VRIJEME PROMJENA

Važnost digitala u stvaranju održivije budućnosti

Važnost digitala u stvaranju održivije budućnosti
Shutterstock

Nokia je objavila svoje izvješće o održivosti za 2023. u kojem se ocrtava učinak koji se odnosi na strategiju održivosti tvrtke. Sastoji se od pet fokusnih područja: okoliš, industrijska digitalizacija, sigurnost i privatnost, premošćivanje digitalnog jaza i odgovorno poslovanje. Nokijin pristup održivosti ima za cilj maksimizirati učinak u područjima koja su najbitnija za tvrtku i njezine dionike te je sastavni dio tehnologije i poslovnih odluka koje donosi.

“Vjerujemo da će digitalizacija, koju pokreće poboljšana povezanost, igrati sve značajniju ulogu u pomaganju industrijama i gospodarstvima da se dekarboniziraju, a istodobno će omogućiti inkluzivnije društvo. Nokijina uloga u maksimiziranju otiska naše tehnologije za povezivanje nedovoljno opsluženih, osiguravanje kritičnih mreža i dekarboniziranje industrija, uz smanjenje našeg otiska kroz energetsku učinkovitost proizvoda, cirkularnost, smanjenje rizika od zlouporabe tehnologije kao i izgradnju održivog lanca opskrbe detaljno je opisano u Izvješće People & Planet 2023. Napredak, uključujući učenja iz izazova, pruža čvrstu osnovu dok Nokia nastavlja razvijati ESG u konkurentsku prednost sa svojim klijentima i dionicima,” rekao je Subho Mukherjee, potpredsjednik, globalni voditelj održivosti u Nokiji.

Među brojnim postignućima održivosti u 2023., Nokia je smanjila ukupne emisije stakleničkih plinova u Opseg 1, 2 i 3 za 11 posto od 2022. Tvrtka je također postigla svoj cilj obnovljive energije sa 75 posto kupljene električne energije u Nokijinim globalnim postrojenjima dolazi iz obnovljivih izvora, i 54 posto smanjenje logističkih emisija u usporedbi s 2019. godinom.

Početkom 2024. Nokia se obvezala na neto nultu emisiju stakleničkih plinova u cijelom svom vrijednosnom lancu (opsezi 1, 2 i 3) do 2040. Tvrtka se također obvezala ubrzati svoj postojeći privremeni cilj do 2030. za smanjenje emisija stakleničkih plinova u vlastitim operacijama (opsegi 1 i 2), dosegnuvši smanjenje od 83 posto do 2030. u odnosu na početnu vrijednost iz 2019. godine. Kako bi osigurala da su ciljevi usklađeni sa znanošću o klimi, Nokia je u veljači 2024. predala pismo predanosti net-zero inicijativi Science Based Targets.