Za Span 2021. obilježena izlaskom na burzu i odličnim poslovnim rezultatima

Za Span 2021. obilježena izlaskom na burzu i odličnim poslovnim rezultatima

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Ovo je bila jedna stvarno čudna godina, čudna ali uspješna, pojašnjava za ICTbusiness.info predsjednik Uprave Spana Nikola Dujmović i dodaje da je temeljni ritam određivala korona, ali cijelo IT tržište imalo je snažan zamah i tako su uspjeli utkati cijeli niz malih i velikih uspjeha u ovu godina.

Fokusirali smo se na rast i stjecanje novih kompetencija, pojašnjava Dujmović i dodaje kako je očekivano za njih ove godine najvažniji događaj izlazak na burzu i listanje Spanovih dionica u prvom domaće IPO-u.

Podsjetimo, Span je putem Javne ponude prodao svih 578.200 ponuđenih vlastitih dionica (29,5 posto) po maksimalnoj cijeni u ponuđenom rasponu u iznosu od 175 kuna. Spanove dionice kupilo je više od 1.000 novih dioničara, čime je prikupljeno 101.185.000,00 kuna.

Span bilježi rast svih ključnih financijskih pokazatelja u prvih devet mjeseci ove godine tako su ukupni prihodi Span Grupe povećani su za čak 36 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine te iznose 585,3 milijuna kuna. Rast prihoda generiran je iz dva izvora – kroz rast ukupnih prihoda gdje većinu čini segment Upravljanja softverskom imovinom i licenci, te dodatno kroz rast prihoda od IT usluga s visokom dodanom vrijednošću, prije svega Infrastrukturnih usluga – Clouda i Cyber Security-a te Razvoja softvera i poslovnih rješenja. Upravo Cloud i Cyber Security bilježe najznačajniji rast kad je riječ o IT uslugama i to 47 posto u promatranom razdoblju, sve zahvaljujući povećanom broju projekata i širenju poslovanja na postojećim tržištima.

Čak 75 posto ukupnih prihoda Grupe Span je u prva tri kvartala ostvario na inozemnim tržištima. Najznačajniji rast prihoda, od čak 137 posto, zabilježen je na britanskom tržištu, slijedi Hrvatska s rastom prihoda  od 38 posto, zatim Ukrajina te Slovenija, sve u skladu sa strategijom Grupe i usmjerenosti na spomenuta tržišta.

EBITDA Span Grupe prije jednokratnih stavki iznosila je 32,9 milijuna kuna, što predstavlja povećanje od 93 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Nakon uvrštenja svih operativnih troškova vezanih za izlazak Društva na uređeno tržište Zagrebačke burze, EBITDA Grupe nakon jednokratnih stavki u 2021. godini iznosila je 27,4 milijuna kuna, što čini rast od 60 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Neto dobit Grupe od 15,1 milijuna kuna za prvih devet mjeseci, predstavlja porast od značajnih 297 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U prvih devet mjeseci porastao je i prosječan broj zaposlenih na razini Grupe te danas iznosi 527, u odnosu na prošlu godinu kad je prosječan broj zaposlenih bio 483.

Osim izlaska na burzu nastavili su kako tvrdi Dujmović s dugoročnim planom širenja na nova tržišta pa smo otvorili ured u Moldaviji. Za iduću godinu on napominje kako se u Spanu nadaju da ćemo vidjeti kraj pandemiji, a sigurni smo da će cloud i sigurnost biti glavne teme.

Još iz kategorije

Studio Sonda deseta je najučinkovitija nezavisna agencija u Europi

Studio Sonda deseta je najučinkovitija nezavisna agencija u Europi

03.10.2022.

Studio Sonda najučinkovitija je agencija u Hrvatskoj u 2021. godini, dok je Gradska knjižnica Poreč najučinkovitiji brend, kao i oglašivač, pokazao je to Global Effie Effectiveness Index 2021, a na rang-listama najučinkovitijih našle su se i druge hrvatske agencije i tvrtke.

UniCredit i Allianz učvršćuju svoje partnerstvo

UniCredit i Allianz učvršćuju svoje partnerstvo

03.10.2022.

UniCredit i Allianz objavljuju da su potpisali okvirni ugovor i dva dodatna ugovora o kupoprodaji udjela u Zagrebačkoj banci, s namjerom da otpuste svoje izravne i neizravne dioničke udjele.

Storm kupio Poligon

Storm kupio Poligon

03.10.2022.

Storm Computers IT kompanija koja u hrvatskoj i regiji uspješno posluje preko 30 godina obogatila je svoju ponudu rješenja i usluga kupnjom 100 postotnog udjela tvrtke Poligon.