Usprkos žestokoj borbi divova udjeli na cloud tržištu se ne mijenjaju

Usprkos žestokoj borbi divova udjeli na cloud tržištu se ne mijenjaju

Foto: DepositPhotos

Kad je riječ o cloudu, tržiše je poprilično jasno podijeljeno, na Amazon Web Services i sve ostale. Naime, pravo AWS ima 32 posto udjela i daleko iza je s 14 posto Microsoft, dok se Google i IBM žestoko bore za to treće mjesto s jednoznamenkastim postocima, a takva situacija za te je kompanije ne toliko česta i zadovoljavajuća.

Toliko ih frustrira što se događa da je Google krajem prošle godine zamijenio Diane Greene veteranom Thomasom Kurianom, koji ima bogato iskustvo s Oracleom i sad bi trebao podići na višu razinu odjel clouda u ponajvećoj tehnološkoj kompaniji na svijetu. Istovremeno, IBM je napravio još veću stvar preuzimanjem Red Hata za 34 milijarde američkih dolara u listopadu prošle godine.

Nije ni to sve, IBM je odlučio otvoriti svoj Watson za sve u cloudu, što podrazumijeva i konkurenciju. Takav potez može se usporediti s onim kad je Microsoft odlučio stvarati aplikacije za iOS. Vrlo je jasno po tome, ako već nije bilo i prije, da IBM želi svim silama postati relevantniji na cloud tržištu. Isto vrijedi i za Google.

Samo, treba znati jednu stvar u cijeloj ovoj priči. S obzirom da je prostora premalo, ne samo da AWS ne može biti uhvaćen već se ni neki novi "igrač" ne može samo tako pojaviti i oteti dio "kolača". Jer, ulaganja u cloud nisu samo teška u financijskom već i vremenskom smislu, što u samom startu može predstavljati nepremostivu prepreku. Podatkovni centri, stručnjaci, marketing, prilagodba klijentima... oduzimaju godine, koje mnogi ipak nemaju pa radije sami koriste cloud usluge ovih velikana, koji su na vrijeme prepoznali priliku i krenuli u cloud poslovanje.

Inače, na globalnoj razini cloud će do 2020. godine donositi prihode od 130 milijardi dolara, a takva brojka dovoljan je motiv što boljim rezultatima svake od kompanija uključenih na tom tržištu, bez sumnje.

Još iz kategorije

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

22.03.2019. komentiraj

Google se ponovno našao u problemmima jer Europska komisija “odrezala” mu je kaznu od 1,68 milijardi američkih dolara zbog zlouporabe dominantnog položaja na području internetskog oglašavanja, što se i nagađalo, samo nije bilo poznato kolika će točno novca ponajveća tehnološka kompanija na svijetu trebati platiti.

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

22.03.2019. komentiraj

Prvi put u posljednjih 13 godina došlo je do promjene na vrhu godišnjeg popisa najinovativnijih tvrtki po anketi Boston Consulting Group  Google je skočio na prvo mjesto, a Amazon na drugo, svrgnuvši tako dodatno Apple, koji je na samom vrhu od 2005. godine. Microsoft i Samsung zauzeli su četvrto, odnosno peto mjesto, i tako zaokružili popis prvih pet najinovativnijih tvrtki na svijetu.

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

19.03.2019. komentiraj

Velika Britanija krenula je stopama Donalda Trumpa i Sjedinjenih Američkih Država pa najavljuje stroži vizni režim, što je ponukalo Francusku da krene u potpuno drugom smjeru pa otvori svoje granice kao nikad prije, ali samo ako se radi o tehnološkim vizama.