Tržište rada: Pad potražnje za radom u svim djelatnostima, osim u zdravstvu i graditeljstvu

Tržište rada: Pad potražnje za radom u svim djelatnostima, osim u zdravstvu i graditeljstvu

Foto: DepositPhotos

Analizom cjelokupnog tržišta rada, uzimajući u obzir ukupan broj objavljenih oglasa za posao u prvoj polovici godine, primjetan je osjetan pad potražnje za radnom snagom.

Na MojPosao platformama, web stranici MojPosao i mobilnoj aplikaciji PosLovac, od 1. siječnja do 30. lipnja objavljeno je gotovo 30 tisuća oglasa za posao, što je 28% (odnosno, nekih 11 tisuća oglasa) manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

„Silazni trend u broju natječaja za posao započeo je sredinom ožujka, u trenutku kada su uvedene mjere lockdowna, a pad je nastavljen početkom travnja. Međutim, zahvaljujući popuštanju restrikcija i povoljnijoj javnozdravstvenoj situaciji, u drugoj polovici travnja krivulja počinje ponovno rasti te u svibnju i lipnju dolazi do povećanog zapošljavanja“, istaknuo je direktor portala MojPosao Igor Žonja uz napomenu kako je trenutni prosječni tjedni broj objavljenih oglasa i dalje nešto niži u odnosu na pretkrizne brojke.

Ljudski resursi imaju najveći pad, konobari i dalje najtraženiji

U odnosu na prošlu godinu, najveći pad broja oglasa zabilježen je u kategoriji Ljudski resursi (-50%), Arhitektura (-46%), Briga o ljepoti (-44%) te Promet i transport (-44%).

S druge strane, u prvih šest mjeseci došlo je do povećanog zapošljavanja u sektoru Zdravstva i socijalnog rada (+25%) te Graditeljstva (+12%), što nije neobično s obzirom na situaciju s epidemijom koronavirusa, ali i potres koji je u ožujku pogodio Zagreb i okolicu.

Zanimljivo, unatoč tome što se radi o sektorima koje je kriza na svom početku najsnažnije pogodila, najveći broj oglasa i ove godine pronalazimo u Turizmu i ugostiteljstvu (18% od ukupnog broja oglasa) te Prodaji (17%).

Naime, nakon oštrog pada potražnje za radom tijekom ožujka i prve polovice travnja, popuštanjem mjera zaštite od koronavirusa u svibnju i lipnju dolazi do povećanog zapošljavanja u ovim djelatnostima.

To potvrđuje i činjenica da su, baš kao i prošle godine, u prvih šest mjeseci najtraženiji radnici u Hrvatskoj bili konobari (barmeni) i prodavači (trgovci).

Potom slijede vozači, kuhari, skladištari, programeri i radnici u proizvodnji.

Najtraženija zanimanja prema stručnoj spremi

Srednja stručna sprema

Visoka stručna sprema

Stručna sprema nije bitna

Konobar; Barmen

Programer

Konobar; Barmen

Trgovac; Prodavač

Doktor medicine

Trgovac; Prodavač

Vozač

Diplomirani inženjer građevine

Programer

Skladištar

Magistar farmacije

Kuhar

Kuhar

Pravnik

Vozač

Stanje po županijama

U odnosu na prvu polovicu prošle godine najveći pad potražnje za radnom snagom zabilježen je u priobalnim županijama: Primorsko-goranskoj, Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji te u Zagrebu i okolici. Najmanji pad u broju oglasa za posao pronalazimo u Požeško-slavonskoj te Međimurskoj županiji.

Tijekom prve polovice 2020. godine poslodavci su objavili preko 1.000 oglasa za poslove u inozemstvu, što je čak 9% više nego u istom razdoblju prošle godine.

Što nas čeka do kraja 2020. godine?

 

„Očekujemo da će tržište rada zadržati razinu iz prve polovice godine i da će do konca godine potražnja za radom doživjeti pad od 37% u odnosu na 2019-tu. Međutim, ukoliko turistička sezona značajno podbaci i ne ispuni niti ona minimalna očekivanja, cjelogodišnji pad može ići i preko 50%. Isto tako, ako pravovremenim i hrabrim odlukama pomognemo poduzetnicima u transformaciji društva i intenziviranju gospodarskih aktivnosti, očekivani pad potražnje može biti manji od predviđenih 37%. Na samom početku krize, Vlada je adekvatnom reakcijom i isplaćivanjem novčane pomoći poslodavcima značajno doprinijela opstanku gospodarstva i očuvanju radnih mjesta. No, tu ne smijemo stati. Sada je iznimno važno brzo formiranje nove Vlade, kao i preusmjeravanje fokusa s razgovora o smanjenju poreza na dohodak i sličnim, u ovom trenutku manje bitnim stvarima na hitno odobravanje 5000 zahtjeva za kreditiranjem koje su poduzetnici uputili u Hamag Bicro. To je najvrijednije što sada možemo učiniti“, zaključio je Igor Žonja.

Još iz kategorije

Sto najvećih svjetskih tvrtki oporavlja se od pada u ožujku 2020., ali volatilnost ostaje povećana

Sto najvećih svjetskih tvrtki oporavlja se od pada u ožujku 2020., ali volatilnost ostaje povećana

04.08.2020. komentiraj

Prema novom tromjesečnom ažuriranju 100 najvećih svjetski kompanija rangiranih po tržišnoj kapitalizaciji, koje je nedavno objavio PwC, globalna tržišta kapitala vidjela su snažan oporavak od najnižih bodova iz ožujka 2020., ali volatilnost i dalje ostaje povećana.

Poslovna inteligencija dobila priznanje za Izvrsnost u izazovima

Poslovna inteligencija dobila priznanje za Izvrsnost u izazovima

03.08.2020. komentiraj

Tvrtka je prošla kroz nezavisnu evaluaciju svojih HR praksi. Područja koja su se u procesu procjenjivala su agilnost i prilagodljivost, način organizacije rada i komunikacije sa zaposlenicima tijekom krize, kao i inicijative pokrenute s ciljem osiguranja fizičkog zdravlja, sigurnosti i dobrobiti zaposlenika te tehnološka spremnost kompanije za nove načine rada.

IDC pad tržišta pametnih telefona procijenio na 16 posto, Huawei tik ispred Samsunga dok Apple krizu nije niti osjetio

IDC pad tržišta pametnih telefona procijenio na 16 posto, Huawei tik ispred Samsunga dok Apple krizu nije niti osjetio

03.08.2020. komentiraj

Prema International Data Corporationu (IDC), isporuke pametnih telefona u drugom kvartalu ove godine su na svjetskoj razini pale za 16 posto u odnosu na prošlu godinu. Ukupno, riječ je o 278,4 milijuna isporuka i bez obzira što je riječ o velikom padu, on je bio očekivan pa se sama šteta u tom smislu lakše sanirala.