Umjetna inteligencija bit će ključ za konkurentnost

Umjetna inteligencija bit će ključ za konkurentnost

Foto: DepositPhotos

GlobalData je novim izvještajem pokazao koliko će se maloprodajni i FMCG (fast-moving consumer goods) sektori morati u bližoj budućnosti okretati umjetnoj inteligenciji (AI) ako žele ostati konkurentni. Nije to samo zato što AI nudi jeftina rješenja i dobro barata velikim podacima, već se može koristiti za predikciju onoga što dolazi, a to je ključ cijele priče.

Ono što dobivaju kompanije koje se okrenu prema AI, ne samo da imaju zadovoljnije korisnike već i dobivaju nove, baš zato što im nude stvari koje trebaju, bez da unaprijed znaju da ih trebaju. Nekad su to sve radili marketinški stručnjaci sami, ali baratali su s daleko manje podataka pa rezultati nisu mogli biti precizni kao što su sad. Također, nema ni nekog pravila o tome koja tržišta su u prednosti po ovom pitanju jer AI se koristi kod mnogih, od Procter & Gamble’s Olay do Amazona.

Primjerice, gotovo 90 posto direktora kaže kako u svoje proizvodne procese tijekom sljedeće tri godine planiraju uključiti umjetnu inteligenciju, no tek ih je 28 posto do sada postavilo jasne strategije primjene umjetne inteligencije u proizvodnji. Jer, jasno im je da ompanije koje koriste umjetnu inteligenciju koriste i agilnije radne metode, ranije testiraju prototipe i brže prilagođuju proizvodne procese.

"Umjetna inteligencija integralan je dio digitalizacije poslovanja i ulaska u eru industrije 4.0. Što prije kompanije počnu razvijati vlastite strategije uvođenja umjetne inteligencije u poslovanje i nužne prilagodbe poslovnih modela , to manji će za njih biti šokovi, koji se mogu dogoditi u situaciji brzog prelaska na nove tehnologije", rekao je na ovu temu prije dva mjeseca  Tomislav Čorak, principal The Boston Consulting Group u Hrvatskoj i ekspert za energetiku, nove tehnologije, medije i telekomunikacije i operacije.

Ukratko, AI je prisutna, a implementacija je već počela i tko ne zakasni, bit će konkurentniji.

Još iz kategorije

Odlični rezultati Lenova

Odlični rezultati Lenova

22.02.2019. komentiraj

Lenovo je ostvario najveći prihod na razini grupe u posljednje četiri godine s iznosom od 14 milijardi američkih dolara na razini četvrtog kvartala 2018. godine što je porast od 8,5 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine i to 12,8% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine kada se isključe učinci tečaja.

Umjetna inteligencija će doprinijeti 16 bilijuna dolara globalnom BDP-u do 2030.

Umjetna inteligencija će doprinijeti 16 bilijuna dolara globalnom BDP-u do 2030.

22.02.2019. komentiraj

Umjetna inteligencija imat će izniman utjecaj na svjetsko gospodarstvo jer prognoze su da bi do 2030. godine njena vrijednost mogla iznositi 16 bilijuna američkih dolara, što je točno 16 puta više nego u ovoj godini. Tvrdi tako u svom izvješću lider najveće ruska banke Sberbank, Herman Gref. No, ponajviše se oslanjao na nedavne brojke McKinseya, uz ipak optimističniju prognozu.

VIDEO: Gordana Kovačević za ICTbusiness TV o poslovnim rezultatima

VIDEO: Gordana Kovačević za ICTbusiness TV o poslovnim rezultatima

21.02.2019. komentiraj

Kakvi su rezultati Ericsson Nikole Tesle pitali smo predsjednicu Uprave Gordanu Kovačević koja ističe kako je protekla godina bila je u poslovnom i tehnološkom smislu dinamična, puna izazova, ali i važnih postignuća.