Zbog širokih mogućnosti udaljenog rada veliki gradovi gube privlačnost za developere

Zbog širokih mogućnosti udaljenog rada veliki gradovi gube privlačnost za developere

Foto: DepositPhotos

Stack Overflow je temeljem dostupnih podataka stotinu milijuna korisnika otkrio da rad na daljinu i hibridni model postaju stvarnost i izbor više nego ikad prije, što pak znači da se zaposlenicu tehnološkom sektoru počinju širiti dalje od uobičajenih im "hubova" kao što su San Francisco, Seattle, Austin i New York.

Naravno, već se prema imenima ovih gradova može zaključiti da se radi o američkom tržištu i navikama. No, upravo ono što se kod njih utemelji, polako se širi na globalnoj razini. Uz pretpostavku da se pokaže uspješnim.

Tijekom pandemije koronavirusa, rad na daljinu postao je realnost, a mnogima se uistinu svidio jer su shvatili da, osim što su produktivniji, mogu uštedjeti više novca, biti bliže svojim najmilijima, ali i općenito imati više vremena za sebe jer se na dnevnoj razini isključuje potreba za putovanjem.

Iako se na prvu kompanijama nije sviđalo plaćati nekom tko je preselio iz San Francisca identično kao što je dobivao dok je živio u njemu, prilagodili su se. U Meti, Alphabetu i Aribnbu razglasili su da lokacija nije bitna i nastavili plaćati zaposlenike jednako.

Tako nešto su zaposleni počeli koristiti i Stack Overflow to i dokazuje jer vidi se pad broja korisnika iz navedenih gradova kroz vrijeme od ožujka 2020. do travnja 2022. u odnosu na razdoblje od ožujka 2018. do travnja 2020.

Korisnika iz Seattlea je 13 posto manje, onih iz New Yorka 12 posto manje, onih iz San Francisca sedam posto manje i onih iz Los Angelesa pet posto manje. Povećanje se zabilježilo samo u Portlandu (Oregon) - 11 posto. Ali, to je podosta mali "tech hub" pa brojke ni nisu značajne u nekom širem smislu.

Kad se pak gleda otkud se sad korisnici prijavljuju, vidljivo je povećanje od 50 posto u 83 urbanih područja diljem Sjedinjenih Američkih Država. Najpopularnija su ona turistička, sunčana, ali i najpristupačnija za život u smislu troškova.

Još iz kategorije

Novi branding Sofascora uz dovođenje Luke Modrića kao ambasadora

Novi branding Sofascora uz dovođenje Luke Modrića kao ambasadora

05.10.2022.

Suradnja s Modrićem je objavljena u trenutku kada hrvatska IT tvrtka Sofascore kreće u novo poglavlje svojeg poslovanja, a sve započinje dizajnerskim iskorakom i objavom novog logotipa na velikoj proslavi u središtu Zagreba.

Studio Sonda deseta je najučinkovitija nezavisna agencija u Europi

Studio Sonda deseta je najučinkovitija nezavisna agencija u Europi

03.10.2022.

Studio Sonda najučinkovitija je agencija u Hrvatskoj u 2021. godini, dok je Gradska knjižnica Poreč najučinkovitiji brend, kao i oglašivač, pokazao je to Global Effie Effectiveness Index 2021, a na rang-listama najučinkovitijih našle su se i druge hrvatske agencije i tvrtke.

UniCredit i Allianz učvršćuju svoje partnerstvo

UniCredit i Allianz učvršćuju svoje partnerstvo

03.10.2022.

UniCredit i Allianz objavljuju da su potpisali okvirni ugovor i dva dodatna ugovora o kupoprodaji udjela u Zagrebačkoj banci, s namjerom da otpuste svoje izravne i neizravne dioničke udjele.