Zbog Brexita trećina tvrtki planira se preseliti iz Velike Britanije u EU

Zbog Brexita trećina tvrtki planira se preseliti iz Velike Britanije u EU

Foto: Pixabay

Izlazak Velike Britanije iz Europske unije finalizirat će se s 29. ožujkom ove godine, a prema istraživanju Institute of Directors (IoD) trećina organizacija planira se preseliti zbog toga. Ispitano je njih 1200, a prema konkretnim brojkama, njih 16 posto već ima jasan plan preseljenja u neku od EU zemalja dok njih 13 posto još uvijek razmišlja o preseljenju.

Već je krajem siječnja bilo riječi na ovu temu jer pa će tako Velika Britanija uz ubitak mnogih povlastica koje su dolazile u paketu s članstvom u EU, osjetiti i veliki egzodus poslovnih organizacija, bilo da se radi o manjima, većima, stranima ili domaćima. Ali, ono što se na prvu čini jest da upravo stranci prvi razmišljaju o odlasku.

One su imale upravo u Velikoj Britaniji europska središta, ali će zbog Brexita preseliti u Irsku, Nizozemsku, Njemačku ili Francusku. Naravno, nisu isključene ni druge zemlje članice, posebno Švedska ili Finska, otprije podosta zanimljive. Na tu listu priključio se i japanski konglomerat Sony, koji će preseliti svoje europsko sjedište iz Velike Britanije u Nizozemsku, a kako bi izbjegli carinske probleme vezane uz izlazak Britanije iz EU.

Sonyjev konkurent Panasonic već je preselio svoje sjedište u Amsterdam, japanske financijske tvrtke MUFG, Nomura Holdings, Daiwa Securities i Sumitomo Mitsui Financial Group najavile su da planiraju preseljenje svojih glavnih europskih baza iz Londona, japanska banka Norinchukin je priopćila kako će osnovati podružnicu u potpunom vlasništvu u Nizozemskoj kao odgovor na Brexit, a Toyota i Honda će privremeno zaustaviti proizvodnju u svojim tvornicama u Britaniji. Velika Britanija tako ostaje bez tisuća radnih mjesta, koja će se teško nadomjestiti, ako uopće i hoće.

Na kraju, dovoljno je znati ono što IoD naglašava i nije tajna - od 2016. i referenduma o izlasku iz EU, stotinu kompanija već se nanovo registriralo u Bruxellesu, a njih 50 do 55 posto odlučilo se smjestiti u glavnom gradu Belgije.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Gameri nisu oduševljeni novim Nvidia grafičkim karticama

INFOGRAFIKA: Gameri nisu oduševljeni novim Nvidia grafičkim karticama

25.04.2019. komentiraj

Nvidia je objavila zaradu ostvarenu u posljednjem kvartalu prošle godine i lošija je od očekivanja pa su u kompaniji izrazili blagu zabrinutost, kao i potrebu za promjenom strategije kako bi potražnja ipak počela ispunjavati zacrtane ciljeve.

Include se vraća na Funderbeam SEE po najmanje 1,2 milijuna eura kapitala

Include se vraća na Funderbeam SEE po najmanje 1,2 milijuna eura kapitala

25.04.2019. komentiraj

Solinski Include, tvrtka proizvođač pametnog urbanog namještaja, osnivača Ivana Mrvoša, danas je pred brojnim zainteresiranim ulagačima u prostorijama Zagrebačke burze lansirala novu kampanju za prikupljanje kapitala na crowdfunding platformi Funderbeam SEE. Time je Include, nakon svoje prve uspješne kampanje u kojoj su prikupili 465 tisuća eura, postala prva kompanija koja se na zagrebački Funderbeam SEE vraća po novi kapital, ovaj put po minimalno 1,2 milijuna eura.

Uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda u RH: Započinje registracija proizvođača i trgovaca

Uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda u RH: Započinje registracija proizvođača i trgovaca

25.04.2019. komentiraj

Sukladno EU Direktivi kojom se propisuje uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda za zemlje članice, AKD je, kao nacionalni izdavatelj za Republiku Hrvatsku, 23. travnja započeo s izdavanjem jedinstvenih identifikacijskih oznaka gospodarskim subjektima. Neregistrirani gospodarski subjekti nakon 20. svibnja 2019. neće moći prodavati duhanske proizvode.