Usprkos žestokoj borbi divova udjeli na cloud tržištu se ne mijenjaju

Usprkos žestokoj borbi divova udjeli na cloud tržištu se ne mijenjaju

Foto: DepositPhotos

Kad je riječ o cloudu, tržiše je poprilično jasno podijeljeno, na Amazon Web Services i sve ostale. Naime, pravo AWS ima 32 posto udjela i daleko iza je s 14 posto Microsoft, dok se Google i IBM žestoko bore za to treće mjesto s jednoznamenkastim postocima, a takva situacija za te je kompanije ne toliko česta i zadovoljavajuća.

Toliko ih frustrira što se događa da je Google krajem prošle godine zamijenio Diane Greene veteranom Thomasom Kurianom, koji ima bogato iskustvo s Oracleom i sad bi trebao podići na višu razinu odjel clouda u ponajvećoj tehnološkoj kompaniji na svijetu. Istovremeno, IBM je napravio još veću stvar preuzimanjem Red Hata za 34 milijarde američkih dolara u listopadu prošle godine.

Nije ni to sve, IBM je odlučio otvoriti svoj Watson za sve u cloudu, što podrazumijeva i konkurenciju. Takav potez može se usporediti s onim kad je Microsoft odlučio stvarati aplikacije za iOS. Vrlo je jasno po tome, ako već nije bilo i prije, da IBM želi svim silama postati relevantniji na cloud tržištu. Isto vrijedi i za Google.

Samo, treba znati jednu stvar u cijeloj ovoj priči. S obzirom da je prostora premalo, ne samo da AWS ne može biti uhvaćen već se ni neki novi "igrač" ne može samo tako pojaviti i oteti dio "kolača". Jer, ulaganja u cloud nisu samo teška u financijskom već i vremenskom smislu, što u samom startu može predstavljati nepremostivu prepreku. Podatkovni centri, stručnjaci, marketing, prilagodba klijentima... oduzimaju godine, koje mnogi ipak nemaju pa radije sami koriste cloud usluge ovih velikana, koji su na vrijeme prepoznali priliku i krenuli u cloud poslovanje.

Inače, na globalnoj razini cloud će do 2020. godine donositi prihode od 130 milijardi dolara, a takva brojka dovoljan je motiv što boljim rezultatima svake od kompanija uključenih na tom tržištu, bez sumnje.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Amazon za vrijeme blagdana zapošljava čak 200,000 honorarnih radnika

INFOGRAFIKA: Amazon za vrijeme blagdana zapošljava čak 200,000 honorarnih radnika

19.02.2020. komentiraj

Osnivač i izvršni direktor (CEO) Amazona Jeff Bezos svjestan je obujma posla u vrijeme blagdana pa ne komplicira već djeluje i zapošljava honorarne radnike specijalno za taj posao.

Rekordna potrošnja na Cloud računarstvo u 2019.

Rekordna potrošnja na Cloud računarstvo u 2019.

17.02.2020. komentiraj

Kompanije koje se bave cloud IT infrastrukturom i uslugama mogu zadovoljno trljati ruke jer prihodi koje ostvaruju nastavljaju rasti, što jasno pokazuje Canalys u svom izvještaju za 2019. Riječ je o ukupnih 107 milijardi američkih dolara, koliko se troši na njihove proizvode od strane raznih organizacija. Ili, riječ je o rastu od 37 posto!

Apple najavljuje univerzalni način kupovine aplikacija za iOS i macOS

Apple najavljuje univerzalni način kupovine aplikacija za iOS i macOS

16.02.2020. komentiraj

Kad je Apple predstavio Catalyst, toolkit za prebacivanje iOS i iPadOS aplikacija na macOS, developeri i korisnici brzo su zaključili da bi bilo sjajno vidjeti univerzalni način kupovine iOS i macOS aplikacija na App Storeu. Tako nešto će im se i ispuniti s ožujkom, obećavaju u Appleu.