Velika promjena u Microsoftovom poslovanju koje je donio Nadella

Velika promjena u Microsoftovom poslovanju koje je donio Nadella

Microsoft se u poslovanju podosta organizirao, promijenio i poboljšao pa uspijeva sa strategijom pridobivanja da organizacije sve češće koriste sve više njegovih usluga i proizvoda za više novce, a sve zbog starijih proizvoda na koje su navikli.

Primjerice, u siječnju 2020. godine prestaje podrška za Windows 7 i to će biti prekretnica za Microsoft. Ali, bitne promjene se već događaju jer dok je "sedmica" imala svojih deset godina "na sceni", "desetka" je tek na pola puta i samim time je sve ono što Microsoft očekuje tek na pola puta. A očekuje da će s prelaskom na Windows 10 korisnici polako početi koristiti i sve druge usluge koje se uz taj operativni sustav vežu - kao Microsoft 365 paket. Time bi se stvorili dodatni prihodi, naravno. Sve je to bilo u planu Satya Nadella kada je preuzimao Microsoft.

Iako je cloud ono na što Microsoft uvelike računa kroz naredne godine, Windows je i dalje unosan dio financijske priče. Godišnje donosi između 13 i 14 milijardi američkih dolara prihoda, a ujedno je i temelj svega što se veže uz Microsoft, pa ga konstantno treba njegovati, poboljšavati i činiti boljim. To se i čini, koliko god netko mislio da ne.

Zato, jasno je, nakon siječnja 2020. organizacije diljem svijeta obavit će tranziciju, koja podrazumijeva ili promjenu operativnog sustava ili promjenu kompletnog računala. Dakle, dio kolača dobit će i Microsoftovi partneri među proizvođačima hardvera. I to nije sve, srećom po Microsoft.

Naime, Office 2010 podrška prestaje u listopadu iduće godine, što znači da će se korisnici morati okrenuti prema Office 365 ili bolje rečeno prema paketu poznatijem kao E5, koji košta 35 dolara mjesečno po korisniku. On dolazi s alatima kao Cloud App Security, što znači da je za budućnost neophodan. U konačnici, Microsoft će dobiti vojsku novih pretplatnika na mjesečnoj razini i to je ono što želi posljednjih godina.

Odmak od kupnje softvera jednokratno i okretanje prema pretplatničkom sustavu, koji na prvu djeluje jeftinije, ali na duže staze svakako nije. Samo, s njime dolazi i niz benefita pa su zapravo svi na dobitku. Iako, Microsoft je na najvećem i zato ciklus nadogradnje na Windows 10 donosi toliko dobroga Microsoftu, navikne ljude na stariji proizvod i u budućnosti bez njega ne mogu, ali moraju početi koristiti i još poneki novi, bez kojeg neće moći za pet ili deset godina... I tako u krug.

Još iz kategorije

Oxford Economics tvrdi da Huaweijevo poslovanje Europi je donijelo višestruke koristi

Oxford Economics tvrdi da Huaweijevo poslovanje Europi je donijelo višestruke koristi

17.11.2019. komentiraj

Prestižna analitička kuća Oxford Economics objavila je izvješće o ekonomskom utjecaju Huaweija na europsko gospodarstvo u kojem je izračunato da je u 2018. godini kompanija doprinijela ukupno sa 12,8 milijardi eura bruto društvenom proizvodu Europske unije i pridruženih zemalja poput Islanda, Norveške i Švicarske.

Agilno je riječ godine u poslovnom svijetu

Agilno je riječ godine u poslovnom svijetu

15.11.2019. komentiraj

Zašto se svi u modernim kompanijama kunu u uspješnost agilnih timova, koje su prednosti agilnog načina rada, što sve on podrazumijeva i zašto svi pričaju o tome samo su neka od pitanja kojima će se baviti panel 'The Word of the Year: Agile' koji će se u sklopu RTL-ove konferencije Digital Shapers ovog mjeseca održati u Zagrebu. O iskustvima agilnog poslovanja i njegovom utjecaju na zaposlenike i korisnike govorit će Ana Pauzar, experience management director u Hrvatskom Telekomu, Luka Gauta, fintech business development manager u CROZ-u i Krešo Žmak, director products u Infobipu.

Hrvatski Telekom i slovenska tvrtka GEN-I potpisali ugovor o dugoročnoj suradnji na području e-mobilnosti

Hrvatski Telekom i slovenska tvrtka GEN-I potpisali ugovor o dugoročnoj suradnji na području e-mobilnosti

14.11.2019. komentiraj

Najveći domaći telekom operator Hrvatski Telekom koji je ujedno i najveći operator  mreže javnih i privatnih punionica za električna vozila u Hrvatskoj i slovenska energetska kompanija GEN-I sklopili su ugovor o dugoročnom partnerstvu na području e-mobilnosti. Temeljem ugovora vlasnici električnih vozila iz Slovenije i Hrvatske, koji su korisnici usluge e-mobilnosti tvrtke GEN-I, imat će pristup svim punionicama za električna vozila u operativnoj nadležnosti Hrvatskog Telekoma.