Utjecaj COVID-19 na ekonomiju pretplata

Utjecaj COVID-19 na ekonomiju pretplata

Foto: DepositPhotos

Pandemija koronavirusa utjecala je u negativnom smislu na svjetsko gospodarstvo, ali neke grane raznih industrija ipak su ostale netaknute. Dapače, kad se pogledaju usluge i proizvodi vezani uz pretplatnički odnos, situacija je iznimno povoljna po poslužitelje tih usluga i proizvoda.

Konkretnije, prema istraživanju Subscription Impact Reporta, 53,3 posto kompanija ustvrdilo je da nisu osjetili značajan udar koronavirusa na broj pretplatnika koje imaju. Ujedno, njih 22,5 posto bilježi ubrzaniji rast broja pretplatnika, njih 12,8 posto bilježi sporiji rast broja pretplatnika i njih 11,4 posto bilježi gubitak korisnika.

Kad se govori o rastu broja pretplatnika, to je u području komunikacijskog softvera, streaminga glazbe, video sadržaja i igara... Već smo mogli čuti da je Netflix ostvario 16 milijuna novih pretplatnika tijekom pandemije, Zoom ima 300 milijuna aktivnih korisnika, od kojih je dobar dio njih plaća uslugu, kao i za Microsoftov Teams, Skype, Googleov G Suite... Rast su doživjeli i razni streaming servis, bilo za reprodukciju glazbe ili video sadržaja, ali i platforme za streaming igara.

Nikakav utjecaj nisu osjetili u poslovanju sa sotftverom za poslovni sektor (B2B i B2C), kao ni u informacijskim uslugama raznih vrsta. Usporen rast vezan je uz Internet stvari (IoT), poslovni IoT, softver za manja poslovna okruženja... Ali, u problemima su svi oni koji nude usluge na području turizma, putovanja, hotelijerstva i smještaja općenito te svi oni koji su vezani za sport te sportska događanja.

Dakle, ljudi su ostali vezani uz ono što mogu konzumirati i to je logično, ali odriču se onoga što im nije neophodno u trenucima ovakve krize. Zbog izoliranosti kao potreba prometnuli su se oni koji nude usluge na području zabave i gaminga te oni koji nude alate za rad na daljinu i komunikaciju.

Još iz kategorije

Huawei dosad prodao preko 15 milijuna 5G mobitela

Huawei dosad prodao preko 15 milijuna 5G mobitela

31.05.2020. komentiraj

Huawei se pohvalio iznimnim rezultatom, vezanima za tržište pametnih telefona i tehnologiju mobilnih mreža pete generacije (5G). Naime, tijekom 2019. i prva tri mjeseca, isporučio je više od 15 milijuna 5G pametnih telefona!

Shift dev konferencija odgođena za sredinu rujna, a do tada – shift (na) remote

Shift dev konferencija odgođena za sredinu rujna, a do tada – shift (na) remote

29.05.2020. komentiraj

Deveto izdanje konferencije Shift Dev koje se trebalo održati u lipnju, odgađa se za 14. i 15. rujna zbog globalne situacije s koronavirusom. Organizatori najveće developerske konferencije u regiji za rujan planiraju standardno sjajan Shift Dev uživo, na impozantnoj pozornici splitskog HNK. Sve kupljene ulaznice za Shift Dev u lipnju vrijede za novi rujanski termin konferencije.

Tehnološke inovacije su ključne za održivost

Tehnološke inovacije su ključne za održivost

29.05.2020. komentiraj

Najnoviji Ericssonov ConsumerLab izvještaj otkriva nove uvide u stavove korisnika o izazovima održivosti te o potencijalu tehnologije kao podrške u povećavanju vlastitog pozitivnog učinka. Utemeljen na studiji provedenoj na 12.000 korisnika interneta iz cijelog svijeta, izvještaj otkriva trenutačne korisničke stavove o okolišno održivim stilovima života.