Ulazak u non-core poslovanje uz partnere strateška odrednica HT-a

Ulazak u non-core poslovanje uz partnere strateška odrednica HT-a

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Nedavno je najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom zajedno s najjačom domaćom bankom Zagrebačkom bankom tržištu predstavio svoj projekt bankarske ulusge nazvane Telekom bankarstvo o kojem smo  razgovarali s Goranom Lončarićem iz HT-a koji ističe kako njihovo rješenje pruža fleksibilnost za nove korisnike, a za postojeće unutar mobilne aplikacije donosi nove funkcionalnost.

HT je s Zagrebačkom bankom pokrenuo telekom bankarstvo. Na kojem se modelu usluga zasniva i zašto mislite da je ona posebna na tržištu? Kome je usluga namijenjena? Koliko ju je korisnika dosad instaliralo?

HT kao član DT Grupe uvijek razmatra mogućnosti ulaska u nova 'non-core' područja na bazi partnerstava, što je i strateška odrednica  cijele Grupe. U  DT Grupi postoje tri primjera partnerstva s bankom i to u Poljskoj i Rumunjskoj s Alior bankom i u SAD-u 'T-Mobile Money' gdje je T-Mobile u partnerstvu s BankMobile bankom.

Posebnost ove usluge na hrvatskom tržištu je u partnerima koji su tržišni lideri svatko u svom sektoru i to HT u telekomunikacijskom, a Zaba u financijskom,  i koji su našli zajednički interes u pružanju najnaprednije usluge digitalnog bankarstva. Riječ je o cjenovno najpovoljnijoj usluzi bankarstva na  tržištu pod sloganom 'Sve sto trebaš od banke u jednom paketu za već od 10 kuna' + brojne pogodnosti. Radi se o dugotrajnoj suradnji koja će korisnicima usluge Telekom Bankarstva ponuditi i neke dodatne pogodnosti koje samo telekom može ponuditi.

Usluga je namijenjena svim punoljetnim hrvatskim građanima  koji koriste smartphone, žele koristiti najnaprednije digitalno bankarstvo  i uštediti vrijeme (gotovo sve mogu obaviti putem aplikacije) i novac. Očekujemo (a tako je i krenulo) da će napredniji digitalni korisnici biti među prvima koji će prepoznati sve prednosti i pogodnosti Telekom Bankarstva.

Javno dostupni brojač na Google Play Store-u da je aplikacija Telekom Bankarstva na 10.000+ Android instalacija u svega nekoliko tjedana, što smatramo odličnim uspjehom u tako kratkom razdoblju.

Zagrebačka banka dodala je Izipay koji je bio jedan od ključnih prednosti Telekom bankinga. Što će te još ponuditi kako bi usluga bila atraktivnija? Za postojeće korisnike Telekom bankarstvo jer se gubi sav kreditni rejting u ZABA-i nema uopće smisla?

Telekom Bankarstvo je paket usluga Zagrebačke banke u suradnji s Hrvatskim Telekomom. Dakle, korisnicima Telekom Bankarstva dostupni su svi proizvodi i usluge kao i svim ostalim klijentima Zabe. IziPay smo kao funkcionalnost prvo ponudili korisnicima Telekom Bankarstva, nakon čega je njegovo korištenje omogućeno i na m-zabi, čime se povećao i broj korisnika.

Vezano za dodatne pogodnosti Telekom Bankarstva, s vremenom će se razvijati nove funkcionalnosti i inovacije, kao i dodatne pogodnosti za korisnike Telekom Bankarstva, koji su ujedno i korisnici HT-a. Usluga Telekom Bankarstvo svojim korisnicima predstavlja najbolju vrijednost za novac na domaćem tržištu: Deset  besplatnih transakcija (u koje ne ulaze transakcije putem IziPay-a), uz tri uključena podizanja na bankomatima drugih banaka u EU, svi računi koje većina nas treba (tekući, devizni, žiro), on line bankarstvo putem mobilne aplikacije i putem interneta.

