Umjetna inteligencija bit će ključ za konkurentnost

Umjetna inteligencija bit će ključ za konkurentnost

Foto: DepositPhotos

GlobalData je novim izvještajem pokazao koliko će se maloprodajni i FMCG (fast-moving consumer goods) sektori morati u bližoj budućnosti okretati umjetnoj inteligenciji (AI) ako žele ostati konkurentni. Nije to samo zato što AI nudi jeftina rješenja i dobro barata velikim podacima, već se može koristiti za predikciju onoga što dolazi, a to je ključ cijele priče.

Ono što dobivaju kompanije koje se okrenu prema AI, ne samo da imaju zadovoljnije korisnike već i dobivaju nove, baš zato što im nude stvari koje trebaju, bez da unaprijed znaju da ih trebaju. Nekad su to sve radili marketinški stručnjaci sami, ali baratali su s daleko manje podataka pa rezultati nisu mogli biti precizni kao što su sad. Također, nema ni nekog pravila o tome koja tržišta su u prednosti po ovom pitanju jer AI se koristi kod mnogih, od Procter & Gamble’s Olay do Amazona.

Primjerice, gotovo 90 posto direktora kaže kako u svoje proizvodne procese tijekom sljedeće tri godine planiraju uključiti umjetnu inteligenciju, no tek ih je 28 posto do sada postavilo jasne strategije primjene umjetne inteligencije u proizvodnji. Jer, jasno im je da ompanije koje koriste umjetnu inteligenciju koriste i agilnije radne metode, ranije testiraju prototipe i brže prilagođuju proizvodne procese.

"Umjetna inteligencija integralan je dio digitalizacije poslovanja i ulaska u eru industrije 4.0. Što prije kompanije počnu razvijati vlastite strategije uvođenja umjetne inteligencije u poslovanje i nužne prilagodbe poslovnih modela , to manji će za njih biti šokovi, koji se mogu dogoditi u situaciji brzog prelaska na nove tehnologije", rekao je na ovu temu prije dva mjeseca  Tomislav Čorak, principal The Boston Consulting Group u Hrvatskoj i ekspert za energetiku, nove tehnologije, medije i telekomunikacije i operacije.

Ukratko, AI je prisutna, a implementacija je već počela i tko ne zakasni, bit će konkurentniji.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Gameri nisu oduševljeni novim Nvidia grafičkim karticama

INFOGRAFIKA: Gameri nisu oduševljeni novim Nvidia grafičkim karticama

25.04.2019. komentiraj

Nvidia je objavila zaradu ostvarenu u posljednjem kvartalu prošle godine i lošija je od očekivanja pa su u kompaniji izrazili blagu zabrinutost, kao i potrebu za promjenom strategije kako bi potražnja ipak počela ispunjavati zacrtane ciljeve.

Include se vraća na Funderbeam SEE po najmanje 1,2 milijuna eura kapitala

Include se vraća na Funderbeam SEE po najmanje 1,2 milijuna eura kapitala

25.04.2019. komentiraj

Solinski Include, tvrtka proizvođač pametnog urbanog namještaja, osnivača Ivana Mrvoša, danas je pred brojnim zainteresiranim ulagačima u prostorijama Zagrebačke burze lansirala novu kampanju za prikupljanje kapitala na crowdfunding platformi Funderbeam SEE. Time je Include, nakon svoje prve uspješne kampanje u kojoj su prikupili 465 tisuća eura, postala prva kompanija koja se na zagrebački Funderbeam SEE vraća po novi kapital, ovaj put po minimalno 1,2 milijuna eura.

Uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda u RH: Započinje registracija proizvođača i trgovaca

Uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda u RH: Započinje registracija proizvođača i trgovaca

25.04.2019. komentiraj

Sukladno EU Direktivi kojom se propisuje uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda za zemlje članice, AKD je, kao nacionalni izdavatelj za Republiku Hrvatsku, 23. travnja započeo s izdavanjem jedinstvenih identifikacijskih oznaka gospodarskim subjektima. Neregistrirani gospodarski subjekti nakon 20. svibnja 2019. neće moći prodavati duhanske proizvode.