U prvom kvartalu nove godine očekuje se porast zapošljavanja u Hrvatskoj

U prvom kvartalu nove godine očekuje se porast zapošljavanja u Hrvatskoj

Foto: DepositPhotos

Hrvatski poslodavci očekuju stabilan rast broja novih radnih mjesta u prvom tromjesečju 2019. godine, a neto prognoza zapošljavanja iznosi +14%. U usporedbi s kvartalom koji upravo završava, predviđanja za sljedeće razdoblje bolja su za pet postotnih bodova. Tijekom sljedećeg tromjesečja, broj novih radnih mjesta u Hrvatskoj rast će u sedam od osam industrijskih sektora i u sve četiri zemljopisne regije u našoj zemlji.

Najviše su optimistični poslodavci u građevinskom sektoru. Njihove neto prognoze bilježe plus od 32% i bolje su za deset postotnih bodova u usporedbi s prethodnim kvartalom. Najmanje optimizma po pitanju novih zapošljavanja iskazali su poslodavci u ugostiteljstvu i turizmu koji su jedini prijavili negativnu prognozu od -4%, iako su predviđanja i tu bolja za osam postotnih bodova, kad se usporede s prethodnim razdobljem.

Kada se gledaju hrvatske zemljopisne regije najbolje prognoze zapošljavanja iskazali su poslodavci u istočnoj Hrvatskoj, +21%, što je za osam postotnih bodova bolje od četvrtog tromjesečja 2018. Poslodavci na jugu Hrvatske iskazali su najmanje optimizma. Njihove prognoze  govore o plusu od samo 3%, no i to je za 13 postotnih bodova bolje od prognoza koje su iskazali za tromjesečje koje se upravo dovršava. Hrvatski poslodavci u sve četiri kategorije organizacija iskazali su pozitivne namjere za novim zapošljavanjima tijekom razdoblja koje traje od početka siječnja do kraja ožujka. Velike tvrtke su najviše optimistične, njihove prognoze iznose +18%, a prognoze mikro, malih i srednje velikih poslodavaca su na +13%.

"U usporedbi s prethodnim tromjesečjem, poslodavci u sve četiri hrvatske regije i u sedam od ukupno osam industrijskih sektora očekuju porast broja zaposlenih. Najviše će se zapošljavati u građevinskom sektoru, proizvodnji te u sektorima financija, osiguranja, u poslovima s nekretninama i u sektoru poslovnih usluga. Rast broja radnih mjesta očekuje se i u javnom sektoru, što je nastavak dugogodišnjeg trenda no raduje što je ta prognoza za tri postotna boda slabija u usporedbi s prognozama za prethodno tromjesečje", izjavio je direktor tvrtke ManpowerGroup za Hrvatsku i Sloveniju Nebojša Biškup.

Još iz kategorije

Huawei bi mogao izgubiti 30 milijardi u dvije godine

Huawei bi mogao izgubiti 30 milijardi u dvije godine

18.06.2019. komentiraj

Trgovinski rat se nastavlja, Huawei je i dalje u problemima, a sada je njih priznao i osnivač tvrtke Huawei Ren Zhengfei koji očekuje da će američke sankcije u iduće dvije godine smanjiti prihode za oko 30 milijardi dolara. Dokaz je to da on zapravo ne očekuje da bi sankcije mogle samo tako nestati ili prestati.

Potvrđena isplata 70,6 kuna dividende dioničarima Ericsson Nikole Tesle

Potvrđena isplata 70,6 kuna dividende dioničarima Ericsson Nikole Tesle

17.06.2019. komentiraj

Direktorica Ericsson Nikole Tesle Gordana Kovačević predstavila je poslovne rezultate i najznačajnija ostvarenja u 2018. godini te strategiju razvoja poslovanja u 2019. godini, na Glavnoj skupština dioničkog društva Ericsson Nikola Tesla. Jedna od ključnih odluka jest i potvrđivanje odluka da se dividenda u iznosu od 70,6 kuna po dionici iz zadržane dobiti iz 2017. i 2018. godine. Dividenda će se isplatiti 12. srpnja 2019. godine (payment date) svim dioničarima Društva koji 19. lipnja 2019. godine (record date) imaju na računu vrijednosnih papira u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu upisane dionice Društva. Datum od kojega će se trgovati dionicom Društva bez prava na isplatu dividende je 18. lipnja 2019. godine (ex date).

Svibanj donio u IT javnim nabavama 310,44 milijuna kuna

Svibanj donio u IT javnim nabavama 310,44 milijuna kuna

17.06.2019. komentiraj

Nastavljamo s našim analizama tendera koji su dobiveni i objavljeni u svibnju ove godine. Kao i do sada prikupljanje i analitiku rezultata obavili su Tenderi.hr, a njihovi podaci za prošli mjesec ove godine pokazuju kako je na IT tenderima bilo ukupno 456,81 milijun kuna, a na tenderima je tvrtkama dodijeljeno poslova u vrijednosti od 310,44 milijuna kuna.