Velika promjena u Microsoftovom poslovanju koje je donio Nadella

Velika promjena u Microsoftovom poslovanju koje je donio Nadella

Microsoft se u poslovanju podosta organizirao, promijenio i poboljšao pa uspijeva sa strategijom pridobivanja da organizacije sve češće koriste sve više njegovih usluga i proizvoda za više novce, a sve zbog starijih proizvoda na koje su navikli.

Primjerice, u siječnju 2020. godine prestaje podrška za Windows 7 i to će biti prekretnica za Microsoft. Ali, bitne promjene se već događaju jer dok je "sedmica" imala svojih deset godina "na sceni", "desetka" je tek na pola puta i samim time je sve ono što Microsoft očekuje tek na pola puta. A očekuje da će s prelaskom na Windows 10 korisnici polako početi koristiti i sve druge usluge koje se uz taj operativni sustav vežu - kao Microsoft 365 paket. Time bi se stvorili dodatni prihodi, naravno. Sve je to bilo u planu Satya Nadella kada je preuzimao Microsoft.

Iako je cloud ono na što Microsoft uvelike računa kroz naredne godine, Windows je i dalje unosan dio financijske priče. Godišnje donosi između 13 i 14 milijardi američkih dolara prihoda, a ujedno je i temelj svega što se veže uz Microsoft, pa ga konstantno treba njegovati, poboljšavati i činiti boljim. To se i čini, koliko god netko mislio da ne.

Zato, jasno je, nakon siječnja 2020. organizacije diljem svijeta obavit će tranziciju, koja podrazumijeva ili promjenu operativnog sustava ili promjenu kompletnog računala. Dakle, dio kolača dobit će i Microsoftovi partneri među proizvođačima hardvera. I to nije sve, srećom po Microsoft.

Naime, Office 2010 podrška prestaje u listopadu iduće godine, što znači da će se korisnici morati okrenuti prema Office 365 ili bolje rečeno prema paketu poznatijem kao E5, koji košta 35 dolara mjesečno po korisniku. On dolazi s alatima kao Cloud App Security, što znači da je za budućnost neophodan. U konačnici, Microsoft će dobiti vojsku novih pretplatnika na mjesečnoj razini i to je ono što želi posljednjih godina.

Odmak od kupnje softvera jednokratno i okretanje prema pretplatničkom sustavu, koji na prvu djeluje jeftinije, ali na duže staze svakako nije. Samo, s njime dolazi i niz benefita pa su zapravo svi na dobitku. Iako, Microsoft je na najvećem i zato ciklus nadogradnje na Windows 10 donosi toliko dobroga Microsoftu, navikne ljude na stariji proizvod i u budućnosti bez njega ne mogu, ali moraju početi koristiti i još poneki novi, bez kojeg neće moći za pet ili deset godina... I tako u krug.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Amazon za vrijeme blagdana zapošljava čak 200,000 honorarnih radnika

INFOGRAFIKA: Amazon za vrijeme blagdana zapošljava čak 200,000 honorarnih radnika

19.02.2020. komentiraj

Osnivač i izvršni direktor (CEO) Amazona Jeff Bezos svjestan je obujma posla u vrijeme blagdana pa ne komplicira već djeluje i zapošljava honorarne radnike specijalno za taj posao.

Rekordna potrošnja na Cloud računarstvo u 2019.

Rekordna potrošnja na Cloud računarstvo u 2019.

17.02.2020. komentiraj

Kompanije koje se bave cloud IT infrastrukturom i uslugama mogu zadovoljno trljati ruke jer prihodi koje ostvaruju nastavljaju rasti, što jasno pokazuje Canalys u svom izvještaju za 2019. Riječ je o ukupnih 107 milijardi američkih dolara, koliko se troši na njihove proizvode od strane raznih organizacija. Ili, riječ je o rastu od 37 posto!

Apple najavljuje univerzalni način kupovine aplikacija za iOS i macOS

Apple najavljuje univerzalni način kupovine aplikacija za iOS i macOS

16.02.2020. komentiraj

Kad je Apple predstavio Catalyst, toolkit za prebacivanje iOS i iPadOS aplikacija na macOS, developeri i korisnici brzo su zaključili da bi bilo sjajno vidjeti univerzalni način kupovine iOS i macOS aplikacija na App Storeu. Tako nešto će im se i ispuniti s ožujkom, obećavaju u Appleu.