Usprkos žestokoj borbi divova udjeli na cloud tržištu se ne mijenjaju

Usprkos žestokoj borbi divova udjeli na cloud tržištu se ne mijenjaju

Foto: DepositPhotos

Kad je riječ o cloudu, tržiše je poprilično jasno podijeljeno, na Amazon Web Services i sve ostale. Naime, pravo AWS ima 32 posto udjela i daleko iza je s 14 posto Microsoft, dok se Google i IBM žestoko bore za to treće mjesto s jednoznamenkastim postocima, a takva situacija za te je kompanije ne toliko česta i zadovoljavajuća.

Toliko ih frustrira što se događa da je Google krajem prošle godine zamijenio Diane Greene veteranom Thomasom Kurianom, koji ima bogato iskustvo s Oracleom i sad bi trebao podići na višu razinu odjel clouda u ponajvećoj tehnološkoj kompaniji na svijetu. Istovremeno, IBM je napravio još veću stvar preuzimanjem Red Hata za 34 milijarde američkih dolara u listopadu prošle godine.

Nije ni to sve, IBM je odlučio otvoriti svoj Watson za sve u cloudu, što podrazumijeva i konkurenciju. Takav potez može se usporediti s onim kad je Microsoft odlučio stvarati aplikacije za iOS. Vrlo je jasno po tome, ako već nije bilo i prije, da IBM želi svim silama postati relevantniji na cloud tržištu. Isto vrijedi i za Google.

Samo, treba znati jednu stvar u cijeloj ovoj priči. S obzirom da je prostora premalo, ne samo da AWS ne može biti uhvaćen već se ni neki novi "igrač" ne može samo tako pojaviti i oteti dio "kolača". Jer, ulaganja u cloud nisu samo teška u financijskom već i vremenskom smislu, što u samom startu može predstavljati nepremostivu prepreku. Podatkovni centri, stručnjaci, marketing, prilagodba klijentima... oduzimaju godine, koje mnogi ipak nemaju pa radije sami koriste cloud usluge ovih velikana, koji su na vrijeme prepoznali priliku i krenuli u cloud poslovanje.

Inače, na globalnoj razini cloud će do 2020. godine donositi prihode od 130 milijardi dolara, a takva brojka dovoljan je motiv što boljim rezultatima svake od kompanija uključenih na tom tržištu, bez sumnje.

Još iz kategorije

Oxford Economics tvrdi da Huaweijevo poslovanje Europi je donijelo višestruke koristi

Oxford Economics tvrdi da Huaweijevo poslovanje Europi je donijelo višestruke koristi

17.11.2019. komentiraj

Prestižna analitička kuća Oxford Economics objavila je izvješće o ekonomskom utjecaju Huaweija na europsko gospodarstvo u kojem je izračunato da je u 2018. godini kompanija doprinijela ukupno sa 12,8 milijardi eura bruto društvenom proizvodu Europske unije i pridruženih zemalja poput Islanda, Norveške i Švicarske.

Agilno je riječ godine u poslovnom svijetu

Agilno je riječ godine u poslovnom svijetu

15.11.2019. komentiraj

Zašto se svi u modernim kompanijama kunu u uspješnost agilnih timova, koje su prednosti agilnog načina rada, što sve on podrazumijeva i zašto svi pričaju o tome samo su neka od pitanja kojima će se baviti panel 'The Word of the Year: Agile' koji će se u sklopu RTL-ove konferencije Digital Shapers ovog mjeseca održati u Zagrebu. O iskustvima agilnog poslovanja i njegovom utjecaju na zaposlenike i korisnike govorit će Ana Pauzar, experience management director u Hrvatskom Telekomu, Luka Gauta, fintech business development manager u CROZ-u i Krešo Žmak, director products u Infobipu.

Hrvatski Telekom i slovenska tvrtka GEN-I potpisali ugovor o dugoročnoj suradnji na području e-mobilnosti

Hrvatski Telekom i slovenska tvrtka GEN-I potpisali ugovor o dugoročnoj suradnji na području e-mobilnosti

14.11.2019. komentiraj

Najveći domaći telekom operator Hrvatski Telekom koji je ujedno i najveći operator  mreže javnih i privatnih punionica za električna vozila u Hrvatskoj i slovenska energetska kompanija GEN-I sklopili su ugovor o dugoročnom partnerstvu na području e-mobilnosti. Temeljem ugovora vlasnici električnih vozila iz Slovenije i Hrvatske, koji su korisnici usluge e-mobilnosti tvrtke GEN-I, imat će pristup svim punionicama za električna vozila u operativnoj nadležnosti Hrvatskog Telekoma.