ekonomskim kretanjima. On napominje kako će u ovoj godini IT potrošnja će u najboljem slučaju biti negdje na nivou 2012.

„U skladu s najavama da bi u 2014 ipak moglo doći do izvjesnom malog rasta i potaknuto ulaskom u EU, očekujemo skromnu pozitivnu stopu rasta IT tržišta od oko 5 posto“, objašnjava Žitnik. Kada je pak riječ o domaćem tržištu Žitnik smatra da država neće imati većeg utjecaja.

„Nova administracija pokazala je nešto veći interes i izgleda da radi se na čitav niz projekata, ali izgleda da iza toga ne stoje i odgovarajući fondovi budući da je državni budžet takav kakav je. Zato ne očekujem neki značajniji iskorak vezan za držanu IT potrošnju, a koji bi bio koji bi predstavljao istinski pokretač rasta IT potrošnje. Budući da se smanjuje prihodi a i dobiti i telekoma i financijske industrije, koji su inače uz državu najveći IT potrošači, i tu je teško očekivati investicije takvog obujma koje bi pokrenulo tržište prema značajnijim pozitivne stopama rasta“, pojašnjava Žitnik

Pritisnuti smanjenom domaćom potražnjom ili pak zbog premalih tržišnih niša u zemlji, nekih 20-tak IT poduzeća počelo je s ozbiljnijim izvozom IT usluga, opisuje Žitnik stanje na izvoznom IT tržištu u Hrvatskoj. Prema njegovim riječima u prošloj godini izvoz IT usluga porastao je 22 posto.

„Međutim apsolutni iznosi tog izvoza još su relativno skromni ako pogledamo na potencijale i komparativne prednosti koje objektivno hrvatska IT industrija ima. Nešto se počelo govoriti da bi, konačno rekao bih i ICT industrija mogla dobiti tretman važne razvojne poluge te da se priprema strategija razvitka ove industrije. E pa nadajmo se da će tu biti nešto“, zaključuje Žitnik.

Još iz kategorije

Settle uveo plaćanje mobilnim telefonom kod prvih trgovaca u Zagrebu

Settle uveo plaćanje mobilnim telefonom kod prvih trgovaca u Zagrebu

15.10.2019. komentiraj

Aplikacijom Settle, koja je od početka srpnja dostupna u Hrvatskoj, od danas je moguće platiti kod trgovaca i ugostitelja. Settle je europska aplikacija za mobilno plaćanje i prijenos novca, izgrađena na platformi norveške tvrtke Auka, koja je dokazana u praksi te je ostvarila velik uspjeh u nordijskim zemljama. Hrvatska je bila prvo tržište na kojemu je Auka predstavila Settle, novu aplikaciju za mobilno plaćanje koja će uskoro biti dostupna i u drugim europskim zemljama, a korisnici su dosad mogli osloniti na Settle kako bi brzo, jednostavno poslali novac prijateljima i rodbini.

U 2019. dosad osnovano 4.452 trgovačka društva i obrta

U 2019. dosad osnovano 4.452 trgovačka društva i obrta

14.10.2019. komentiraj

U razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna 2019. godine ukupno je putem servisa HITRO.HR otvoreno 4.452 trgovačkih društava i obrta. Od toga je otvoreno 37 obrta i osnovano 1.764 društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) i 2.651 jednostavnih društva s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.).

Dujmović: Ova godina je bila prava ludnica a takvi su nam i planovi za slijedeću godinu

Dujmović: Ova godina je bila prava ludnica a takvi su nam i planovi za slijedeću godinu

14.10.2019. komentiraj

Razgovori s Nikolom Dujmovićem, suosnivačem Spana, uvijek imaju sasvim neku drugačiju notu od one koji imate s klasičnim IT direktorom i vlasnikom odnosno suvlasnikom neke IT tvrtke, o predstavnicima stranih tvrtki da i ne govorimo koji s e uvijek drže korporativnih strogih i gotovo pa uvijek uštogljenih pravila.