VMware uvodi novu i osjetno skuplju naplatu licenca za procesore s velikom količinom jezgri

VMware uvodi novu i osjetno skuplju naplatu licenca za procesore s velikom količinom jezgri

Foto: DepositPhotos

Procesori koje AMD ima u svojoj ponudi, a tiču se rada moćnih računala zovu se EPYC Rome i specifični su po tome što imaju 64 jezgre, ali i što će pri suradnji s VMWareom po novome postati problem, odnosno, mnogo skuplji “sport”. Jer, kompanija u 75-postotnom vlasništvu Della promijenila je uvjete licenciranja i gdje je riječ o više jezgri, više se mora plaćati.

Ove promjene tiču se onih koji pri uslugama virtualizacije koriste više od 32 jezgre jer, po novome, licenca obuhvaća do 32 jezgre po procesoru. Samim time, za 64 jezgre potrebne su dvije licence, što sugerira da je licenciranje postalo dvostruko skuplje. Ako se pak radi o više od 64 jezgre, potrebne su četiri licence...

Potrebe usluga koje nudi VMWare nužne su u korporativnom svijetu, gdje je preskupo imati sve na licu mjesta pa je virtualizacija daleko prihvatljiviji, funkcionalniji i jeftiniji izbor. Barem se tako čini. Iako, ako se pogleda situacija u kojoj je Oracle, baš i ne ispada jeftino tražiti usluge koje nudi VMWare.

Za Oracle, jedna licenca košta i do 47.500 američkih dolara, ako se tiče baza podataka. Licence za ostale aplikacije mogu biti "po komadu" i 300.000 dolara. Naravno, nisu svi kao Oracle, koji ima kompleksniju priču od drugih, kojima se licenciranje tiče ponajprije i ponajviše broja jezgri procesora.

I prije je bilo skupo, a sad je još skuplje pa su se pojavile prve kritike. Jer, dovoljno je vidjeti da se licenca za spomenuti EPYC mora plaćati 7472 dolara, a sami procesor košta 6950 dolara. Srećom po AMD, taj procesor nudi nikad bolje mogućnosti po pitanju virtualizacije pa će mu se prodaja zasigurno u ovim okolnostima bitno povećati. Osim ako se korisnici sad u većoj mjeri ne odluče za procesore s 32 jezgre, što ide na ruku Intelu, koji u ponudi nema dostojnog konkurenta na tržištu koje se tiče 64 jezgre.

Naravno, VMWare opravdava ovaj potez boljom uslugom i navodom da će korisnici sad imati više opcija no što su imali prije. Samo, to je više nego nategnuto i nekako se poklapa s poslovnim problemima u kojima se nalazi Dell, pa automatski "stišće" svoju profitabilnu kompaniju da izvlači još više no što je izvlačila dosad.

Još iz kategorije

U veljači rast maloprodajnoga prometa EU27

U veljači rast maloprodajnoga prometa EU27

07.04.2020. komentiraj

Prema podacima statističkog ureda Eurostat, u veljači 2020. godine maloprodajni je promet EU27 (obuhvaća poduzetnike kojima je pretežita djelatnost registrirana u odjeljku G47 – trgovina na malo, osim trgovine motornim vozilima i motociklima, i to za 27 zemalja EU s obzirom na to da od veljače 2020. podaci ne uključuju Ujedinjenu Kraljevinu koja više nije u sastavu EU) realno bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 3,2% (u Hrvatskoj 3,4%) veći u odnosu na veljaču 2019. godine.

SAD još jednom produžio licencu Huaweiju

SAD još jednom produžio licencu Huaweiju

07.04.2020. komentiraj

Američko ministarstvo trgovine ponovno je produžilo privremenu licencu koja omogućuje američkim tvrtkama da posluju s kineskom tvrtkom Huawei - za dodatnih 60 dana.

Javne nabave u ožujku donijele 106,4 milijuna kuna

Javne nabave u ožujku donijele 106,4 milijuna kuna

06.04.2020. komentiraj

Podaci o javnim nabava u ožujku ove godine pokazuju kako je ukupna vrijednost ugovorenih poslova u ožujku 2020. dosegla 106,4 milijuna kuna, dok je ukupna procijenjena vrijednost tih tendera bila je 131, 1 milijuna kuna, pokazuje najnovija analiza Tenderi.hr.