Usprkos žestokoj borbi divova udjeli na cloud tržištu se ne mijenjaju

Usprkos žestokoj borbi divova udjeli na cloud tržištu se ne mijenjaju

Foto: DepositPhotos

Kad je riječ o cloudu, tržiše je poprilično jasno podijeljeno, na Amazon Web Services i sve ostale. Naime, pravo AWS ima 32 posto udjela i daleko iza je s 14 posto Microsoft, dok se Google i IBM žestoko bore za to treće mjesto s jednoznamenkastim postocima, a takva situacija za te je kompanije ne toliko česta i zadovoljavajuća.

Toliko ih frustrira što se događa da je Google krajem prošle godine zamijenio Diane Greene veteranom Thomasom Kurianom, koji ima bogato iskustvo s Oracleom i sad bi trebao podići na višu razinu odjel clouda u ponajvećoj tehnološkoj kompaniji na svijetu. Istovremeno, IBM je napravio još veću stvar preuzimanjem Red Hata za 34 milijarde američkih dolara u listopadu prošle godine.

Nije ni to sve, IBM je odlučio otvoriti svoj Watson za sve u cloudu, što podrazumijeva i konkurenciju. Takav potez može se usporediti s onim kad je Microsoft odlučio stvarati aplikacije za iOS. Vrlo je jasno po tome, ako već nije bilo i prije, da IBM želi svim silama postati relevantniji na cloud tržištu. Isto vrijedi i za Google.

Samo, treba znati jednu stvar u cijeloj ovoj priči. S obzirom da je prostora premalo, ne samo da AWS ne može biti uhvaćen već se ni neki novi "igrač" ne može samo tako pojaviti i oteti dio "kolača". Jer, ulaganja u cloud nisu samo teška u financijskom već i vremenskom smislu, što u samom startu može predstavljati nepremostivu prepreku. Podatkovni centri, stručnjaci, marketing, prilagodba klijentima... oduzimaju godine, koje mnogi ipak nemaju pa radije sami koriste cloud usluge ovih velikana, koji su na vrijeme prepoznali priliku i krenuli u cloud poslovanje.

Inače, na globalnoj razini cloud će do 2020. godine donositi prihode od 130 milijardi dolara, a takva brojka dovoljan je motiv što boljim rezultatima svake od kompanija uključenih na tom tržištu, bez sumnje.

Još iz kategorije

Loša skripta za bazu podataka srušila Salesforce

Loša skripta za bazu podataka srušila Salesforce

22.05.2019. komentiraj

Salesforce se suočio s jednim od najvećih prekida rada nakon prisilnog “gašenja” povećeg dijela infrastrukture 17. svibnja. Glavni razlog za taj prekid rada bila je promjena načinjena od strane kompanija, a koja se odnosila na proizvodni proces i pristupne podatke diljem organizacija.

Većina hrvatskih tvrtki agilnost smatra potrebnom za opstanak u digitalnom dobu

Većina hrvatskih tvrtki agilnost smatra potrebnom za opstanak u digitalnom dobu

21.05.2019. komentiraj

Konzultantska tvrtka Vetturelli provela je istraživanje među najvećim hrvatskim kompanijama kako bi ispitala stavove upravljačkih struktura o organizacijskoj agilnosti te u kojoj su fazi procesa prilagodbe kompanija za digitalno doba. U njemu je sudjelovalo 30 kompanija, odnosno članova uprava, direktora ljudskih potencijala i korporativnih komunikacija.

INTERVJU: Osigurateljna industrija prilagođava se promjenama – VR, AR, AI postaju značajni dio poslovanja

INTERVJU: Osigurateljna industrija prilagođava se promjenama – VR, AR, AI postaju značajni dio poslovanja

21.05.2019. komentiraj

Među vrlo konzervativnim industrijama kada je riječ o upotrebi naprednih tehnologija svakako je i osiguravateljska industrija, ao tome kako se ona prilagođava današnjim promjenama koje su sve veće i brže razgovarali smo s Josipom Kljakovićem Gašpićem, voditelj Službe za inovacije i razvoj Wiener osiguranja koji ističe postoji inovativni model koji se u praksi pokazao uspješnim, a to je je bliska suradnja osiguratelja s tehnološkim stručnjacima iz IT industrije, kao što su InsurTech i FinTech, a sve se više koriste i proširena stvarnost i automatska analitika slika.