Vertiv se pridružio tehnološkom konzorciju za razvoj gorivih ćelija s niskim udjelom ugljika za podatkovne centre

Vertiv se pridružio tehnološkom konzorciju za razvoj gorivih ćelija s niskim udjelom ugljika za podatkovne centre

Foto: DepositPhotos

Vertiv je objavio kako će Partnerstvo za čisti vodik osigurati 2.5 milijuna € sredstava koja će im pomoći u financiranju projekta razvoja gorivih ćelija s niskim udjelom ugljika za napajanje podatkovnih centara. Zahvaljujući ovom doprinosu, predviđa se kako bi se koncentracija emisije ugljika iz operativnih aktivnosti mogla smanjiti do 100%. Projekt EcoEdge PrimePower (E2P2) je nova proof-of-concept inicijativa čiji cilj su razvoj i demonstriranje gorivih ćelija s niskom emisijom ugljika uz pružanje ekonomičnih i otpornih rješenja za podatkovne centre i njihovo okruženje.

Konzorcij od sedam tvrtki - Equinix, InfraPrime, RISE, Snam, SolidPower, TEC4FUELS i Vertiv – istražit će inovativnu integraciju gorivih ćelija od krutog oksida s tehnologijom neprekinutog napajanja (UPS) i litij-ionskim baterijama kako bi se pružila otporna i čista primarna energija za razvoj podatkovnih centara i drugih kritičnih infrastruktura. Implementacija gorivih ćelija prirodnog plina s krutim oksidom (SOFC) kao primarne energije bit će ključna za korištenje zelenog vodika u primjeni gorivih ćelija, kako za rezervne tako i za glavne energetske sustave.

„Digitalizacija i industrija podatkovnih centara rastu sve brže i stoga je još važnije ubrzati naše putovanje prema ekološki održivoj budućnosti. To se može omogućiti samo razvojem čistih, inovativnih tehnologija poput rješenja gorivih ćelija kako bi se osigurala održiva energija za digitalni svijet. Vertiv je ponosan što aktivno doprinosi proof-of-concept inicijativi projekta E2P2 i raduje se što će svojim globalnim kupcima ponuditi energetska rješenja nove generacije“, rekao je Giordano Albertazzi, predsjednik Vertiva za Europu, Bliski Istok i Afriku.

Projekt E2P2 posljednja je u nizu inicijativa koju je tvrtka Vertiv provela oko održivosti i šire regije zaštite okoliša, društva i upravljanja (ESG). Vertiv je također dio Saveza za održivu digitalnu infrastrukturu (SDIA) i Europskog udruženja za podatkovne centre (EUDCA) te doprinosi Paktu klimatski neutralnih podatkovnih centara sa svrhom ispunjavanja cilja Europske komisije o klimatski neutralnim podatkovnim centrima do 2030. godine. Projekt E2P2 dio je napora tvrtke s namjerom da podrži i ukaže na važnost razvoja čistih, održivih i obnovljivih energetskih rješenja koji će se primjenjivati u industriji podatkovnih centara.

Gorive ćelije prepoznate su kao čišće i tiše rješenje za napajanje koje može ublažiti potražnju za energijom na gradskim energetskim mrežama. Mogu se postaviti on-site na samoj lokaciji podatkovnih centara i raditi koristeći prirodni plin, bioplin, UNP ili zeleni vodik, kojeg je moguće transportirati i distribuirati preko već postojećih plinskih mreža.

Projekt E2P2 označava uzbudljiv korak prema značajnom smanjenju emisije ugljika, dok istovremeno ispunjava zahtjeve za vrlo otporno kritično napajanje podatkovnih centara. U središtu ove vizije je tržišno orijentiran pristup koji integrira inovacije i angažman dionika kako bi se maksimalno povećale mogućnosti prihvaćanja i preuzimanja stacionarnih gorivih ćelija kao pouzdanih, učinkovitih i decentraliziranih primarnih izvora energije i za druge industrijske primjene.

Konzorcij se nada da će razviti autoritativni otvoreni standard za primjenu gorivih ćelija kako bi započeli put prema komercijalizaciji gorivih ćelija kao izvora energije za podatkovne centre u Europi, demonstrirajući potencijalnu ulogu ove industrije u postizanju ciljeva Europske unije za smanjenje emisije ugljika.

Ciljevi projekta E2P2 usklađeni su s ciljevima Europske komisije za značajno ubrzanje primjene gorivih ćelija koje se koriste za napajanje energetski vrlo intenzivnih sektora uz postizanje zelenije i ekološki prihvatljivije mreže. E2P2 ima za cilj postizanje više ekoloških ciljeva, uključujući i potvrđivanje koncepta koji radi 24/7 te koristi energije s niskom emisijom ugljika koja se ne oslanja na dizel generatore već podržava rastuću ekonomiju vodika i obnovljive energije u cijeloj Europi. Namjera je da takve jedinice zamjene tradicionalno napajanje i generatore, uz ugrađene dodatne redundanse za održavanje standarda neprekidnog rada.

