Zbog Brexita trećina tvrtki planira se preseliti iz Velike Britanije u EU

Zbog Brexita trećina tvrtki planira se preseliti iz Velike Britanije u EU

Foto: Pixabay

Izlazak Velike Britanije iz Europske unije finalizirat će se s 29. ožujkom ove godine, a prema istraživanju Institute of Directors (IoD) trećina organizacija planira se preseliti zbog toga. Ispitano je njih 1200, a prema konkretnim brojkama, njih 16 posto već ima jasan plan preseljenja u neku od EU zemalja dok njih 13 posto još uvijek razmišlja o preseljenju.

Već je krajem siječnja bilo riječi na ovu temu jer pa će tako Velika Britanija uz ubitak mnogih povlastica koje su dolazile u paketu s članstvom u EU, osjetiti i veliki egzodus poslovnih organizacija, bilo da se radi o manjima, većima, stranima ili domaćima. Ali, ono što se na prvu čini jest da upravo stranci prvi razmišljaju o odlasku.

One su imale upravo u Velikoj Britaniji europska središta, ali će zbog Brexita preseliti u Irsku, Nizozemsku, Njemačku ili Francusku. Naravno, nisu isključene ni druge zemlje članice, posebno Švedska ili Finska, otprije podosta zanimljive. Na tu listu priključio se i japanski konglomerat Sony, koji će preseliti svoje europsko sjedište iz Velike Britanije u Nizozemsku, a kako bi izbjegli carinske probleme vezane uz izlazak Britanije iz EU.

Sonyjev konkurent Panasonic već je preselio svoje sjedište u Amsterdam, japanske financijske tvrtke MUFG, Nomura Holdings, Daiwa Securities i Sumitomo Mitsui Financial Group najavile su da planiraju preseljenje svojih glavnih europskih baza iz Londona, japanska banka Norinchukin je priopćila kako će osnovati podružnicu u potpunom vlasništvu u Nizozemskoj kao odgovor na Brexit, a Toyota i Honda će privremeno zaustaviti proizvodnju u svojim tvornicama u Britaniji. Velika Britanija tako ostaje bez tisuća radnih mjesta, koja će se teško nadomjestiti, ako uopće i hoće.

Na kraju, dovoljno je znati ono što IoD naglašava i nije tajna - od 2016. i referenduma o izlasku iz EU, stotinu kompanija već se nanovo registriralo u Bruxellesu, a njih 50 do 55 posto odlučilo se smjestiti u glavnom gradu Belgije.

Još iz kategorije

Otvorene prijave za peto izdanje PowerUp! natjecanja startupa

Otvorene prijave za peto izdanje PowerUp! natjecanja startupa

15.02.2019. komentiraj

Od ovog su tjedna otvorene prijave za peto izdanje start-up natjecanja PowerUp! Sudionici će se natjecati za glavnu nagradu od čak 50 tisuća eura i priliku za razvoj poslovanja na globalnoj razini.

Krajem siječnja blokirano 18.854 poslovna subjekta i 264.586 građana

Krajem siječnja blokirano 18.854 poslovna subjekta i 264.586 građana

15.02.2019. komentiraj

Zbog neizvršenih osnova za plaćanje, 31. siječnja 2019. godine, bila su blokirana 18 854 poslovna subjekta, što je za 108 ili za 0,6 % manje u odnosu na prosinac 2018.  Ukupan iznos neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata iznosio je 6,59 milijardi kn, što je za 320,85 milijuna kn (4,6 %) manje u odnosu na prosinac prošle godine.

Cloud, nove tehnologije i 5G će pogurati tehnološki sektor na nove rekordne vrijednosti

Cloud, nove tehnologije i 5G će pogurati tehnološki sektor na nove rekordne vrijednosti

13.02.2019. komentiraj

Tehnološka industrija prema prognozi bi trebala rasti četiri posto u ovoj godini i dosegnuti pet bilijuna američkih dolara, s tim da postoji mogućnost da rast dosegne i 6,4 posto, ali i svega 1,5 posto, stoji u izvješću CompTIA. Razlog moguće negativnije prognoze leži u činjenici da je na globalnoj razini moguće usporavanje ekonomskog rasta općenito pa bi svaka industrija mogla patiti.