PROIZVODNJA PROCESORA

TSMC dobiva 6,6 milijardi dolara za projekt Arizona, ukupna investicija veća od 65 milijardi dolara

TSMC dobiva 6,6 milijardi dolara za projekt Arizona, ukupna investicija veća od 65 milijardi dolara
Depositphotos

Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) dobiva do 6,6 milijardi dolara od američke vlade za tvornički kompleks u izgradnji u Phoenixu i proširit će opseg i sofisticiranost operacije, dio napora za ponovnim rastom domaće industrije poluvodiča.

TSMC će ukupno uložiti više od 65 milijardi dolara i dodati treću tvornicu čipova proizvodnom kompleksu koji je počeo graditi 2021., rekli su američki dužnosnici. Tvrtka sa sjedištem u Tajvanu, najveći svjetski ugovorni proizvođač čipova, također će proizvoditi trenutno najmodernije 2-nanometarske čipove u jednoj od tamošnjih tvornica.

"Problem nacionalne sigurnosti je što ne proizvodimo nijedan od najsofisticiranijih čipova na svijetu u Sjedinjenim Državama", rekla je ministrica trgovine Gina Raimondo u brifingu s novinarima. Opisala je čipove kao pokretače umjetne inteligencije i nužne komponente tehnologija koje podupiru gospodarstvo.

TSMC, koji proizvodi čipove za Apple i Nvidiju, dobit će sredstva u fazama kako njegovi projekti budu dostizali dogovorene prekretnice. Novac također ovisi o dubinskoj procjeni Ministarstva trgovine, koje nadzire dodjelu bespovratnih sredstava prema Zakonu o čipovima iz 2022. godine.

Taj je čin središnji dio dvostranačkih napora koje podupire Bidenova administracija da se proizvodnja čipova vrati u SAD. U njemu je navedeno 53 milijarde dolara bespovratnih sredstava, financiranja istraživanja i drugih poticaja kako bi se preokrenuo bijeg industrije čipova u inozemstvo u posljednja tri desetljeća. Udio SAD-a u proizvodnji čipova pao je na 12% u 2020. sa 37% u 1990.

S projektima kao što je TSMC-ov, SAD je na putu da proizvede oko 20% svjetskih vrhunskih čipova do 2030., priopćilo je Ministarstvo trgovine. Projekt je nazvao najvećim izravnim stranim ulaganjem u novi projekt u povijesti SAD-a.

TSMC je bila jedna od prvih tvrtki koja je prihvatila poticaj da učini više unutar SAD-a, iako je rekla da je usporen izazovima radne snage. TSMC je isprva planirao započeti masovnu proizvodnju čipova u Arizoni ove godine, ali je taj raspored pomaknuo do 2025. u srpnju prošle godine, navodeći kao razlog nedostatak kvalificiranih radnika. U siječnju je također odgođen raspored proizvodnje u drugoj tvornici koja se gradila u Arizoni.

Intel, koji je prošli mjesec dobio 8,5 milijardi dolara prema Zakonu o čipovima, pomaknuo je rokove izgradnje svoje tvornice u Ohiu, jednog od nekoliko velikih projekata financiranih u okviru programa bespovratnih sredstava.

Nagrada TSMC-a treća je velika prema Zakonu o čipovima nakon GlobalFoundriesa, još jednog ugovornog proizvođača čipova, i Intela. Očekuju se daljnji veliki grantovi, uključujući Micron, proizvođača memorije koji gradi tvornicu čipova u New Yorku, i Samsung Electronics, koji raste svoje ambicije u tvorničkom kompleksu u Teksasu.

Tvrtke za proizvodnju čipova zatražile su puno više novca nego što je dostupno prema Zakonu o čipovima za vrhunsku proizvodnju, sa zahtjevima u iznosu od više od 70 milijardi dolara u usporedbi s dostupnih oko 28 milijardi dolara, rekao je Raimondo u veljači.

Za TSMC, projekt u Arizoni je odmak od poslovanja sa središtem u Tajvanu. Prijetnja kineske invazije i pojava proizvodnje čipova kao geopolitičkog prioriteta gurnuli su je da postane geografski raširenija.

Arizona također nije osjetljiva na potrese poput onog koji je pogodio Tajvan. Naime, ovaj posljednji potres najgori je potres u 25 godina, iako je TSMC rekao da nije pogođena nijedna od tvornica niti kritične opreme.

Očekuje se da će prva tvornica koju je TSMC izgradio u Arizoni započeti s proizvodnjom u prvoj polovici sljedeće godine, a druga tvornica koja bi trebala proizvoditi 2-nanometarske čipove trebala bi početi s proizvodnjom 2028. godine, poručili su iz TMSC-a.

Dodatkom treće tvornice i proizvodnjom naprednijih čipova u Arizoni, tvrtka je podigla vrijednost svoje ukupne investicije na više od 65 milijardi dolara s prethodne brojke od 40 milijardi dolara.