Za Span 2021. obilježena izlaskom na burzu i odličnim poslovnim rezultatima

Za Span 2021. obilježena izlaskom na burzu i odličnim poslovnim rezultatima

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Ovo je bila jedna stvarno čudna godina, čudna ali uspješna, pojašnjava za ICTbusiness.info predsjednik Uprave Spana Nikola Dujmović i dodaje da je temeljni ritam određivala korona, ali cijelo IT tržište imalo je snažan zamah i tako su uspjeli utkati cijeli niz malih i velikih uspjeha u ovu godina.

Fokusirali smo se na rast i stjecanje novih kompetencija, pojašnjava Dujmović i dodaje kako je očekivano za njih ove godine najvažniji događaj izlazak na burzu i listanje Spanovih dionica u prvom domaće IPO-u.

Podsjetimo, Span je putem Javne ponude prodao svih 578.200 ponuđenih vlastitih dionica (29,5 posto) po maksimalnoj cijeni u ponuđenom rasponu u iznosu od 175 kuna. Spanove dionice kupilo je više od 1.000 novih dioničara, čime je prikupljeno 101.185.000,00 kuna.

Span bilježi rast svih ključnih financijskih pokazatelja u prvih devet mjeseci ove godine tako su ukupni prihodi Span Grupe povećani su za čak 36 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine te iznose 585,3 milijuna kuna. Rast prihoda generiran je iz dva izvora – kroz rast ukupnih prihoda gdje većinu čini segment Upravljanja softverskom imovinom i licenci, te dodatno kroz rast prihoda od IT usluga s visokom dodanom vrijednošću, prije svega Infrastrukturnih usluga – Clouda i Cyber Security-a te Razvoja softvera i poslovnih rješenja. Upravo Cloud i Cyber Security bilježe najznačajniji rast kad je riječ o IT uslugama i to 47 posto u promatranom razdoblju, sve zahvaljujući povećanom broju projekata i širenju poslovanja na postojećim tržištima.

Čak 75 posto ukupnih prihoda Grupe Span je u prva tri kvartala ostvario na inozemnim tržištima. Najznačajniji rast prihoda, od čak 137 posto, zabilježen je na britanskom tržištu, slijedi Hrvatska s rastom prihoda  od 38 posto, zatim Ukrajina te Slovenija, sve u skladu sa strategijom Grupe i usmjerenosti na spomenuta tržišta.

EBITDA Span Grupe prije jednokratnih stavki iznosila je 32,9 milijuna kuna, što predstavlja povećanje od 93 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Nakon uvrštenja svih operativnih troškova vezanih za izlazak Društva na uređeno tržište Zagrebačke burze, EBITDA Grupe nakon jednokratnih stavki u 2021. godini iznosila je 27,4 milijuna kuna, što čini rast od 60 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Neto dobit Grupe od 15,1 milijuna kuna za prvih devet mjeseci, predstavlja porast od značajnih 297 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U prvih devet mjeseci porastao je i prosječan broj zaposlenih na razini Grupe te danas iznosi 527, u odnosu na prošlu godinu kad je prosječan broj zaposlenih bio 483.

Osim izlaska na burzu nastavili su kako tvrdi Dujmović s dugoročnim planom širenja na nova tržišta pa smo otvorili ured u Moldaviji. Za iduću godinu on napominje kako se u Spanu nadaju da ćemo vidjeti kraj pandemiji, a sigurni smo da će cloud i sigurnost biti glavne teme.

Još iz kategorije

Sve više poslodavaca uvodi nadzor zaposlenika koji rade od doma

Sve više poslodavaca uvodi nadzor zaposlenika koji rade od doma

18.01.2022.

Nadzor zaposlenika koji rade na daljinu, kao i alati za nadzor u globalu, uvelike narušavaju odnos poslodavaca i njima podređenih, upozorio je Joint Research Council (JRC), koji djeluje pod Europskom komisijom.

95 posto tehnoloških lidera smatra da će umjetna inteligencija pogoniti buduću inovativnost

95 posto tehnoloških lidera smatra da će umjetna inteligencija pogoniti buduću inovativnost

17.01.2022.

Neprofitna organizacija IEEE u posljednjem je istraživanju stigla do saznanja da 21 posto rukovodećeg kadra u tehnološkim kompanijama smatra da će umjetna inteligencija i strojno učenje biti jedna od najvažnijih tehologija u idućoj godini.

5 najboljih softvera otvorenog koda za održavanje webinara

5 najboljih softvera otvorenog koda za održavanje webinara

17.01.2022.

Webinar softver omogućava organiziranje i držanje evenata otkud god želite i kome god želite, što znači da on mora biti kvalitetan, nuditi sve što korisniku treba za određeni webinar, biti jednostavan, ali i praktičan.