Više od trećine poduzetnika ima sjedište u Gradu Zagrebu

Više od trećine poduzetnika ima sjedište u Gradu Zagrebu

Foto: DepositPhotos

Godišnje financijske izvještaje za 2017. godinu s područja županije Grad Zagreb predalo je u Registar godišnjih financijskih izvještaja ukupno 40 120 poduzetnika, obveznika poreza na dobit; od kojih je 27 274 ili 68,0 % poslovalo s dobiti razdoblja, a 12 846 ili 32,0 % iskazalo je gubitak razdoblja.

Kod poduzetnika sa sjedištem na području Zagreba u 2017. godini bilo je zaposleno 331 978 radnika, koji su ostvarili ukupne prihode u iznosu od 329,1 milijardu kuna, ukupne rashode od 313,0 milijardi kuna, dobit razdoblja u iznosu od 21,4 milijarde kuna, gubitak razdoblja od 8,9 milijardi kuna te neto dobit od 12,5 milijardi kuna. Prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih kod poduzetnika iznosila je 6.231 kunu, što je 3,6 % više od prosječne plaće u 2016. godini te 16 % više od prosječna plaće na razini RH (5.372 kune).

Prvi poduzetnik u Zagrebu na rang listi po ukupnim prihodima u 2017. godini bio je veliki poduzetnik INA d.d. (18,3 milijardi kuna prihoda), a slijede ga veliki poduzetnici HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA d.d. (8,8 milijardi kuna) i Hrvatski Telekom d.d. (6,3 milijardi kuna). Prvih deset poduzetnika ostvarilo je 62,2 milijarde kuna ukupnih prihoda ili 18,9 % prihoda poduzetnika sa sjedištem u Zagrebu.

Dominantna je uloga poduzetnika županije Grad Zagreb koji su u odnosu na poduzetnike drugih županija1 prvorangirani po više kriterija: broju poduzetnika, broju zaposlenih, ukupnom prihodu, neto dobiti i ekonomičnosti poslovanja, a prema produktivnosti rada – ukupnom prihodu po zaposlenom, na 2.-om su mjestu, a prema pokazatelju ekonomičnosti poslovanja na 7.-om mjestu.

Još iz kategorije

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

19.03.2019. komentiraj

Velika Britanija krenula je stopama Donalda Trumpa i Sjedinjenih Američkih Država pa najavljuje stroži vizni režim, što je ponukalo Francusku da krene u potpuno drugom smjeru pa otvori svoje granice kao nikad prije, ali samo ako se radi o tehnološkim vizama.

EU odgađa uvođenje digitalnog poreza za kraj 2020.

EU odgađa uvođenje digitalnog poreza za kraj 2020.

18.03.2019. komentiraj

Europska unija pričekat će do kraja sljedeće godine s uvođenjem jedinstvenog poreza na digitalne prihode velikih kompanija jer nisu sve zemlje članice za kompromisno rješenje koje se pokušalo implementirati od 21. ožujka ove godine. Protiv njega su Irska, Švedska, Danska i Finska, a Njemačka, Nizozemska i Velika Britanija tražile su još vremena kako bi donijele odluku.

Nvidia i u krizi prodaje 4 puta više grafičkih kartica od AMD-a

Nvidia i u krizi prodaje 4 puta više grafičkih kartica od AMD-a

15.03.2019. komentiraj

Tržište grafičkih procesorskih jedinica (GPU) u padu i Nvidia je time najteže pogođena, ali svejedno je još uvijek bolja no AMD, podosta bolja! Konkretnije, na četiri Nvidia GPU, proda se tek jedna AMD i to dovoljno govori o dominaciji koju ta američka kompanija još uvijek ima nad direktnom konkurencijom.