Tržište servera nastavlja sa snažnim rastom

Tržište servera nastavlja sa snažnim rastom

Foto: Fotolia

Isporuke dijelova za servere na globalnoj su razini porasle za 18,3 posto u trećem kvartalu ove godine uz prihode od 23,4 milijarde američkih dolara, s tim da je na prvo mjesto zasjeo Dell Inc. jer isporučio 556 tisuća jedinica i iskoristio to što HPE bilježi osjetan pad, dovoljno poguban da ga je koštala trona na tržištu.

Konkretnije, Dell Inc. ima udio od 17,6 posto na tržištu i bilježi rast od 10,5 posto uz četiri milijarde dolara prihoda, dok je HPE na 456200 isporučenih jedinica, bilježi 14,4 posto udjela na tržištu i pad od devet posto na godišnjoj razini. Ali, prihodi su mu samo 200 milijuna dolara niži no Dellu pa u tome treba gledati pozitivniji aspekt situacije.

Daleko iza vodećeg dvojca kao treći se smjestio Inspur s 283600 isporuka, devet posto udjela na tržištu i rastom od čak 90,2 posto na godišnjoj razini. Ukoliko bi zabilježio takav rast i dogodine, doveo bi u pitanje drugu poziciju koju drži HPE. Ipak, tako nešto ne može se baš očekivati. Ovako je ispalo zbog partnerstva s IBM-om i u 2019. bi rast trebao biti skromniji. Sve u svemu, prihodi Inspura su iznosili 1,7 milijardi dolara, što je 156,5 posto više nego lani u isto vrijeme.

Lenovo je na četvrtom mjestu sa 193500 isporuka, udjelom od 6,1 posto na tržištu i rastom od 27,5 posto. Prihodi su mu na 1,43 milijarde dolara, što je 67 posto više nego u trećem kvartalu prošle godine. Dakle, Lenovo također na tržištu bilježi pozitivan trend i mogu u toj kineskoj kompaniji biti zadovoljni brojama.

Huawei zauzima peto mjesto sa 187900 isporuka, udjelom od 5,9 posto i rastom od 23,9 posto na godišnjoj razini. Uz to, prihodi od 1,05 milijardi dolara su mu za 75,6 posto viši nego u istom razdoblju lani. Dokaz je to da se kineska kompanija može nametnuti na svakom tržištu koje odluči "okupirati" svojim proizvodima...

Još iz kategorije

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

22.03.2019. komentiraj

Google se ponovno našao u problemmima jer Europska komisija “odrezala” mu je kaznu od 1,68 milijardi američkih dolara zbog zlouporabe dominantnog položaja na području internetskog oglašavanja, što se i nagađalo, samo nije bilo poznato kolika će točno novca ponajveća tehnološka kompanija na svijetu trebati platiti.

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

22.03.2019. komentiraj

Prvi put u posljednjih 13 godina došlo je do promjene na vrhu godišnjeg popisa najinovativnijih tvrtki po anketi Boston Consulting Group  Google je skočio na prvo mjesto, a Amazon na drugo, svrgnuvši tako dodatno Apple, koji je na samom vrhu od 2005. godine. Microsoft i Samsung zauzeli su četvrto, odnosno peto mjesto, i tako zaokružili popis prvih pet najinovativnijih tvrtki na svijetu.

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

19.03.2019. komentiraj

Velika Britanija krenula je stopama Donalda Trumpa i Sjedinjenih Američkih Država pa najavljuje stroži vizni režim, što je ponukalo Francusku da krene u potpuno drugom smjeru pa otvori svoje granice kao nikad prije, ali samo ako se radi o tehnološkim vizama.