U veljači rast maloprodajnoga prometa EU27

U veljači rast maloprodajnoga prometa EU27

Foto: DepositPhotos

Prema podacima statističkog ureda Eurostat, u veljači 2020. godine maloprodajni je promet EU27 (obuhvaća poduzetnike kojima je pretežita djelatnost registrirana u odjeljku G47 – trgovina na malo, osim trgovine motornim vozilima i motociklima, i to za 27 zemalja EU s obzirom na to da od veljače 2020. podaci ne uključuju Ujedinjenu Kraljevinu koja više nije u sastavu EU) realno bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 3,2% (u Hrvatskoj 3,4%) veći u odnosu na veljaču 2019. godine.

Realan rast maloprodajnoga prometa zabilježen je u 21 od ukupno 22 zemlje EU27 (podaci za Češku, Grčku, Italiju, Cipar i Nizozemsku nisu dostupni), što je djelomično rezultat povećane potražnje za esencijalnim proizvodima za kućanstva u nekim zemljama EU27 zbog širenja koronavirusa.

Rastom prometa na razini EU27 u promatranome mjesecu nastavljen je uzlazni trend, koji gotovo kontinuirano traje od kolovoza 2013. godine. Takav višegodišnji uzlazni trend maloprodajnoga prometa EU27 djelomično je rezultat povoljnijega trenda na tržištu rada. Naime, od četvrtoga se tromjesečja 2013. godine bilježi kontinuirani trend godišnjega rasta ukupnoga broja zaposlenih zaključno s posljednjim dostupnim podacima za treće tromjesečje 2019. godine.

Pouzdanje potrošača na razini EU27 negativnoga je predznaka, što je uobičajen slučaj, odnosno nijednom nije bilo pozitivnoga predznaka (prema podacima koji su dostupni od 1985. godine). Ipak, od lipnja 2013. do veljače 2016. godine bilježio se kontinuirani trend godišnjeg povećanja pouzdanja potrošača. Od kolovoza 2018. godine bilježi se trend godišnjeg smanjenja pouzdanja potrošača. U ožujku 2020. godine na razini EU27 zabilježeno je znatnije pogoršanje pouzdanja potrošača. U strukturi anketnih pitanja o pouzdanju potrošača najveće je pogoršanje uočljivo kod potrošačkih očekivanja opće gospodarske situacije i kretanja nezaposlenosti u slijedećih godinu dana. Takva su očekivanja rezultat posljedica restriktivnih mjera u borbi protiv koronavirusa koje, među ostalim, uključuju i zatvaranje poslovanja znatnog dijela gospodarstva, zbog čega se i povećao broj otkaza, tj. broj nezaposlenih.

Podaci o prometu u trgovini na malo EU27 za ožujak 2020. godine trebali bi biti objavljeni za mjesec dana. S obzirom na spomenuti prestanak gospodarskih aktivnosti i povećanje broja nezaposlenih, teško je očekivati da će podaci za ožujak pokazati rast maloprodajnoga prometa, a ako i bude zabilježen rast prometa, on će znatnim dijelom biti rezultat povećane potražnje za kućnim potrepštinama, koja se javlja zbog neizvjesnosti povezane s kretanjem novoga virusa.

Još iz kategorije

Najveći rast indeksa u proteklih 17 godina uz povratak povjerenja

Najveći rast indeksa u proteklih 17 godina uz povratak povjerenja

21.01.2021. komentiraj

Tržišta rizičnog kapitala u Srednjoj Europi osjetila su posljedice pandemije bolesti COVID-19, no drastičan pad povjerenja zabilježen na ljeto zamijenio je najveći porast povjerenja u proteklih 17 godina provođenja ispitivanja, koji se skoro udvostručio sa 62 posto na 123 posto u najnovijem Deloitteovom ispitivanju „Očekivanja i povjerenje private equity fondova“.

Zbog pandemije potrošači manje skloni novim tehnologijama

Zbog pandemije potrošači manje skloni novim tehnologijama

21.01.2021. komentiraj

Nesigurnost i financijske brige prouzročene pandemijom bolesti COVID-19 i dalje utječu na mobilnost potrošača i globalni automobilski sektor. Deloitte već dulje od desetljeća ispituje ponašanje kupaca automobila i trendove koji se na njih odnose, a koji utječu na globalni ekosustav automobilske industrije. Ovogodišnje je izvješće naslovljeno „Globalno ispitivanje stavova kupaca automobila u 2021. godini” obuhvatilo niz problema koji su se odrazili na globalni automobilski sektor, uključujući utjecaj pandemije na mišljenja potrošača, razvoj naprednih tehnologija i digitalne platforme za maloprodaju automobila.

IDC: Tržište rabljenih pametnih telefona u znatnom porastu

IDC: Tržište rabljenih pametnih telefona u znatnom porastu

20.01.2021. komentiraj

Tržište pametnih telefona raste iz godine u godinu, ali nekih znatnijih napredaka na području samih uređaja nema. Istina jest, ljepši su, možda kvalitetniji i donekle brži, uz pokoji zgodni dodatak, ali većih razlika uistinu nema.