VMware uvodi novu i osjetno skuplju naplatu licenca za procesore s velikom količinom jezgri

VMware uvodi novu i osjetno skuplju naplatu licenca za procesore s velikom količinom jezgri

Foto: DepositPhotos

Procesori koje AMD ima u svojoj ponudi, a tiču se rada moćnih računala zovu se EPYC Rome i specifični su po tome što imaju 64 jezgre, ali i što će pri suradnji s VMWareom po novome postati problem, odnosno, mnogo skuplji “sport”. Jer, kompanija u 75-postotnom vlasništvu Della promijenila je uvjete licenciranja i gdje je riječ o više jezgri, više se mora plaćati.

Ove promjene tiču se onih koji pri uslugama virtualizacije koriste više od 32 jezgre jer, po novome, licenca obuhvaća do 32 jezgre po procesoru. Samim time, za 64 jezgre potrebne su dvije licence, što sugerira da je licenciranje postalo dvostruko skuplje. Ako se pak radi o više od 64 jezgre, potrebne su četiri licence...

Potrebe usluga koje nudi VMWare nužne su u korporativnom svijetu, gdje je preskupo imati sve na licu mjesta pa je virtualizacija daleko prihvatljiviji, funkcionalniji i jeftiniji izbor. Barem se tako čini. Iako, ako se pogleda situacija u kojoj je Oracle, baš i ne ispada jeftino tražiti usluge koje nudi VMWare.

Za Oracle, jedna licenca košta i do 47.500 američkih dolara, ako se tiče baza podataka. Licence za ostale aplikacije mogu biti "po komadu" i 300.000 dolara. Naravno, nisu svi kao Oracle, koji ima kompleksniju priču od drugih, kojima se licenciranje tiče ponajprije i ponajviše broja jezgri procesora.

I prije je bilo skupo, a sad je još skuplje pa su se pojavile prve kritike. Jer, dovoljno je vidjeti da se licenca za spomenuti EPYC mora plaćati 7472 dolara, a sami procesor košta 6950 dolara. Srećom po AMD, taj procesor nudi nikad bolje mogućnosti po pitanju virtualizacije pa će mu se prodaja zasigurno u ovim okolnostima bitno povećati. Osim ako se korisnici sad u većoj mjeri ne odluče za procesore s 32 jezgre, što ide na ruku Intelu, koji u ponudi nema dostojnog konkurenta na tržištu koje se tiče 64 jezgre.

Naravno, VMWare opravdava ovaj potez boljom uslugom i navodom da će korisnici sad imati više opcija no što su imali prije. Samo, to je više nego nategnuto i nekako se poklapa s poslovnim problemima u kojima se nalazi Dell, pa automatski "stišće" svoju profitabilnu kompaniju da izvlači još više no što je izvlačila dosad.

Još iz kategorije

Što je kibernetički napad na ključnu nacionalnu infrastrukturu i kako se obraniti?

Što je kibernetički napad na ključnu nacionalnu infrastrukturu i kako se obraniti?

24.02.2020. komentiraj

S preko 20 godina iskustava u savjetovanju klijenata u području upravljanja rizikom i usklađenošću u informacijskim sustavima, te klijentima diljem svijeta, Stanko Cerin i tvrtka Ostendo Consulting ubrajaju se u regionalno najrelevantnije izvore informacija iz ovog područja. Povodom kibernetičkog napada na INU, razgovarali smo kako kritičnu nacionalnu infrastrukturu učiniti sigurnijom. Kibernetički napad je stvarnost, ističe Cerin

Huawei želi podržati digitalizaciju Europe i ubrzati gospodarski rast

Huawei želi podržati digitalizaciju Europe i ubrzati gospodarski rast

23.02.2020. komentiraj

Zahvaljujući mreži istraživačkih centara i suradnji s istraživačkim institucijama i sveučilištima koje Huawei ima diljem Europske unije, Huawei može ubrzati europsku digitalnu agendu te kroz brže uvođenje novih tehnologija potaknuti rast gospodarstva.

CERT nije primio prijavu zbog napada na INA-u

CERT nije primio prijavu zbog napada na INA-u

21.02.2020. komentiraj

Osim službene obavijesti tvrtke INA d.d. objavljene 16. veljače 2020., Nacionalni CERT nije zaprimio prijavu vezanu uz računalno-sigurnosni incident u spomenutoj kompaniji. CERT (eng. Computer Emergency Response Team) ili CSIRT (engl. Computer Security Incident Response Team) je organizacijski entitet koji reagira na računalno-sigurnosne incidente, te preventivnim djelovanjem radi na poboljšanju računalne sigurnosti informacijskih sustava.