Umjetna inteligencija bit će ključ za konkurentnost

Umjetna inteligencija bit će ključ za konkurentnost

Foto: DepositPhotos

GlobalData je novim izvještajem pokazao koliko će se maloprodajni i FMCG (fast-moving consumer goods) sektori morati u bližoj budućnosti okretati umjetnoj inteligenciji (AI) ako žele ostati konkurentni. Nije to samo zato što AI nudi jeftina rješenja i dobro barata velikim podacima, već se može koristiti za predikciju onoga što dolazi, a to je ključ cijele priče.

Ono što dobivaju kompanije koje se okrenu prema AI, ne samo da imaju zadovoljnije korisnike već i dobivaju nove, baš zato što im nude stvari koje trebaju, bez da unaprijed znaju da ih trebaju. Nekad su to sve radili marketinški stručnjaci sami, ali baratali su s daleko manje podataka pa rezultati nisu mogli biti precizni kao što su sad. Također, nema ni nekog pravila o tome koja tržišta su u prednosti po ovom pitanju jer AI se koristi kod mnogih, od Procter & Gamble’s Olay do Amazona.

Primjerice, gotovo 90 posto direktora kaže kako u svoje proizvodne procese tijekom sljedeće tri godine planiraju uključiti umjetnu inteligenciju, no tek ih je 28 posto do sada postavilo jasne strategije primjene umjetne inteligencije u proizvodnji. Jer, jasno im je da ompanije koje koriste umjetnu inteligenciju koriste i agilnije radne metode, ranije testiraju prototipe i brže prilagođuju proizvodne procese.

"Umjetna inteligencija integralan je dio digitalizacije poslovanja i ulaska u eru industrije 4.0. Što prije kompanije počnu razvijati vlastite strategije uvođenja umjetne inteligencije u poslovanje i nužne prilagodbe poslovnih modela , to manji će za njih biti šokovi, koji se mogu dogoditi u situaciji brzog prelaska na nove tehnologije", rekao je na ovu temu prije dva mjeseca  Tomislav Čorak, principal The Boston Consulting Group u Hrvatskoj i ekspert za energetiku, nove tehnologije, medije i telekomunikacije i operacije.

Ukratko, AI je prisutna, a implementacija je već počela i tko ne zakasni, bit će konkurentniji.

Još iz kategorije

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

21.08.2019. komentiraj

Izvoz softverske industrije u 2018. godini porastao je 28,1 posto i dosegao 4,243 milijarde kuna pokazuju podaci iz godišnjih financijskih izvješća ako se gleda samo segment softvera prema NKD-u. Na prvom mjestu s rastom od 6,17 posto smjestio se Span kojem je izvoz dosegao 172,22 milijuna kuna. Na drugom mjestu je vodnjanski Infobip, ali samo njegov hrvatski dio poslovanja, koji je u izvozu rastao 23,67 posto na 166,76 milijuna kuna.

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema EBITDA

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema EBITDA

20.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s analizom softverskog segmenta domaće ICT industrije i to prema najuspješnijima kada je riječ o dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) koji je na razini ovog segmenta dosegao u prošloj poslovnoj godini više od 1,79 milijardi kuna uz rast od 2,04 posto na godišnjoj razini.

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema prihodima

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema prihodima

19.08.2019. komentiraj

I došlo smo do najzanimljivijeg dijela naše velike analize domaće ICT industrije i to do softvera. Upravo je ovaj dio industrije oduvijek bilježio vrlo visoke stope rasta pa je tako bilo i prošle godine jer je softverska industrija porasla 17,61 posto kada je riječ o prihodima odnosno dosegla je 12,8 milijardi kuna prihoda. Ukupno je u ovoj analizi promatrano gotovo 2300 tvrtki što samo govori o važnosti ovog sektora koja će se dodatno vidjeti kada u analizi dođemo do broja zaposlenih i prosječnim plaćama.