U veljači rast maloprodajnoga prometa EU27

U veljači rast maloprodajnoga prometa EU27

Foto: DepositPhotos

Prema podacima statističkog ureda Eurostat, u veljači 2020. godine maloprodajni je promet EU27 (obuhvaća poduzetnike kojima je pretežita djelatnost registrirana u odjeljku G47 – trgovina na malo, osim trgovine motornim vozilima i motociklima, i to za 27 zemalja EU s obzirom na to da od veljače 2020. podaci ne uključuju Ujedinjenu Kraljevinu koja više nije u sastavu EU) realno bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 3,2% (u Hrvatskoj 3,4%) veći u odnosu na veljaču 2019. godine.

Realan rast maloprodajnoga prometa zabilježen je u 21 od ukupno 22 zemlje EU27 (podaci za Češku, Grčku, Italiju, Cipar i Nizozemsku nisu dostupni), što je djelomično rezultat povećane potražnje za esencijalnim proizvodima za kućanstva u nekim zemljama EU27 zbog širenja koronavirusa.

Rastom prometa na razini EU27 u promatranome mjesecu nastavljen je uzlazni trend, koji gotovo kontinuirano traje od kolovoza 2013. godine. Takav višegodišnji uzlazni trend maloprodajnoga prometa EU27 djelomično je rezultat povoljnijega trenda na tržištu rada. Naime, od četvrtoga se tromjesečja 2013. godine bilježi kontinuirani trend godišnjega rasta ukupnoga broja zaposlenih zaključno s posljednjim dostupnim podacima za treće tromjesečje 2019. godine.

Pouzdanje potrošača na razini EU27 negativnoga je predznaka, što je uobičajen slučaj, odnosno nijednom nije bilo pozitivnoga predznaka (prema podacima koji su dostupni od 1985. godine). Ipak, od lipnja 2013. do veljače 2016. godine bilježio se kontinuirani trend godišnjeg povećanja pouzdanja potrošača. Od kolovoza 2018. godine bilježi se trend godišnjeg smanjenja pouzdanja potrošača. U ožujku 2020. godine na razini EU27 zabilježeno je znatnije pogoršanje pouzdanja potrošača. U strukturi anketnih pitanja o pouzdanju potrošača najveće je pogoršanje uočljivo kod potrošačkih očekivanja opće gospodarske situacije i kretanja nezaposlenosti u slijedećih godinu dana. Takva su očekivanja rezultat posljedica restriktivnih mjera u borbi protiv koronavirusa koje, među ostalim, uključuju i zatvaranje poslovanja znatnog dijela gospodarstva, zbog čega se i povećao broj otkaza, tj. broj nezaposlenih.

Podaci o prometu u trgovini na malo EU27 za ožujak 2020. godine trebali bi biti objavljeni za mjesec dana. S obzirom na spomenuti prestanak gospodarskih aktivnosti i povećanje broja nezaposlenih, teško je očekivati da će podaci za ožujak pokazati rast maloprodajnoga prometa, a ako i bude zabilježen rast prometa, on će znatnim dijelom biti rezultat povećane potražnje za kućnim potrepštinama, koja se javlja zbog neizvjesnosti povezane s kretanjem novoga virusa.

Još iz kategorije

Zoom i Slack od početka pandemije vrijede 50 milijardi dolara više

Zoom i Slack od početka pandemije vrijede 50 milijardi dolara više

06.06.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa zaustavila je i usporila brojne industrije, ali kao u svakoj krizi, neki su se itekako okoristili. Među njima su svakako platforme za videokonferencijske pozive, a u tom društvu najbolje su prošli - Zoom i Slack.

Uber u Hrvatskoj lansirao Uber Connect uslugu dostave paketa

Uber u Hrvatskoj lansirao Uber Connect uslugu dostave paketa

05.06.2020. komentiraj

 

Uber širi svoju ponudu u Hrvatskoj, od danas je njihovim korisnicima u Splitu i Zagrebu na raspolaganju nova usluga - Uber Connect. Riječ je o pristupačnoj usluzi dostave pošiljki isti dan, težine do 20 kg koja se od sada može naručiti kroz Uber aplikaciju. Mogu se slati paketi vrijednosti do 750 kuna koji stanu u prtljažnik srednje velikog automobila.

Tržište pametnih telefona se mijenja, a proizvođači će se morati prilagoditi

Tržište pametnih telefona se mijenja, a proizvođači će se morati prilagoditi

03.06.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa promijenila je svijet kakav poznajemo, barem na određeno razdoblje. Odrazilo se to i na proizvođače pametnih telefona, koji moraju pronaći načine prilagodbe i to im se teško može svidjeti u ovim trenucima. Ali, vremena se mijenjaju, na ovaj ili onaj način, a opstaju samo najjači i najsposobniji.