Tržište servera nastavlja sa snažnim rastom

Tržište servera nastavlja sa snažnim rastom

Foto: Fotolia

Isporuke dijelova za servere na globalnoj su razini porasle za 18,3 posto u trećem kvartalu ove godine uz prihode od 23,4 milijarde američkih dolara, s tim da je na prvo mjesto zasjeo Dell Inc. jer isporučio 556 tisuća jedinica i iskoristio to što HPE bilježi osjetan pad, dovoljno poguban da ga je koštala trona na tržištu.

Konkretnije, Dell Inc. ima udio od 17,6 posto na tržištu i bilježi rast od 10,5 posto uz četiri milijarde dolara prihoda, dok je HPE na 456200 isporučenih jedinica, bilježi 14,4 posto udjela na tržištu i pad od devet posto na godišnjoj razini. Ali, prihodi su mu samo 200 milijuna dolara niži no Dellu pa u tome treba gledati pozitivniji aspekt situacije.

Daleko iza vodećeg dvojca kao treći se smjestio Inspur s 283600 isporuka, devet posto udjela na tržištu i rastom od čak 90,2 posto na godišnjoj razini. Ukoliko bi zabilježio takav rast i dogodine, doveo bi u pitanje drugu poziciju koju drži HPE. Ipak, tako nešto ne može se baš očekivati. Ovako je ispalo zbog partnerstva s IBM-om i u 2019. bi rast trebao biti skromniji. Sve u svemu, prihodi Inspura su iznosili 1,7 milijardi dolara, što je 156,5 posto više nego lani u isto vrijeme.

Lenovo je na četvrtom mjestu sa 193500 isporuka, udjelom od 6,1 posto na tržištu i rastom od 27,5 posto. Prihodi su mu na 1,43 milijarde dolara, što je 67 posto više nego u trećem kvartalu prošle godine. Dakle, Lenovo također na tržištu bilježi pozitivan trend i mogu u toj kineskoj kompaniji biti zadovoljni brojama.

Huawei zauzima peto mjesto sa 187900 isporuka, udjelom od 5,9 posto i rastom od 23,9 posto na godišnjoj razini. Uz to, prihodi od 1,05 milijardi dolara su mu za 75,6 posto viši nego u istom razdoblju lani. Dokaz je to da se kineska kompanija može nametnuti na svakom tržištu koje odluči "okupirati" svojim proizvodima...

Još iz kategorije

PC tržište opet u minusu zbog trgovinskog rata Kine i SAD-a

PC tržište opet u minusu zbog trgovinskog rata Kine i SAD-a

17.01.2019. komentiraj

Baš kad je PC tržište pronašlo put prema oporavku, zbio se trgovinski rat između Kine i Sjedinjenih Američkih Država te se situacija ponovno okrenula u negativnom smjeru, što potvrđuju istraživanja provedena od strane IDC-a i Gartnera.

N26 ostvario novu investiciju od 300 milijuna dolara

N26 ostvario novu investiciju od 300 milijuna dolara

16.01.2019. komentiraj

Njemačka banka N26, mobilna banka kako ju mnogi nazivaju, ostvarila je novu rundu financiranja u D seriji investicijskog ciklusa s novih 300 milijuna dolara i time dostigla tržišnu kapitalizaciju veću od 2,7 milijardi dolara. N26 kao banka koja ima samo mobilnu aplikaciju dosad je imala 500 milijuna dolara investicija. Ovu posljednju investiciju predvodili su Venture Partners i GIC, kao i postojeći investitoru. Među njima su Tencent, Allianz X, Valar Ventures, Peter Thiel, Li Ka-Shing's Horizons Ventures, Earlybird Venture Capital, Redalpine Ventures i Greyhound Capital.

Sony Europe imenovao novog predsjednika tvrtke

Sony Europe imenovao novog predsjednika tvrtke

14.01.2019. komentiraj

Aktualni predsjednik Sonyja Europe, Shigeru Kumekawa, vraća se u Tokio nakon što je imenovan na poziciju izvršnog direktora i predsjednika tvrtke Sony Marketing koju će preuzeti od 1. travnja. Hideyuki Furumi, izvršni potpredsjednik i rukovoditelj marketinga prodaje u tvrtki Sony Mobile Communications, zamijenit će Kumekawu na mjestu predsjednika europske podružnice japanskog tehnološkog giganta.