Veliki posao isporuke Microsoft licenci i usluga vrijedan gotovo 181 milijuna kuna na čekanju

Veliki posao isporuke Microsoft licenci i usluga vrijedan gotovo 181 milijuna kuna na čekanju

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Jedan od najvećih domaćih tendera vrijedan po procjeni Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu čak 181 milijuna kuna „skrivao“ je kupnju Microsoft licenci i usluga za državu. I sada je, iako su ugovori o licencama istekli prije pet mjeseci, cijeli posao stao zbog žalbe na odluku o odabiru ponuditelja za ovaj trogodišnji okvirni sporazum.

Riječ je o okvirnom trogodišnjem sporazumu koji je prema odluci trebao biti dodijeljen zajednici ponuditelja Softline Services iz Mađarske, Softline i Perpetuum Mobile iz Hrvatske. U njemu ponuditelji moraju isporučiti mnogo različitih licenci Microsoftovih proizvoda od cloud based rješenja, serverskih rješenja, pa do uredskih aplikacija.

Međutim, iako je mnogima ovaj ugovor prošao ispod radara na IT tržištu se može čuti kako je kod njega zapravo bilo jako mnogo problema. Dakle, naš izvor iz javne uprave tvrdi da bi uskoro mogli početi problemi zbog licenci i isteka ugovora i očitog problema da možda ugovor neće biti potpisan u ovoj godini dakle neće biti moguće platiti niti ovo što je već potrošeno ove godine. Naravno jer je riječ o konzumaciji „ugovora koji tek dolazi“ kako tvrdi naši izvor iz javne uprave i tu bi moglo biti natezanja s Microsoftom.

Naš izvor tvrdi kako je do promjena uvjeta natječaja u odnosu na početni došlo iz drugij razloga koji bo možda na prvi pogled bili logičnoi u svjetlu i tijeku javnih nabava u Hrvatskoj, Ti su razlozikonačnici doveli do toga da se na natječaj javljaju dvije zajednice ponuditelja i to Combis u vlasništvu Hrvatskog Telekoma i Span. Drugu zajednicu ponuditelja čine Softline Services iz Mađarske, Softline iz Hrvatske i stari Microsoftov partner i dobitnik mnoštva javnih nabava Perpetuum Mobile.

Pritom je zajednica ponuditelja Softline Services iz Mađarske, Softline i Perpetuum Mobile iz Hrvatske bila najjeftinija s 23,747 milijuna eura, slijedi ih zajednica ponuditelja Combis i Span s 23,988 milijuna eura i na „najlošija“ ponuda je ona Comparexa od 24, 207 milijuna eura.

Dakle ukupno uzevši i sve ponude se nalaze unutar procijenjenih 181 milijuna kuna i tu obzirom na količine i uvjete i nije problem jer na ovim poslovima se radi s maržama koje su zaista minimalne realno od 1-3 posto, ponekad i manje, ponekad tek nešto više.

Međutim, kako tvrdi naš izvor sada je problem zbog žalbe koju su podnijeli 21. listopada Combis i Span u kojoj se tvrdi kako zajednica ponuditelja Softline Services iz Mađarske, Softline i Perpetuum Mobile iz Hrvatske ima problem jer tvrtka u Mađarskoj zapravo ispostava ruske tvrtke i nema dovoljan broj od 15 stručnjaka, a sve bi naplatila kroz svoju hrvatsku tvrtku jer Perpetuum nema pravo nikakvo na natječaju zbog odnosa s Microsoftom ali ima kontakte. Naime, tvrdi naš izvor iz javne uprave upoznat s cijelim slučajem da su u Softline Servicesu nagovorili nekih 15 stručnjaka u Mađarskoj da im potpišu izjave na hrvatskom kako bi došli do potrebnih stručnjaka i kako bi uopće bili kvalificirani za posao. Sama takva praksa je upitna, tvrdi naš izvor. Pogotovo jer iza svega stoji ruska firma. Neki će reći da je to nemoguće na europskom jedinstvenom tržištu, ali naš izvor iz javne uprave kaže da se ipak trebalo misliti i o nacionalnoj sigurnosti. Kaže on da bi to svima trebalo biti jasno.

Uglavnom on ističe kako je ponuda loša, da je sve sada na Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave koja rješava žalbu, a državi je problem jer nije licencirana.

 

Cjelokupnu dokumentaciju možete pronaći ovdje.

Još iz kategorije

Njemačka donijela zakon koji bankama omogućuje prodaju i pohranu kriptovaluta

Njemačka donijela zakon koji bankama omogućuje prodaju i pohranu kriptovaluta

13.12.2019. komentiraj

Njemački parlament donio je zakon koji će bankama u Njemačkoj omogućiti prodaju i pohranu kriptovaluta poput bitcoina. Značajna je to odluka na području regulacije digitalnih valuta jer će vjerojatno imati izniman međunarodni utjecaj, što je potrebno u trenucima nepovjerenja, ali i borbe “tradicionalnih” financijskih institucija protiv noviteta koje donosi jedan decentralizirani sustav.

Krenule nove Combisove stipendije

Krenule nove Combisove stipendije

12.12.2019. komentiraj

ICT kompanija Combis dodijelila je nove stipendije studentima zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER). Combis već niz godina podržava mlade IT talente želeći im omogućiti što više konkretnih ICT znanja i prilika. 'Combis radi na zahtjevnim i zanimljivim projektima u području mrežnih tehnologija, a poznat je i po dobroj atmosferi i timskom duhu. Ponosan sam što nam studenti rado dolaze, s užitkom ali i naporno rade te aktivno sudjeluju u projektima. I na kraju, a možda i najvažnije - nakon stipendiranja, ostaju u našem timu', komentirao je Domagoj Pehar, direktor Sektora IP komunikacija i sigurnosti u Combisu.

Nvidia opet uzela AMD-u veliki dio udjela na tržištu grafičkih kartica

Nvidia opet uzela AMD-u veliki dio udjela na tržištu grafičkih kartica

11.12.2019. komentiraj

Jon Peddie Research u posljednjem je istraživanju pokazao da Nvidia vraća dominaciju nad AMD-om, koju je posljednjih nekoliko kvartala izgubila. Konkretno, u pretposljednjem ove godine imala je udio od 72,92 posto, dok je AMD na preostalih 27,08 posto. Naravno, to se tiče grafičkih kartica.