Vertiv će iskoristiti svoje opsežno iskustvo u sustavima napajanja izmjeničnom strujom kao i u montažnim modularnim rješenjima za podatkovne centre kako bi dizajnirao i razvio integrirani modul za napajanje gorivnih ćelija, uključujući Vertiv Liebert® EXL S1 neprekinuto napajanje (UPS) i Vertiv HPL litij-ionske baterije. Bliska suradnja između Vertiv AC Power linije poslovanja sa sjedištem u Italiji i njezinog pogona za integrirana modularna rješenja sa sjedištem u Hrvatskoj bit će ključna za projektiranje all-in-one modula od 100 kW kao dokaz koncepta do 2023. čiji konačni cilj je razvoj komercijalno održivog proizvoda koji može podržati više MW-ova kritičnog opterećenja i omogućiti zeleniju budućnost za podatkovne centre diljem svijeta. Paralelno s tim, Vertiv također surađuje s ključnim globalnim kupcima na razvoju novih vodikovih generatora koji bi trebali zamijeniti generatore na bazi dizela.

“Kontinuiranom podrškom za istraživanje i razvoj gorivih ćelija za stacionarne primjene, Partnerstvo za čisti vodik uspjelo je postaviti snažne temelje za europsku industriju kako bi predvodili razvoj i primjenu novih tehnologija. Ponosni smo jer vidimo da će projekt E2P2 osigurati čistu primjenu temeljenu na gorivim ćelijama za dekarbonizaciju podatkovnih centara unutar moćnog konzorcija koji okuplja pružatelje gorivih ćelija, integratore sustava kao i operatere podatkovnih centara te energetske tvrtke. Projekti kao što je E2P2 apsolutno su neophodni u ponudi rješenja za neiskorištena tržišta s velikim potencijalom za doprinos našim ambicioznim klimatskim ciljevima EU-a“, pojašnjava Bart Biebuyck, Izvršni direktor, Partnerstvo za čisti vodik.

“Projekt E2P2 se nada da će biti velik iskorak za izgradnju ekološki održivijih podatkovnih centara u cijelom svijetu. Equinix se obvezao na ublažavanje našeg utjecaja na okoliš, a ovaj projekt pruža jedinstvenu priliku za demonstraciju upotrebe inovativnog, čistog, primarnog izvora energije. Nadamo se da će to imati značajan utjecaj na postizanje naše globalne obveze o 100% obnovljivoj energiji i klimatskoj neutralnosti do 2030. godine, kao i na unaprjeđenju ciljeva održivosti industrije podatkovnih centara. Važno je da podupiremo rast tržišta u Europi za čistu i pouzdanu električnu energiju na licu mjesta“, tvrdi Eugene Bergen Henegouwen, Predsjednik, EMEA, Equinix.

“Ovo desetljeće nedvojbeno je usredotočeno na izgradnju budućnosti koja je ekološki održiva. Svi znamo da su digitalizacija i podatkovni centri ključni elementi ove budućnosti, gdje je inovacija u središtu putovanja prema našim globalnim ciljevima do 2030. godine. Kao istraživači na RI.SE-u, uloženi smo u to da budemo snažan dio E2P2 tima, da pomaknemo tehnološku omotnicu i da transparentno demonstriramo nove održive pristupe vrhunske snage za buduću digitalnu infrastrukturu“, objašnjava dr. Jon Summers, Voditelj znanstvenog odjela u podatkovnim centrima, RI.SE.

Još iz kategorije

Broadcom kupuje VMware za 69 milijardi dolara

Broadcom kupuje VMware za 69 milijardi dolara

27.05.2022.

Broadcom je pristao preuzeti kompaniju VMware, specijaliziranu za softver u cloudu, u jednoj od najvećih američkih tehnoloških akvizicija ikad zabilježenih. Riječ je o poslu vrijednom 69 milijardi američkih dolara i dio je strategije velikog proizvođača čipova da transformira poslovanje.

Uz pomoć 5G tehnologije, umjetne inteligencije i proširene stvarnosti postižu 60.000 isporuka mjesečno

Uz pomoć 5G tehnologije, umjetne inteligencije i proširene stvarnosti postižu 60.000 isporuka mjesečno

27.05.2022.

Huaweijev europski logistički centar za opskrbu (ESC) u Mađarskoj završio je s implementacijom privatne 5G mreže i digitalizacije koja omogućuje brojna rješenja Industrije 4.0.

Novo strateško partnerstvo tvrtki Huawei i Skyscanner

Novo strateško partnerstvo tvrtki Huawei i Skyscanner

26.05.2022.

Huawei je najavio strateško partnerstvo s tvrtkom Skyscanner, vodećom globalnom platformom za putovanja koja pomaže milijunima putnika pronaći najpovoljnije opcije za letove, hotele i najam automobila, sve u svrhu obogaćivanja ponude Huawei Mobile Servicesa s novim mogućnostima pretraživanja letova.