Tvrtkama nije samo ugroženo poslovanje, već i opstanak, osigurano 114 milijuna tzv. koronakredita za mikro poduzetnike

Tvrtkama nije samo ugroženo poslovanje, već i opstanak, osigurano 114 milijuna tzv. koronakredita za mikro poduzetnike

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

„U prvom setu mjera za pomoć gospodarstvu u borbi protiv koronavirusa uvaženi su svi prijedlozi Hrvatske gospodarske komore formirani kroz komunikaciju s poduzetnicima. Ovo sigurno nisu finalne mjere, ali su jako dobar početak. Mi ćemo i dalje u suradnji s poduzetnicima komunicirati njihove probleme prema Vladi i prilagođavati daljnje korake kako bi im što više olakšali poslovanje“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović osvrćući se na mjere za oporavak ekonomije koje je Vlada danas objavila, istaknuvši da je, kao što su najavljivali, cilj spasiti radna mjesta i očuvati likvidnost, a ove mjere će u tome pomoći.

„Sad je najvažnije da ih što prije implementiramo kako bi se efekti vidjeli što prije. No, mnogim tvrtkama poslovanje nije samo ugroženo već potpuno onemogućeno i obustavljeno pa je za te sektore danas pitanje opstanka zajedno s njihovim zaposlenicima“, rekao je Burilović.

Riječ je o ukupno 63 mjere raspoređene su u tri seta. Prvi set se odnosi na horizontalne mjere prema pogođenim sektorima, a uključuju odgodu plaćanja javnih davanja (poreza na dohodak, poreza na dobit i doprinose), nakon čega bi trebalo uslijediti i dodatno rasterećenje na lokalnoj razini. Ta odgoda od tri mjeseca će se moći prolongirati za još toliko, a kada se stvari krenu poboljšavati omogućena je obročno plaćanje duga bez kamata.

Set mjera dogovoren s bankama omogućava građanima i tvrtkama moratorij na kreditne obveze u trajanju od tri mjeseca (preko HBOR-a ili komercijalnih banaka), odobravanje povoljnih kredita za likvidnost te mogućnosti reprograma postojećih i novih obveza.  Najavljeno je udvostručavanje sredstava za mikro kredite na 114 milijuna kuna od ponedjeljka po kamatama od 0,5 do 1 posto. Nakon usvajanja regulative u Bruxellesu se očekuje dodatnih 380 milijuna kuna za male i srednje tvrtke po sličnoj kamatnoj stopi.

I na razini EU je u najavi čitav niz programa čiji će Hrvatska biti korisnik, a iz Vlade poručuju da će se svima koji već imaju EU projekte u tijeku omogućiti odgoda roka realizacije, dok  će se sve ostala raspoloživa sredstva preusmjeriti u obrtna.

Još iz kategorije

PlanRadar prikupio 30 milijuna eura investicija u seriji A financiranja

PlanRadar prikupio 30 milijuna eura investicija u seriji A financiranja

29.03.2020. komentiraj

PlanRadar prikupio je 30 milijuna eura investicija u seriji A financiranja za unaprjeđenje digitalne transformacije u građevinarstvu i sektoru nekretnina. Zahvaljujući prednostima aplikacije PlanRadar, korisnici su uštedjeli 500 milijuna eura diljem Europe i više od sedam sati administrativnog vremena tjedno, a ova investicija ima potencijal potaknuti daljnju globalnu uštedu i mogućnost skaliranja već uspješnog modela na novim tržištima.

Računovođe ključna karika za uspješno provođenje mjera pomoći gospodarstvu

Računovođe ključna karika za uspješno provođenje mjera pomoći gospodarstvu

27.03.2020. komentiraj

Iz Udruženja računovođa Hrvatske gospodarske komore poručuju da je njihova djelatnosti pod ogromnim pritiskom zbog epidemije koronavirusa te da upravo o njima ovisi kvalitetna implementacija svih mjera koje Vlada donosi kako bi olakšala situaciju u gospodarstvu.

Microsoft preko GitHuba preuzima npm

Microsoft preko GitHuba preuzima npm

26.03.2020. komentiraj

Microsoft se odlučio preuzeti Nodeov npm Inc. i posao je najavljen 16. ožujka, ali obje kompanije odlučile su ne objaviti koliko je vrijedan posao. Razlog obavljanja ovog posla jest u želji Microsofta da integrira GitHub s npm, kako bi se kombinirale zajednice i više privukli JavaScript developeri. Naime, npm uz Node upravljač paketima (eng., package manager) nudi i održava npm Registry i CLI. Dakle, developeri ovime dobivaju širinu na GitHubu.