Xiaomi u problemima zbog pada tržišta, pad prihoda 10 posto

Xiaomi u problemima zbog pada tržišta, pad prihoda 10 posto
DepositPhotos

Xiaomi je pao u negativno područje u trećem kvartalu 2022. Kineski dobavljač izvijestio je o padu prihoda od 10 posto nakon što su globalne makroekonomske turbulencije utjecale na potražnju za pametnim telefonima.

Xiaomi je objavio da je nastavio širiti svoju prisutnost u inozemstvu i da je tržišni udio pametnih telefona u Europi, Latinskoj Americi i na Bliskom istoku porastao tijekom tromjesečja. Prihod od 70,5 milijardi CNY (9,9 milijardi USD) smanjen je sa 78 milijardi CNY u 3. kvartalu 21. i pao je s dobiti od 788,6 milijuna CNY na gubitak od 1,5 milijardi CNY. Na brojku je utjecalo 829 milijuna CNY u troškovima povezanim s igranjem pametnih električnih vozila i drugim novim inicijativama.

Prihod od pametnih telefona pao je 11 posto na 42,5 milijardi CNY, prvenstveno zbog smanjenja isporuka i prosječnih prodajnih cijena. Isporuke su pale 8,4 posto s 43,9 milijuna jedinica na 40,2 milijuna. ASP se ukupno smanjio za 3 posto, uz pojačane promotivne napore na inozemnim tržištima koji su djelomično neutralizirani lansiranjem premium pametnih telefona u kontinentalnoj Kini.

Prihod tvrtke od IoT i lifestyle proizvoda pao je 9 posto na 19,1 milijardu CNY, prvenstveno zbog smanjene prodaje na inozemnim tržištima zbog slabe potražnje za IoT proizvodima. Negativnost je blago nadoknađena povećanim prihodom od velikih kućanskih uređaja u Kini. Prihod od internetskih usluga pao je 3,7 posto na 7 milijardi CNY, što je pripisao padu u svojim fintech i oglašivačkim poslovima.