Većina organizacija nije sigurna da bi se nakon ransomware napada mogla oporaviti

Većina organizacija nije sigurna da bi se nakon ransomware napada mogla oporaviti

Foto: DepositPhotos

Dell je u posljednjem Global Data Protection Index (GDPI) istraživanju došao do podatka da su organizacije diljem svijeta suočene s povećim izazovima u smislu zaštite podataka, a najveća prijetnja jest ransomware.

Ujedno, to je i konstantna prijetnja jer kibernetički kriminalci okreću se toj metodi više nego ikad prije početka pandemije koronavirusa prije nešto više od 18 mjeseci.

Primjerice, prema podacima koje nudi Unit 42, u 2020. je prosječni ransomware zahtjev za "otkupninu" iznosio 312.493 američkih dolara, što je gotovo triput više od 115.123 dolara iz 2019. Najviši zahtjev općenito iznosio je 30 milijuna dolara, a godinu prije 15 milijuna. Najveća plaćena svota bila je 10 milijuna, a godinu prije pet milijuna.

Uz sve ovo, organizacije, a ispitani su lideri njih tisuću u ovom istraživanju, navode da pohranjuju više podataka nego ikad. Konkretnije, 14,6 petabajta, što je u odnosu na razdoblje otprije pet godina gotovo 14 puta više. Tad se pohranjivalo oko 1,45 petabajta. Inače, petabajt ima tisuću terabajta ili milijun gigabajta.

Nije ni to sve, 82 posto tih ispitanih u organizacijama tvrde da su zabrinuti za sigurnost podataka iz razloga što aktualna rješenja koja imaju u vidu zaštite nisu, prema njima, adekvatna (kako tvrdi njih 62 posto). To ima smisla jer njih 30 posto zabilježilo je gubitak podataka unazad 12 mjeseci dok je njih 45 posto zabilježilo neplanirani prekid rada sustava.

Dakle, jasno je da su lideri organizacija podosta zabrinuti zbog onoga što predstavlja ransomware no to se može riješiti samo dodatnim ulaganjima u sigurnost, odnosno, edukaciju svih zaposlenih.

To je bitno u ovoj priči jer ransomware je vrsta malicioznih programa (malwarea) nastalih davne 2006. čiji je cilj znatno ograničiti pristup zaraženom informacijskom sustavu i pohranjenim podacima ili kako bi se jednostavnije reklo - taj malware želi "oteti" vaše podatke i potom naplatiti od žrtve njihovo vraćanje. A to košta podosta novca i vremena, kao što je navedeno...

Još iz kategorije

Prihodi od MaaS pretplata narast će za 900 posto do 2027.

Prihodi od MaaS pretplata narast će za 900 posto do 2027.

20.10.2021.

Pretplatnici na MaaS (Mobility-as-a-Service) generirat će 53 milijardi američkih dolara za poslužitelje platformi tog tipa do 2027., navodi Juniper Research. U ovoj godini generirat će se, prema prognozi, 5,3 milijarde dolara.

Tvrtka u vlasništvu Stipe Matića kupuje Omega software

Tvrtka u vlasništvu Stipe Matića kupuje Omega software

19.10.2021.

Vlasnik M SAN Grupe i KING ICT-a Stipo Matić, dogovorio je preuzimanje tvrtke Omega software, kako sami tvrde prepoznali su je kao tvrtku koja ima znanje, kapacitete, iskustvo i tržišnu prepoznatljivost te se savršeno uklapa u strateške planove ekspanzije na internacionalna tržišta, upotpunjava naš široki  portfolio proizvoda, usluga i rješenja u domenama energetske učinkovitosti, industrije 4.0 i zelene ekonomije te digitalne transformacije najzahtjevnijih poslovnih subjekata.

PwC dosegao prihode 45 milijardi američkih dolara

PwC dosegao prihode 45 milijardi američkih dolara

19.10.2021.

Za 12 mjeseci, zaključno s 30. lipnja 2021., PwC-ova društva na svjetskoj razini imala su bruto prihod od 45 milijardi američkih dolara - 2,0 posto više u lokalnoj valuti i 4,9 posto u američkim dolarima. Nakon što je rast veći dio godine bio bez pomaka, značajno se ubrzao između travnja i lipnja, za 18,1 posto u odnosu na iste mjesece prošle godine.