Windows 8 razljutio OEM partnere

Windows 8 razljutio OEM partnere

Pad prodaje Windows 8 operativnog sustava razljutio je nekoliko OEM-ova (original equipment manufacturer) jer je kriv za ubrzani pad prodaje osobnih računala. Jedni tvrde da je njihov grijeh u  uništavanju PC industrije, a drugi tvrde da je taj operativni sustav milijune kupaca na neki način otjerao Appleu.

S takvim procjenama sigurno se ne bi složili u Microsoftu, no činjenice s tržišta govore drugačije. Naime Windows 8 operativni sustav zapravo je vrlo veliki iskorak kako za kompaniju tako i za korisnike jer donosi sasvim novi pogled na svijet računarstva i upotrebe tehnologije.

Ovo je prvi Microsoftov operativni sustav koji žele objediniti tri načina korištenja tehnologija – desktop i prijenosna računala, tablete i pametne telefone. Iako se možda na prvi pogled to čini kao sretna kombinacija, tržište zasad očito i nije previše spremno za takvu brzu transformaciju

Inače i jako inovativni Apple koji silom nameće svoje ideje i vizije razvoja tržišta nije nametnuo tako nešto i spojio u jedno opefrativnis ustav za dektop i prijenosna računala s onim za iPhone i iPad.

Međutim analitičari predviđaju da bi se Microsoftova vizija Windows 8 platforme ipak mogla u nekom trenutku ostvariti, ali najvjerojatnije tek u nekoj idućoj poslovnoj iteraciji jer zasad korisnici niti imaju prevelike volje niti želje za prebacivanje na novi operativni sustav. Slično se može čuti i od domaćih, kako velikih tako i malih, korisnika, jer prelazak na Windowse 8 za njih bi sada značio usporenje poslovnih procesa i nove edukacije zaposlenika.

Uz to,a analitičari procjenjuju da bi se „borba“ protiv Windowsa 8 mogla nastaviti i među proizvođačima računala koji jednostavno žele nastavak pozitivnih trendova za PC industriju nakon što je ona napokon izašla iz krize. Stoga će se kritiziranje Windowsa 8 i Microsofta sigurno nastaviti.

Takve kritike nisu neka novost budući da su i iz Samsunga ranije ove godine izjavili da operativni sustav Windows 8 nije ništa bolji od Viste, a Asusovci da trenutno i nema neke velike potražnje niti zahtjeva za Windos 8 operativnim sustavom. Sudeći po ovim dosadašnjim kritikama, ako se prodaja osobnih računala  ne poboljša, Microsoft očekuju još mnoge kritike njegovih partnera.

Još iz kategorije

Vertiv najavljuje buduće investicije i nova radna mjesta u Hrvatskoj

Vertiv najavljuje buduće investicije i nova radna mjesta u Hrvatskoj

20.10.2019. komentiraj

Tvrtka Vertiv u svojim je novim prostorima predstavila dosadašnje poslovne rezultate te budeće planove razvoja i novih investicija u Hrvatskoj i regiji. Ova globalna tvrtka u Hrvatskoj je pod imenom Vertiv Croatia prisutna od 2017. godine, a danas zapošljava više od 200 stručnjaka. Vertiv Croatia je ujedno i prodajno servisni centar za 20 zemalja, proizvodni centar za EMEA regiju te Vertiv svjetski centar na polju dizajniranja podatkovnih centara. Zahvaljujući ekspertizi, inovacijama i kreativnosti domaćih stručnjaka, kompanija Vertiv Croatia bilježi brz napredak i razvoj, a u protekloj godini zabilježila je prihode u iznosu od 350 milijuna kuna.

EU donijela povećan uvoz, ali i pristup tržištu od pola milijarde kupaca

EU donijela povećan uvoz, ali i pristup tržištu od pola milijarde kupaca

19.10.2019. komentiraj

„U prvih je osam mjeseci 2019. godine maloprodajni promet EU je u prosjeku bio rastao  za 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2018., a u Hrvatskoj  je porastao za čak 5 posto. Ulazak u EU nam nije donio bitne promjene u razvoju maloprodaje jer je ona već ranije dosegnula europske i svjetske standarde. Ukidanje carina unutar Unije rezultiralo je većim unosom prehrambenih proizvoda, no, s druge strane, i našim je proizvođačima otvoren put na police europskog tržišta od pola milijarde kupaca“, istaknuo je potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher na otvaranju konferencije.

Korporacije se okreću cloudu

Korporacije se okreću cloudu

18.10.2019. komentiraj

Korporacije su napravile još oštriji zaokret prema cloudu jer većina njih namjerava smanjiti potrošnju na tradicionalni softver te se okrenuti prema onim proizvođačima koji nude cloud alternative.