Xiaomi kreće u rezanje troškova i smanjenje broja zaposlenih

Xiaomi kreće u rezanje troškova i smanjenje broja zaposlenih

Xiaomi je spreman smanjiti svoju radnu snagu koja sada u Kini broji više od 32.000 zaposlenika, prema pisanju kineskih medija. Glavni razlog za otpuštanja je to što je globalna i lokalna potražnja za pametnim telefonima i dalje slaba.

South China Morning Post izvijestio je da je tvrtka poslala zaposlenicima u više odjela obavijest o otkazu, s rezovima kako bi smanjio plaće do 15 posto. Naime, prihod od pametnih telefona u trećem tromjesečju pao je 11 posto na godišnjoj razini na 42,5 milijardi CNY (6,1 milijarda USD), uz pad isporuka od 8,4 posto na 40,2 milijuna jedinica. Zabilježio je neto gubitak od 1,5 milijardi CNY, što je pad od dobiti od 788,6 milijuna CNY godinu ranije.

Xiaomi je pogođen „anemičnom“ potražnjom domaćih potrošača djelomično zbog široko rasprostranjenih ograničenja vezanih uz Covid-19 u Kini, što je također uzrokovalo poremećaje u opskrbnom lancu. Globalno, isporuke u industriji u trećem tromjesečju smanjile su se za 9,2 posto na 297,2 milijuna, označavajući peti uzastopni kvartal godišnjeg pada, izvijestio je Strategy Analytics. Prodaja pametnih telefona u Kini u tromjesečju pala je 12,4 posto u odnosu na godinu ranije, što je šesti uzastopni kvartalni pad.