U prvom kvartalu nove godine očekuje se porast zapošljavanja u Hrvatskoj

U prvom kvartalu nove godine očekuje se porast zapošljavanja u Hrvatskoj

Foto: DepositPhotos

Hrvatski poslodavci očekuju stabilan rast broja novih radnih mjesta u prvom tromjesečju 2019. godine, a neto prognoza zapošljavanja iznosi +14%. U usporedbi s kvartalom koji upravo završava, predviđanja za sljedeće razdoblje bolja su za pet postotnih bodova. Tijekom sljedećeg tromjesečja, broj novih radnih mjesta u Hrvatskoj rast će u sedam od osam industrijskih sektora i u sve četiri zemljopisne regije u našoj zemlji.

Najviše su optimistični poslodavci u građevinskom sektoru. Njihove neto prognoze bilježe plus od 32% i bolje su za deset postotnih bodova u usporedbi s prethodnim kvartalom. Najmanje optimizma po pitanju novih zapošljavanja iskazali su poslodavci u ugostiteljstvu i turizmu koji su jedini prijavili negativnu prognozu od -4%, iako su predviđanja i tu bolja za osam postotnih bodova, kad se usporede s prethodnim razdobljem.

Kada se gledaju hrvatske zemljopisne regije najbolje prognoze zapošljavanja iskazali su poslodavci u istočnoj Hrvatskoj, +21%, što je za osam postotnih bodova bolje od četvrtog tromjesečja 2018. Poslodavci na jugu Hrvatske iskazali su najmanje optimizma. Njihove prognoze  govore o plusu od samo 3%, no i to je za 13 postotnih bodova bolje od prognoza koje su iskazali za tromjesečje koje se upravo dovršava. Hrvatski poslodavci u sve četiri kategorije organizacija iskazali su pozitivne namjere za novim zapošljavanjima tijekom razdoblja koje traje od početka siječnja do kraja ožujka. Velike tvrtke su najviše optimistične, njihove prognoze iznose +18%, a prognoze mikro, malih i srednje velikih poslodavaca su na +13%.

"U usporedbi s prethodnim tromjesečjem, poslodavci u sve četiri hrvatske regije i u sedam od ukupno osam industrijskih sektora očekuju porast broja zaposlenih. Najviše će se zapošljavati u građevinskom sektoru, proizvodnji te u sektorima financija, osiguranja, u poslovima s nekretninama i u sektoru poslovnih usluga. Rast broja radnih mjesta očekuje se i u javnom sektoru, što je nastavak dugogodišnjeg trenda no raduje što je ta prognoza za tri postotna boda slabija u usporedbi s prognozama za prethodno tromjesečje", izjavio je direktor tvrtke ManpowerGroup za Hrvatsku i Sloveniju Nebojša Biškup.

Još iz kategorije

AMD je uhvatio momenat i opasno prijeti Intelovoj dominaciji

AMD je uhvatio momenat i opasno prijeti Intelovoj dominaciji

26.03.2019. komentiraj

Dokaz da AMD polako sustiže Intel jest na DIY (Do It Yoursel - Uradi sam) PC tržištu. Primjerice, na Amazonu i Neweggu, Ryzen procesori često su istaknuti kao bestseleri, odmah uz Intelove procesore. Također, Ryzen je vrlo često dio preporuke recenzenata u nekoliko cjenovnih kategorija, ali ono najbitnije, same brojke ukazuju na to da Intel bilježi pad prodaje procesora, a AMD rast.

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

22.03.2019. komentiraj

Google se ponovno našao u problemmima jer Europska komisija “odrezala” mu je kaznu od 1,68 milijardi američkih dolara zbog zlouporabe dominantnog položaja na području internetskog oglašavanja, što se i nagađalo, samo nije bilo poznato kolika će točno novca ponajveća tehnološka kompanija na svijetu trebati platiti.

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

22.03.2019. komentiraj

Prvi put u posljednjih 13 godina došlo je do promjene na vrhu godišnjeg popisa najinovativnijih tvrtki po anketi Boston Consulting Group  Google je skočio na prvo mjesto, a Amazon na drugo, svrgnuvši tako dodatno Apple, koji je na samom vrhu od 2005. godine. Microsoft i Samsung zauzeli su četvrto, odnosno peto mjesto, i tako zaokružili popis prvih pet najinovativnijih tvrtki na svijetu.