Tvrtke od svojih podataka očekuju još više

Tvrtke od svojih podataka očekuju još više

Foto: Fotolia

Globalne organizacije traže sve više i više od svojih ulaganja u rješenja za upravljanje podacima, unatoč procjeni da već dobivaju povrat u vidu dvostrukog iznosa koji ulažu, otkriva istraživanje koje je naručio Veritas Technologies, vodeća tvrtka na tržištu rješenja za zaštitu podataka u poslovnim okruženjima i softverskih rješenja za pohranu podataka.

Istraživanje "Vrijednost podataka" (Value of Data) koje je provela analitička kuća Vanson Bourne obuhvatilo je više od 1500 IT menadžera u 15 zemalja. Ovo istraživanje otkrilo je kako većina tvrtki (82 posto), iako već dobiva povratnu vrijednost od 2,18 američka dolara za svaki dolar koji ulože u poboljšanje svojih sustava za upravljanje podacima, i dalje očekuje da će vidjeti još veći povrat uloženih sredstava.

Samo 15 posto ispitanih tvrtki izjavilo je kako je ostvarilo ROI (povrat na investiciju) koji su očekivale, dok je samo 1 posto ispitanih rekao kako njihov ROI nadmašuje očekivanja.

Tvrtke priznaju kako su glavni faktori koji im onemogućavaju poboljšanje povrata investicije nedostatak prave tehnologije za upravljanje podacima (40 posto ispitanih), nedostatak internih procesa (36 posto) te neodgovarajuća komunikacija prema zaposlenicima i njihov trening (57 posto).

Trećina tvrtki (33 posto) također je navela nedostatak podrške od strane višeg menadžmenta kao prepreku koja ih sprječava u postizanju većeg povrata na investiciju u sustave za upravljanje podacima.

"Pogrešan pristup načinu na koji se upravlja podacima može tvrtke stajati i u milijunima dolara zbog sigurnosnih propusta, izgubljene dobiti ili propuštenih prilika, ali oni koji mudro ulažu u ovaj segment svjesni su nevjerojatnog potencijala koji se krije u njihovim podacima. Nažalost, previše tvrtki u takvom pristupu i dalje sprječavaju tehnološki faktori ili izazovi vezani uz ljudske potencijale", rekao je Jyothi Swaroop, potpredsjednik Veritasa za proizvode i rješenja.

"Organizacije se danas moraju naoružati vještinama poput odgovarajućeg pristupa, zaštite i analize podataka koje imaju. Potrebna je kulturološka promjena u pristupu načinu na koji se rukuje podacima, što uključuje i punu podršku menadžmenta, kao i alate, procese i odgovarajući trening. Jedino tako tvrtke mogu svojim zaposlenicima omogućiti punu vidljivost podataka i kontrolu nad njima", naglašava Swaroop.

Pobrinite se za svoje podatke i oni će se pobrinuti za vas

Organizacije koje ulažu u pravilno upravljanje podacima kažu kako već ostvaruju prednosti zbog svojih investicija te kako postižu ciljeve koje su željele postići. Sudionici istraživanja kao najatraktivnije prednosti poboljšanja načina na koji se upravlja podacima naveli su bolju usklađenost sa zakonskom i pravnom regulativom, smanjene sigurnosne rizike, značajne uštede te mogućnost iskorištavanja novih prilika na tržištu.

Od svih organizacija koje ulažu u proces boljeg rukovanja podacima, njih četiri od pet (81 posto) kaže kako su već primijetile bolju usklađenost s regulativom te smanjene sigurnosne rizike, dok ih 70 posto primjećuje smanjene troškove. Gotovo tri četvrtine ispitanih tvrtki (72 posto) sada je u prilici istražiti nove izvore prihoda i tržišne prilike upravo zbog toga što su uložile u sustave za upravljanje podacima.

"Jedan od glavnih razloga zbog kojeg tvrtke ulažu u rješenja za upravljanje podacima jest zaštita tih podataka. U medijima su stalno prisutni visokoprofilni slučajevi curenja podataka i prijetnja velikim kaznama zbog neusklađenosti s regulativom. No, velik broj tvrtki također profitira zbog prilike da svoje podatke koristi na inteligentniji način. Ulaganja u rješenja za učinkovito upravljanje podacima nužna su u današnjoj digitalnoj ekonomiji", dodaje Swaroop.

Još iz kategorije

Zaposlenici tvrde da tvrtke koriste IT za čisti profit, a ne za osnaživanje radnika

Zaposlenici tvrde da tvrtke koriste IT za čisti profit, a ne za osnaživanje radnika

23.09.2019. komentiraj

Kompanija Zensar je napravila zanimljivo istraživanje u kojem je bilo uključeno tisuću zaposlenika viših pozicija u IT i zdravstenom sektoru te stigla do zaključka da bi nadređeni voljeli da im podređeni rade kao strojevi, odnosno, da bi voljeli kad bi upravljali strojevima umjesto ljudima.

Lemax kreće u projekt „Strategija 2023“

Lemax kreće u projekt „Strategija 2023“

23.09.2019. komentiraj

Lemax dobiva pojačanje jer će Miroslav Keleković, vodit će tehnološku transformaciju s timom od 50 stručnjaka čime Lemax kreće u intenzivnu fazu ostvarenja „Strategije 2023“ i nastavak izvoza softverskog rješenja za turističke agencije i turoperatore.

Schneider Electric među 52 kompanije koje mijenjaju svijet

Schneider Electric među 52 kompanije koje mijenjaju svijet

19.09.2019. komentiraj

Schneider Electric ove godine je uvršten na renomiranu listu kompanija “Change the World“ časopisa Fortune za 2019. godinu. Uz Schneider Electric, na toj se listi nalazi još 51 kompanija kojima su globalni izazovi suvremenog društva među visokim prioritetima, odnosno čine njihovu korporativnu strategiju.