Tržište PC-a i u prvom kvartalu 2018. nastavlja sa blagim padom

Tržište PC-a i u prvom kvartalu 2018. nastavlja sa blagim padom

Foto: Ilustracija / Antonio Jularić

Tržište osobnih i prijenosnih računala još uvijek je u problemima, a potvrđuju to IDC i Gartner u svom izvješću za prvi kvartal ove godine. Naime, iako nije došlo do značajnijeg pada, svejedno je zabilježen i to nikako ne može biti pozitivno.

Ukupno, kroz prvi kvartal broj isporuka dosegnuo je 60,4 milijuna jedinica prema IDC-u i 61,7 milijuna prema Gartneru, što je za 1,4 posto slabije nego prije godinu dana u isto vrijeme.

Razlog ovakve situacije jest osjetan pad broja isporuka u Sjedinjenim Američkim Državama (2,9 posto), ali i u Azijsko pacifičkoj regiji (3,9 posto), koje bi trebale biti nositelj tržišta. Nažalost, dok se situacija u tim dijelovima svijeta ne poboljša, kompletno će tržište osobnih računala patiti.

Gledajući pomnije, Kina je ta koja ne potiče rast kao što je proteklih nekoliko godina. Broj isporuka pao je za 5,7 posto u toj zemlji na godišnjoj razini i svjetsko tržište ne može biti neokrznuto. Razlog takvom padu jest odgoda kupnje novih uređaja dok se ne vidi što će biti po pitanju novih pravila i regulativa u zemlji, ali i svijetu. Nije zanemariva ni politička situacija vezana uz odnose sa SAD-om, zbog čega općenito stagniraju ulaganja, ne samo ona vezana uz PC tržište.

Što se tiče proizvođača, nije svima bilo loše jer HP u prvom kvartalu ove godine ima solidan rast na godišnjoj razini od 4,3 posto i udio na tržištu od 22,6 posto, čime je ostao na prvom mjestu. Odmah iza jest Lenovo s identičnim rezultatom kao prošle godine, što znači da ima udio od 20,4 posto. Rast od 6,4 posto zabilježio je Dell i to znači da čini 16,9 posto tržišta.

Nažalost, rješenje se ne nazire jer ciklus promjene računala konstantno se produžuje pa u prosjeku korisnici ne posežu za novim skoro tri godine dok istovremeno novi korisnici ne dolaze u većoj mjeri da bi popunili praznine.

Još iz kategorije

Broadcom preuzima CA Technologies za 18.9 milijardi dolara

Broadcom preuzima CA Technologies za 18.9 milijardi dolara

15.07.2018. komentiraj

Broadcom najavljuje preuzimanje Ca Technologies za 18,9 milijardi američkih dolara, koje bi isplatio kompletno u gotovini. Time će američki gigant dodatno povećati prihode jer akvizicijom će doći do DevOps poslovanja, kao i onoga koje se tiče sigurnosti i rada na aplikacijama.

Gartner: Po prvi put u zadnjih 6 godina skočile isporuke PC-a

Gartner: Po prvi put u zadnjih 6 godina skočile isporuke PC-a

14.07.2018. komentiraj

Gartner je objavio rezultate stanja na PC tržištu u drugom kvartalu ove godine i nešto su drugačiji od onih koje je objavio IDC, ali također potvrđuju rast po prvi put od prvog kvartala 2012. Naime, dok IDC tvrdi da je isporučeno 62,3 milijuna računala između ožujka i lipnja, Gartnerove su brojke zaustavljene na 62,1 milijun isporuka.

SAD i kineski ZTE postigli sporazum oko zabrane poslovanja

SAD i kineski ZTE postigli sporazum oko zabrane poslovanja

13.07.2018. komentiraj

Vlada Sjedinjenih Američkih Država postigla je sporazum s kineskom kompanijom ZTE, koji kad se kompletira, zaustavit će aktualnu zabranu kojom taj tehnološki gigant iz najmnogoljudnije zemlje svijeta ne može surađivati s američkim dobavljačima. Time će ZTE izbjeći gubitke koji su se brojali u milijardama američkih dolara.