Uber u nagodbi pristao platiti Waymu u vlastitim dionicama

Uber u nagodbi pristao platiti Waymu u vlastitim dionicama

Foto: Antonio Jularić

Višemjesečni spor zbog navodne krađe patenata za autonomna vozila okončan je nagodbom Ubera i Wayma. Time je okončan slučaj koji je najveću svjetsku prijevoznu kompaniju koštao puno novca i ugleda.

Prema nagodbi, Waymo će postati vlasnik 0,34 posto Ubera. Stvarna vrijednost nagodbe bit će poznata nakon što Uber obavi dugo očekivanu inicijalnu ponudu koja bi se trebala dogoditi krajem sljedeće godine. Nedavno je SoftBank okončao investiciju u Uber vrijednu 9,3 milijarde dolara po kojoj bi vrijednost najvećeg svjetskog startupa iznosila 54 milijarde dolara. Po toj bi računici odšteta Waymu iznosila 184 milijuna.

Waymo je na sudu tvrdio da je njihov nekadašnji inženjer Anthony Levandowski tijekom 2015. s Uberom dogovorio krađu ukupno 14 tisuća stranica dokumenata među kojima se nalazio i dizajn tehnologije Lidar koja bi trebala pomoći autonomnim vozilima u skeniranju okoline kojom se kreću. Tijekom četiri dana, koliko je bivši direktor Ubera Travis Kalanick svjedočio, bilo je jasno kako će se te tvrdnje jako teško moći dokazati.

Glasnogovornik Ubera izvijestio je kako su dvije tvrtke postigle sporazum koji će, vjeruju, sada i u budućnosti zaštititi Waymovu tehnologiju. Inače je Alphabet, krovna tvrtka Googlea i osnivač Wayma, već od ranije, točnije od 2013. godine, jedan od investitora u Uber. Nakon nagodbe generalni direktor Ubera Dara Khosrowshahi uputio je pismo u kojem izražava žaljenje zbog svega što se dogodilo.

"Poručujem našim prijateljima u Alphabetu da smo partneri. Vi ste značajan investitor Ubera i dijelimo zajedničku viziju o moći tehnologije koja će promijeniti živote ljudi na bolje. Dakako, mi smo ujedno i tržišni takmaci. Premda se nećemo složiti sa svime što se pojavilo u javnosti, svjesni smo da je naša kupovina tvrtke vašeg bivšeg inženjera trebala biti drugačije napravljena", stoji u pismu.

Još iz kategorije

Europske burze trenutno nude mnogo više potencijala no američke

Europske burze trenutno nude mnogo više potencijala no američke

26.05.2018. komentiraj

Sjedinjene Američke Države pojam su po pitanju poslovanja na burzi, barem kad se radi o laicima koji površno prate situaciju i oslanjaju se na holivudska filmska ostvarenja. U praksi to i nije baš tako, a tako tvrdi investitor Niklas Zennstrom, inače suosnivač Skypea. On tvrdi da europske burze trenutno nude mnogo više potencijala no američke.

Samsung mora platiti Appleu odštetu od 539 milijuna dolara

Samsung mora platiti Appleu odštetu od 539 milijuna dolara

26.05.2018. komentiraj

Samsung je još jednom izgubio na sudu protiv Applea i morat će platiti odštetu od 539 milijuna američkih dolara. Južnokorejski tehnološki gigant kriv je za narušavanje intelektualnog vlasništva zbog neovlaštenog korištenja patenata američkog tehnološkog giganta tijekom 2010. i 2011. godine, odluka je Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država.

Apple olakšao korisnicima preuzimanje vlastitih podataka

Apple olakšao korisnicima preuzimanje vlastitih podataka

25.05.2018. komentiraj

Apple je novim potezom olakšao korisnicima preuzimanje vlastitih podataka koje ta kompanija ima u svojim arhivama. Riječ je o svemu što se prikupilo, bez obzira o kojem Appleovom uređaju ili usluzi bilo riječi. Naravno, razlog za takvu situaciju leži u Općoj uredbo i zaštitih osobnih podataka (GDPR), koja stupa na snagu na području Europske unije 25. svibnja.