Velika promjena u Microsoftovom poslovanju koje je donio Nadella

Velika promjena u Microsoftovom poslovanju koje je donio Nadella

Microsoft se u poslovanju podosta organizirao, promijenio i poboljšao pa uspijeva sa strategijom pridobivanja da organizacije sve češće koriste sve više njegovih usluga i proizvoda za više novce, a sve zbog starijih proizvoda na koje su navikli.

Primjerice, u siječnju 2020. godine prestaje podrška za Windows 7 i to će biti prekretnica za Microsoft. Ali, bitne promjene se već događaju jer dok je "sedmica" imala svojih deset godina "na sceni", "desetka" je tek na pola puta i samim time je sve ono što Microsoft očekuje tek na pola puta. A očekuje da će s prelaskom na Windows 10 korisnici polako početi koristiti i sve druge usluge koje se uz taj operativni sustav vežu - kao Microsoft 365 paket. Time bi se stvorili dodatni prihodi, naravno. Sve je to bilo u planu Satya Nadella kada je preuzimao Microsoft.

Iako je cloud ono na što Microsoft uvelike računa kroz naredne godine, Windows je i dalje unosan dio financijske priče. Godišnje donosi između 13 i 14 milijardi američkih dolara prihoda, a ujedno je i temelj svega što se veže uz Microsoft, pa ga konstantno treba njegovati, poboljšavati i činiti boljim. To se i čini, koliko god netko mislio da ne.

Zato, jasno je, nakon siječnja 2020. organizacije diljem svijeta obavit će tranziciju, koja podrazumijeva ili promjenu operativnog sustava ili promjenu kompletnog računala. Dakle, dio kolača dobit će i Microsoftovi partneri među proizvođačima hardvera. I to nije sve, srećom po Microsoft.

Naime, Office 2010 podrška prestaje u listopadu iduće godine, što znači da će se korisnici morati okrenuti prema Office 365 ili bolje rečeno prema paketu poznatijem kao E5, koji košta 35 dolara mjesečno po korisniku. On dolazi s alatima kao Cloud App Security, što znači da je za budućnost neophodan. U konačnici, Microsoft će dobiti vojsku novih pretplatnika na mjesečnoj razini i to je ono što želi posljednjih godina.

Odmak od kupnje softvera jednokratno i okretanje prema pretplatničkom sustavu, koji na prvu djeluje jeftinije, ali na duže staze svakako nije. Samo, s njime dolazi i niz benefita pa su zapravo svi na dobitku. Iako, Microsoft je na najvećem i zato ciklus nadogradnje na Windows 10 donosi toliko dobroga Microsoftu, navikne ljude na stariji proizvod i u budućnosti bez njega ne mogu, ali moraju početi koristiti i još poneki novi, bez kojeg neće moći za pet ili deset godina... I tako u krug.

Još iz kategorije

Zaposlenici tvrde da tvrtke koriste IT za čisti profit, a ne za osnaživanje radnika

Zaposlenici tvrde da tvrtke koriste IT za čisti profit, a ne za osnaživanje radnika

23.09.2019. komentiraj

Kompanija Zensar je napravila zanimljivo istraživanje u kojem je bilo uključeno tisuću zaposlenika viših pozicija u IT i zdravstenom sektoru te stigla do zaključka da bi nadređeni voljeli da im podređeni rade kao strojevi, odnosno, da bi voljeli kad bi upravljali strojevima umjesto ljudima.

Lemax kreće u projekt „Strategija 2023“

Lemax kreće u projekt „Strategija 2023“

23.09.2019. komentiraj

Lemax dobiva pojačanje jer će Miroslav Keleković, vodit će tehnološku transformaciju s timom od 50 stručnjaka čime Lemax kreće u intenzivnu fazu ostvarenja „Strategije 2023“ i nastavak izvoza softverskog rješenja za turističke agencije i turoperatore.

Schneider Electric među 52 kompanije koje mijenjaju svijet

Schneider Electric među 52 kompanije koje mijenjaju svijet

19.09.2019. komentiraj

Schneider Electric ove godine je uvršten na renomiranu listu kompanija “Change the World“ časopisa Fortune za 2019. godinu. Uz Schneider Electric, na toj se listi nalazi još 51 kompanija kojima su globalni izazovi suvremenog društva među visokim prioritetima, odnosno čine njihovu korporativnu strategiju.