Zbog Brexita trećina tvrtki planira se preseliti iz Velike Britanije u EU

Zbog Brexita trećina tvrtki planira se preseliti iz Velike Britanije u EU

Foto: Pixabay

Izlazak Velike Britanije iz Europske unije finalizirat će se s 29. ožujkom ove godine, a prema istraživanju Institute of Directors (IoD) trećina organizacija planira se preseliti zbog toga. Ispitano je njih 1200, a prema konkretnim brojkama, njih 16 posto već ima jasan plan preseljenja u neku od EU zemalja dok njih 13 posto još uvijek razmišlja o preseljenju.

Već je krajem siječnja bilo riječi na ovu temu jer pa će tako Velika Britanija uz ubitak mnogih povlastica koje su dolazile u paketu s članstvom u EU, osjetiti i veliki egzodus poslovnih organizacija, bilo da se radi o manjima, većima, stranima ili domaćima. Ali, ono što se na prvu čini jest da upravo stranci prvi razmišljaju o odlasku.

One su imale upravo u Velikoj Britaniji europska središta, ali će zbog Brexita preseliti u Irsku, Nizozemsku, Njemačku ili Francusku. Naravno, nisu isključene ni druge zemlje članice, posebno Švedska ili Finska, otprije podosta zanimljive. Na tu listu priključio se i japanski konglomerat Sony, koji će preseliti svoje europsko sjedište iz Velike Britanije u Nizozemsku, a kako bi izbjegli carinske probleme vezane uz izlazak Britanije iz EU.

Sonyjev konkurent Panasonic već je preselio svoje sjedište u Amsterdam, japanske financijske tvrtke MUFG, Nomura Holdings, Daiwa Securities i Sumitomo Mitsui Financial Group najavile su da planiraju preseljenje svojih glavnih europskih baza iz Londona, japanska banka Norinchukin je priopćila kako će osnovati podružnicu u potpunom vlasništvu u Nizozemskoj kao odgovor na Brexit, a Toyota i Honda će privremeno zaustaviti proizvodnju u svojim tvornicama u Britaniji. Velika Britanija tako ostaje bez tisuća radnih mjesta, koja će se teško nadomjestiti, ako uopće i hoće.

Na kraju, dovoljno je znati ono što IoD naglašava i nije tajna - od 2016. i referenduma o izlasku iz EU, stotinu kompanija već se nanovo registriralo u Bruxellesu, a njih 50 do 55 posto odlučilo se smjestiti u glavnom gradu Belgije.

Još iz kategorije

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema prihodima

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema prihodima

19.08.2019. komentiraj

I došlo smo do najzanimljivijeg dijela naše velike analize domaće ICT industrije i to do softvera. Upravo je ovaj dio industrije oduvijek bilježio vrlo visoke stope rasta pa je tako bilo i prošle godine jer je softverska industrija porasla 17,61 posto kada je riječ o prihodima odnosno dosegla je 12,8 milijardi kuna prihoda. Ukupno je u ovoj analizi promatrano gotovo 2300 tvrtki što samo govori o važnosti ovog sektora koja će se dodatno vidjeti kada u analizi dođemo do broja zaposlenih i prosječnim plaćama.

Lenovo odlično počeo novu fiskalnu godinu

Lenovo odlično počeo novu fiskalnu godinu

19.08.2019. komentiraj

Lenovo Group objavio je rast prihoda grupe u prvom kvartalu financijske godine 2019/20220, dosegnuvši prihod od 12,5 milijardi američkih dolara što predstavlja rast osam uzastopnih kvartala. Na godišnjoj razini, prihod prije oporezivanja se više nego udvostručio s porastom od 127 milijuna američkih dolara, dosegnuvši 240 milijuna američkih dolara.

INFOGRAFIKA: Ulaganja u strojno učenje najveće od svih segmenata umjetne inteligencije

INFOGRAFIKA: Ulaganja u strojno učenje najveće od svih segmenata umjetne inteligencije

18.08.2019. komentiraj

Strojno učenje ono je što se danas još uvijek nameće iznad umjetne inteligencije, a ujedno je i njen temelj. Pokazuju to vrlo jasno i same brojke o potrošnji na te dvije zasebne, a toliko bliske tehnologije.