Uz pomoć 5G tehnologije, umjetne inteligencije i proširene stvarnosti postižu 60.000 isporuka mjesečno

Uz pomoć 5G tehnologije, umjetne inteligencije i proširene stvarnosti postižu 60.000 isporuka mjesečno

Foto: DepositPhotos

Huaweijev europski logistički centar za opskrbu (ESC) u Mađarskoj završio je s implementacijom privatne 5G mreže i digitalizacije koja omogućuje brojna rješenja Industrije 4.0. Transportna vozila koja upravljaju bez ljudske intervencije i obrada slika kontrolirana umjetnom inteligencijom proširene stvarnosti pomažu u logistici, proizvodnji i kontroli kvalitete. Ulaganjem se značajno povećala učinkovitost logističkih i proizvodnih procesa, a znatno je porasla i sigurnost rada i podataka.

Europski logistički centar za opskrbu (ESC) krenuo je s radom 2021. godine kao prvi centar u Europi koji ima industrijsku upotrebu privatne 5G mreže u stvarnom okruženju i najveći je takav objekt izvan Kine. Centar opskrbljuje više od 50 zemalja Huawei proizvodima i zapošljava više od 2000 ljudi. Postoji više lokacija u Mađarskoj s privatnom 5G mrežom, a digitalizacija je provedena u objektu Páty blizu Budimpešte.

Digitalna transformacija ESC pogona uvedena je na način da rješenja Industrije 4.0 podržavaju rad logistike i proizvodnje opskrbnog centra. Nakon uspješnog ulaganja u digitalizaciju, samoupravljajuća transportna vozila u kombinaciji s obradom slika vođenom umjetnom inteligencijom proširene stvarnosti svakodnevno pomažu u logistici, proizvodnji i procesima kontrole kvalitete. Tehnološkim razvojem značajno je porasla učinkovitost logističko-proizvodnih procesa, a zbog privatne 5G mreže znatno je povećana i sigurnost rada i podataka.

“Huawei je kao vodeća kompanija u ICT industriji fokusiran na razvoj cijele industrije i zato naši kolege iz odjela istraživanja i razvoja konstantno rade na razvoju i poboljšanju najnovijih tehnologija. Vjerujemo da 5G tehnologija može poboljšati i promijeniti poslovanje u svim industrijama, a naš europski centar za opskrbu pokazuje odlične rezultate poslovne upotrebe 5G tehnologije u modelu Industrije 4.0. Danas svjedočimo proizvodnji i logističkim procesima budućnosti”, rekao je izvršni direktor Huawei Technologiesa Mađarska Jason Xie.

Xie također ističe da je, uvođenjem tehnološkog razvoja, učinkovitost pogona koji obrađuje između 50.000 i 60.000 pošiljaka mjesečno porasla za više od 30 posto. Sad kad je investicija završena, taj postotak učinkovitosti će se i dalje povećavati.

Industrija 4.0 izbliza - proširena stvarnost, samoupravljajuća vozila i strojna inteligencija

Centar za opskrbu ima jezgrenu mrežu i lokalni računalni sustav sličan cloud tehnologiji. Prijenos podataka je jako brz zahvaljujući cloud-u i 5G tehnologiji, a vrijeme kašnjenja gotovo da i ne postoji. Četiri viličara u odjelu logistike spojena su na server putem 5G mreže, a snimke s njihovih kamera prenose se do centralnog računala koje im izračunava put kako bi mogli sami upravljati. Korištenjem ovih vozila proces rukovanja je potpuno automatiziran od dolaska do skladištenja, kao i od prikupljanja i transporta dijelova do montažnih mjesta.

Mobilne radne stanice koje osiguravaju kontinuitet proizvodnje također su spojene na 5G mrežu, što znači da zaposlenici ne moraju ručno prenositi materijal u tvornici, već radna stanica obavlja taj zadatak na licu mjesta.

Osim toga, radne stanice opremljene su procesorima vizualne slike potpomognute umjetnom inteligencijom koji pomažu u osiguravanju kvalitete proizvoda. Umjesto ručne provjere, kamera visoke razlučivosti snima gotov proizvod, a uređaj postavljen na stroj filtrira neispravne proizvode ili pakiranje i uspoređuje ih s originalnim prototipom. Na taj način centar osigurava smanjenje razine pogrešaka.

Tehnologija proširene stvarnosti (AR) koristi se, između ostalog, za održavanje, obuku osoblja, operacije visoke osjetljivosti i tehničku pomoć na daljinu. U praksi, kamera na naočalama prenosi sliku inženjeru na udaljenoj lokaciji i osoba s druge strane može pratiti njegove savjete na zaslonu. Osim održavanja, finalni proizvodi se mogu testirati na daljinu te provjeriti rad strojeva.

Privatna 5G mreža i srodna rješenja Industrije 4.0 imaju mnoge lako mjerljive prednosti. Od uvođenja nove tehnologije došlo je do značajnog smanjenja vremena skladištenja i proizvodnje, smanjenja rizika od pogrešaka na pojedinim linijama proizvoda za 50 posto te visoke sigurnosti na radu i poboljšanog radnog mjesta. Također, jedno od ključnih poboljšanja je da privatna 5G mreža osigurava izvanredno visoku razinu sigurnosti podataka što utječe na cijelu tvornicu.

Još iz kategorije

Najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj u turističkom sektoru

Najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj u turističkom sektoru

24.06.2022.

Tko su najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj i koji su razlozi njihove atraktivnosti otkrilo je osamnaesto po redu istraživanje o poslodavcima prvog izbora, koje provodi MojPosao. U istraživanju provedenom tijekom 2021. i 2022. godine sudjelovalo je gotovo 25.000 ispitanika.

Infobip u Indoneziji otvorio podatkovni centar

Infobip u Indoneziji otvorio podatkovni centar

24.06.2022.

Infobip je u Indoneziji otvorio podatkovni centar poznatiji kao ID1 kako bi podržao mogućnosti digitalnih inovacija na lokalnoj razini poslovanja, ali i u širem smislu diljem Azijsko-pacifičke (APAC) regije.

Zaposlenici Q-a imaju visoko zadovoljstvo tvrtkom u kojoj rade i pokazuju veliku lojalnost

Zaposlenici Q-a imaju visoko zadovoljstvo tvrtkom u kojoj rade i pokazuju veliku lojalnost

23.06.2022.

Domaća IT tvrtka Q ostvarila je izniman rezultat prema eNPS indikatoru (eng. Employee Net Promoter Score) koji pokazuje zadovoljstvo zaposlenika i njihovu lojalnost. Domaća IT tvrtka rezultatom od 85 nadmašila je globalno poznate kompanije kao što su Google (38) i Apple (19). Inače, prosječan eNPS, koji može varirati od -100 do 100, iznosi 32, dok se 50 smatra izvrsnim rezultatom.