U prvom kvartalu nove godine očekuje se porast zapošljavanja u Hrvatskoj

U prvom kvartalu nove godine očekuje se porast zapošljavanja u Hrvatskoj

Foto: DepositPhotos

Hrvatski poslodavci očekuju stabilan rast broja novih radnih mjesta u prvom tromjesečju 2019. godine, a neto prognoza zapošljavanja iznosi +14%. U usporedbi s kvartalom koji upravo završava, predviđanja za sljedeće razdoblje bolja su za pet postotnih bodova. Tijekom sljedećeg tromjesečja, broj novih radnih mjesta u Hrvatskoj rast će u sedam od osam industrijskih sektora i u sve četiri zemljopisne regije u našoj zemlji.

Najviše su optimistični poslodavci u građevinskom sektoru. Njihove neto prognoze bilježe plus od 32% i bolje su za deset postotnih bodova u usporedbi s prethodnim kvartalom. Najmanje optimizma po pitanju novih zapošljavanja iskazali su poslodavci u ugostiteljstvu i turizmu koji su jedini prijavili negativnu prognozu od -4%, iako su predviđanja i tu bolja za osam postotnih bodova, kad se usporede s prethodnim razdobljem.

Kada se gledaju hrvatske zemljopisne regije najbolje prognoze zapošljavanja iskazali su poslodavci u istočnoj Hrvatskoj, +21%, što je za osam postotnih bodova bolje od četvrtog tromjesečja 2018. Poslodavci na jugu Hrvatske iskazali su najmanje optimizma. Njihove prognoze  govore o plusu od samo 3%, no i to je za 13 postotnih bodova bolje od prognoza koje su iskazali za tromjesečje koje se upravo dovršava. Hrvatski poslodavci u sve četiri kategorije organizacija iskazali su pozitivne namjere za novim zapošljavanjima tijekom razdoblja koje traje od početka siječnja do kraja ožujka. Velike tvrtke su najviše optimistične, njihove prognoze iznose +18%, a prognoze mikro, malih i srednje velikih poslodavaca su na +13%.

"U usporedbi s prethodnim tromjesečjem, poslodavci u sve četiri hrvatske regije i u sedam od ukupno osam industrijskih sektora očekuju porast broja zaposlenih. Najviše će se zapošljavati u građevinskom sektoru, proizvodnji te u sektorima financija, osiguranja, u poslovima s nekretninama i u sektoru poslovnih usluga. Rast broja radnih mjesta očekuje se i u javnom sektoru, što je nastavak dugogodišnjeg trenda no raduje što je ta prognoza za tri postotna boda slabija u usporedbi s prognozama za prethodno tromjesečje", izjavio je direktor tvrtke ManpowerGroup za Hrvatsku i Sloveniju Nebojša Biškup.

Još iz kategorije

Honor ostvario velik rast unatoč padu globalne industrije

Honor ostvario velik rast unatoč padu globalne industrije

21.01.2019. komentiraj

Brand kinsekog Huaweia Honor učvrstio je svoj vodeći položaj u industriji snažnim rastom u 2018. godini, unatoč globalnoj gospodarskoj krizi. Prema podacima IDC-a , u prva tri tromjesečja 2018. godine globalno tržište pametnih telefona zabilježilo je pad od 3,1 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine. No, Honor je u istom razdoblju ostvario rast od 27,1 % te se sada nalazi na prvom mjestu po tržišnom udjelu na mid i high-end online tržištu.

Srednja i istočna Europa nastavit će rasti istim tempom u 2019.

Srednja i istočna Europa nastavit će rasti istim tempom u 2019.

20.01.2019. komentiraj

Tijekom posljednjih nekoliko godina, regija SIE je potvrdila svoju sposobnost generiranja rasta. Očekuje se da će gospodarsko okruženje u regiji SIE ostati pozitivno i u 2019. godini predviđa se snažan rast BDP-a u većini zemalja (oko 3% ili više), premda s određenim cikličkim usporavanjem, tvrdi se u najnovijoj analizi UniCredita o kojoj se govorilo na radionici tijekom godišnjeg Euromoneyjevog foruma za regiju SIE u Beču.

DaiBau primio višemilijunsko ulaganje

DaiBau primio višemilijunsko ulaganje

18.01.2019. komentiraj

DaiBau, internetska platforma posvećena tržištu izgradnje i obnove nekretnina je u početnoj A seriji primila investiciju od 700.000 eura odnosno oko 5 milijuna kuna. Vodeći investitor je South Central Ventures, dok je u investiciji sudjelovao i Vito ONE. Cilj ulaganja je unaprijeđenje platforme i ubrzano ostvarenje strategije njenog širenja na tržišta Srednje i Istočne Europe.