Želimo dodatno istaknuti da je Telekom Bankarstvo jedna od najnaprednijih aplikacija na tržištu, a ugovaranje i aktivacija ove cjelovite bankarske usluge (mobilna aplikacija, tekući račun, devizni račun, žiro račun, besplatne transakcije, Internet bankarstvo te ostale usluge banke poput gotovinskih i stambenih kredita te štednje) omogućeni supotpuno digitalno, bez video poziva ili odlaska u poslovnicu, radi 24/7 i cijeli onboarding proces je moguće proći u svega nekoliko minuta. Niti jedna druga banka u Hrvatskoj ne nudi ovako jednostavan i brz onboarding, a tzv. EU neobanke, ili zahtijevaju dodatne video pozive, ili ne nude bankarske, nego platne usluge.

Svi klijenti Zabe koji odluče prijeći na paket Telekom Bankarstvo zadržavaju svoj kreditni status, postojeće kredite i račune (ne mijenja im se IBAN), a Zaba ih putem mZabe (ili poslovnice ako prelaze u Telekom Bankarstvo 'ručno') obavještava o uvjetima koji se mijenjaju (npr. broju besplatnih platnih transakcija, novim naknadama itd). Važno je napomenuti da limit za prešutno prekoračenje po računu u Telekom Bankarstvu iznosi do 15,000 kuna, no Zagrebačka banka može povećati iznos prešutnog prekoračenja klijentu, na njegov zahtjev, uzimajući u obzir njegovu kreditnu sposobnost. Klijent koji prelazi u Telekom Bankarstvo će također dobiti i nove 'TB' brandirane Meastro debitne kartice bez naknade, a može zatražiti i izdavanje goCard MasteCard kreditne kartice bez upisnine i članarine, a korisnik bira  hoće li kreditna kartica funkcionirati kao 'charge' ili 'revolving'.

HT je već odavno ušao u posao naplate (o core poslovanju da i ne govorim) i to parking, struja (pa izašao), kakav je daljnji plan s banking odnosno financijskim uslugama u vrijeme provedbe PSD2 regulative?

Telekom Bankarstvo je netom zaživjelo i ova suradnja sa Zagrebačkom bankom je strateška i na 'duge staze' te je namjera HT-a da se usluga i aplikacija i dalje intenzivno unapređuju i nadograđuju kako bi u skladu s našom orijentacijom na stvaranju svijeta boljih mogućnosti, krajnjem korisniku pružili najbolje iz oba svijeta.

PSD2 regulativa na bankarskom tržištu je nešto što je HT-u poznato s iskustvene strane s obzirom da podsjeća na period liberalizacije tržišta mobilne i fiksne telefonije – npr. 'mobile number portability'. U HT-u smatramo da PSD2 otvara nove mogućnosti bankama i drugim pružateljima bankarskih usluga, npr. agregaciju i upravljanje sa svim bankarskih računima klijenta na jednom mjestu/u jednoj aplikaciji, i namjera nam je da u suradnji sa Zagrebačkom bankom razvijamo Telekom Bankarstvo u skladu sa željama krajnjeg korisnika.

Još iz kategorije

Vidljivi poremećaji na tržištu rada u posljednjim danima ožujka

Vidljivi poremećaji na tržištu rada u posljednjim danima ožujka

02.04.2020. komentiraj

U veljači je, neposredno prije eskalacije epidemije izazvane koronavirusom i uvođenja restriktivnih mjera koje su potpuno ili djelomično zaustavile poslovanje mnogih gospodarskih djelatnosti, tržište rada imalo uobičajen sezonski ritam. Prije masovnijeg zapošljavanja u sezonskim djelatnostima, broj zaposlenih nastavio je padati sedmi uzastopni mjesec s vidljivim usporenjem u odnosu na dinamiku iz prethodnih zimskih mjeseci.

Novi certifikat za Canon printing segment

Novi certifikat za Canon printing segment

02.04.2020. komentiraj

Tvrtka Canon Production Printing objavila je kako je 3M certificirao Colorado 1650 i njegovu tintu UVgel 460 svojim jamstvom performansi. 3M je testirao tinte UVgel 460 na širokom rasponu svojih medija. Taj certifikat dokazuje da primjene otisnute na stroju Colorado 1650 u kombinaciji s odobrenim medijima tvrtke 3M postižu najviše standarde kvalitete.

HUP pozdravlja mjere Vlade

HUP pozdravlja mjere Vlade

01.04.2020. komentiraj

Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja nove mjere pomoći gospodarstvu i činjenicu da je Vlada RH uvažila prijedloge HUP-a, a posebno što je na naš prijedlog donijela odluku o povećanju iznosa plaća koje pokriva država uz preuzimanje tereta doprinosa.