Zašto VPN mreže gube svoju primjenu u poslovanju

Zašto VPN mreže gube svoju primjenu u poslovanju
DepositPhotos

Rad na daljinu tijekom pandemije koronavirusa povećao je utjecaj virtualnih privatnih mreža (VPN), ali i ukazao na činjenicu da one nisu baš najsigurnije rješenje. Naime, lakše ih se „probije“ i samim time kibernetički kriminalci lako mogu do osjetljivih informacija na razini organizacije.

No, činjenica je i da rad na daljinu, barem u hibridnom obliku, sasvim sigurno neće iščeznuti. Dapače... Envoy je u Velikoj Britaniji napravio istraživanje i 55 posto zaposlenih izjavilo je da bi počeli tražiti novi posao ili ne bi prihvatili novi ako rad na daljinu ne bi bio moguć ni u kojem obliku.

Stoga, kompanije moraju imati rješenje za takvu situaciju, a to podrazumijeva i pristup sustavu i alatima potrebnima za obavljanje posla. Tako nešto nije nimalo lako, posebno jer u Velikoj Britaniji 49 posto zaposlenih koji rade na daljinu, to čine sa svojim privatnim uređajima.

I u vrijeme hibridnog clouda jasno je da se traže sigurna, efikasna i jednostavna rješenja za pristup korporativnim podacima i aplikacijama s bilo koje lokacije. A upravo to vrijeme je i najbolje za okrenuti se od VPN rješenja.

Virtualne privatne mreže "dale su svoje", bile su potreba dok nije stigla izraženija potreba za fleksibilnosti, ali i širina koja sad postoji. Naime, VPN je dizajniran za manji broj zaposlenika kako bi pristupili sustavu. U vrijeme pandemije svi su morali raditi na taj način i to nije išlo zbog sigurnosnih problma.

Model "nultog povjerenja" zamijenit će ono što je bio VPN prije pandemije, a to znači kao što sami naziv kaže - ne postoji povjerenje ni u koga. Zaposlenici će imati više stupnjeva ovjere prilikom pristupa sustavu, a i u startu će im biti omogućen samo dio koji ih se tiče. Ujedno, više će ih se nadgledati, što stvara potencijalni sigurnosni problem, no to je ipak za neku drugu priču...