Unatoč osjetnom padu gospodarstva, nije ugrožena opskrba

Unatoč osjetnom padu gospodarstva, nije ugrožena opskrba

Foto: Pixabay

Podaci iz sustava fiskalizacije Porezne uprave potvrđuju da je domaće gospodarstvo zbog koronavirusa osjetno usporilo u odnosu na prošlu godinu. Uspoređujući broj fiskaliziranih računa u ožujku 2019. s istim razdobljem 2020. vidljiv je pad za 27,5 posto (sa 185,8 milijuna na 135), dok su iznosi tih računa pali za 13,5 posto (s 13,8 milijardi na 11,9 milijardi kuna).

Trgovina na veliko je pala za 8,1 posto (s 9,6 na 8,9 milijardi kuna), dok je u trgovini na malo situacija nešto bolja jer je iznos fiskaliziranih računa pao za 2,9 posto, sa 7,3 milijarde kune na 7,1 milijardu.

„U ovoj situaciji to je dobar pokazatelj jer pokazuje da se unatoč svemu život nastavlja i da nam je opskrba trgovina strateškim proizvodima poput hrane i lijekova sigurna. Najviše smo zabrinuti za one kojima je sve stalo i na njihovo preživljavanje moramo usmjeriti što više mjera pomoći, što prije“, poručio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

Najviše je, očekivano, pogođen sektor turizma. Tako je u razdoblju od 24. veljače do 29. ožujka 2020. u usporedbi s istim razdobljem lani u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane vidljivo smanjenje broja računa od 37 posto, a iznosa računa 41 posto ( s 1,3 milijarde kuna na 767 milijuna). Posebno je vidljiv veliki pad kad uspoređujemo samo posljednji tjedan ožujka (od 23. do 29. ožujka) s prošlogodišnjim. U tom periodu djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane bilježi smanjenje broja računa od čak 96 posto i iznosa računa od 93 posto (s 268,4 milijuna na 19,1 milijuna kuna).

 

Detaljne podatke pogledaje ovdje.

Još iz kategorije

Zoom i Slack od početka pandemije vrijede 50 milijardi dolara više

Zoom i Slack od početka pandemije vrijede 50 milijardi dolara više

06.06.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa zaustavila je i usporila brojne industrije, ali kao u svakoj krizi, neki su se itekako okoristili. Među njima su svakako platforme za videokonferencijske pozive, a u tom društvu najbolje su prošli - Zoom i Slack.

Uber u Hrvatskoj lansirao Uber Connect uslugu dostave paketa

Uber u Hrvatskoj lansirao Uber Connect uslugu dostave paketa

05.06.2020. komentiraj

 

Uber širi svoju ponudu u Hrvatskoj, od danas je njihovim korisnicima u Splitu i Zagrebu na raspolaganju nova usluga - Uber Connect. Riječ je o pristupačnoj usluzi dostave pošiljki isti dan, težine do 20 kg koja se od sada može naručiti kroz Uber aplikaciju. Mogu se slati paketi vrijednosti do 750 kuna koji stanu u prtljažnik srednje velikog automobila.

Tržište pametnih telefona se mijenja, a proizvođači će se morati prilagoditi

Tržište pametnih telefona se mijenja, a proizvođači će se morati prilagoditi

03.06.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa promijenila je svijet kakav poznajemo, barem na određeno razdoblje. Odrazilo se to i na proizvođače pametnih telefona, koji moraju pronaći načine prilagodbe i to im se teško može svidjeti u ovim trenucima. Ali, vremena se mijenjaju, na ovaj ili onaj način, a opstaju samo najjači i najsposobniji.