Tržište pametnih telefona naraslo 37 posto, udjel čak 50 posto

Tržište pametnih telefona naraslo 37 posto, udjel čak 50 posto

Foto: Fotolia

U posljednjem kvartalu prošle godine, prema podacima analitičke tvrtke Canalys, prodano je čak 438,1 milijun telefona što je gotovo na istoj razini kao prethodne 2011. godine, dok je u isto vrijeme prodaja pametnih telefona porasla čak 37 posto.

Pritom je gledajući segmentirano Android je apsolutni pobjednik posljednjeg kvartala, ako je vjerovati podacima Canalysa, s čak 34 posto tržišnog udjela u ukupnoj prodaji svih telefona dok je Apple zauzeo svega 11 posto sa svojim iOS operativnim sustavom.

Pametni telefoni zauzeli su 50 posto ukupne prodaje što dokazuje promjene navike korisnika koje će snažno utjecati na mobilni tržište zbog „gladi“ korisnika za mobilnim broadbandom. U tom segmentu tržišta Android je još uspješniji s udjelom od ogromnih 69 posto od ukupno prodanih 216,5 milijuna pametnih telefona. Samsung je ostvario rast od 78 posto, dok su kineski proizvođači Huawei, ZTE, Lenovo i Yulong porasli gledajući u postotku čak troznamenkasto.

Podaci Canalysa ipak pokauju kako je udjel Android u ukupnom tržištu pao na 74 posto, dok je Apple ostvario rast od 7 postonih poena sa 15 na 22 posto prije svega zahvaljujući rasti prodaje iPhona 5. Udjeli BlackBerry i Windows Phone operativnih sustava na pametnim telefonima ostali su na istim razinama od 4 odnosno 2 posto.

Kako ističe Pete Cunningham iz Canalysa vodeći proizvođač je Samsung s prodanih 175 milijuna telefona, slijedi ga Apple sa 101 milijuna, te Nokia sa 35 milijuna. Prema njegovim procjenama još uvijek je velika prilika za sve proizvođače na tržištu jer se u 2013. očekuje nastavak rasta udjela pametnih telefona u ukupnoj prodaji.

Zanimljivo je spomenuti da najveće svjetsko tržište telefona ono kinesko bilježi rast prodaje pametnih telefona od čak 113 posto na 64,7 milijuna komada, pri čemu pametni telefoni čine čak 73 posto ukupne prodaje u usporedbi s 40 posto na kraju 2011.

Još iz kategorije

Bolt lansirao uslugu dijeljenja e-bicikala

Bolt lansirao uslugu dijeljenja e-bicikala

02.07.2020. komentiraj

Bolt je lansirao uslugu dijeljenja električnih bicikala u Parizu, a u planu je proširenje usluge i na ostale europske gradove tijekom ove godine. Bolt je prva platforma prijevoza na zahtjev u Europi koja u jednoj aplikaciji ima u ponudi električne bicikle, električne romobile i prijevoz na zahtjev.

S&T kupio Iskratel

S&T kupio Iskratel

01.07.2020. komentiraj

Slovenski Iskratel Group, jedan od vodećih europskih ICT poslužitelja za digitalnu transformaciju u telekomunikacijama, prijevozu, javnoj sigurnosti i energetskoj industriji, postao je dio austrijske kompanije S&T AG. Riječ je o vodećem dobavljaču IT sustava, njihovih usluga i rješenja, u središnjoj i istočnoj Europi. Ta grupacija zapošljava oko 4900 ljudi i djeluje na području 32 zemlje diljem svijeta.

Svaki drugi radnik često razmišlja o promjeni posla

Svaki drugi radnik često razmišlja o promjeni posla

01.07.2020. komentiraj

S obzirom na to da su najpoželjniji poslodavci njemački trgovački lanci dm-drogerie markt d.o.o., MÜLLER TRGOVINA ZAGREB d.o.o. te LIDL d.o.o. ne čudi podatak da najviše ispitanika (34 posto) želi raditi u privatnoj tvrtki u stranom vlasništvu.