Tržište pametnih telefona naraslo 37 posto, udjel čak 50 posto

Tržište pametnih telefona naraslo 37 posto, udjel čak 50 posto

Foto: Fotolia

U posljednjem kvartalu prošle godine, prema podacima analitičke tvrtke Canalys, prodano je čak 438,1 milijun telefona što je gotovo na istoj razini kao prethodne 2011. godine, dok je u isto vrijeme prodaja pametnih telefona porasla čak 37 posto.

Pritom je gledajući segmentirano Android je apsolutni pobjednik posljednjeg kvartala, ako je vjerovati podacima Canalysa, s čak 34 posto tržišnog udjela u ukupnoj prodaji svih telefona dok je Apple zauzeo svega 11 posto sa svojim iOS operativnim sustavom.

Pametni telefoni zauzeli su 50 posto ukupne prodaje što dokazuje promjene navike korisnika koje će snažno utjecati na mobilni tržište zbog „gladi“ korisnika za mobilnim broadbandom. U tom segmentu tržišta Android je još uspješniji s udjelom od ogromnih 69 posto od ukupno prodanih 216,5 milijuna pametnih telefona. Samsung je ostvario rast od 78 posto, dok su kineski proizvođači Huawei, ZTE, Lenovo i Yulong porasli gledajući u postotku čak troznamenkasto.

Podaci Canalysa ipak pokauju kako je udjel Android u ukupnom tržištu pao na 74 posto, dok je Apple ostvario rast od 7 postonih poena sa 15 na 22 posto prije svega zahvaljujući rasti prodaje iPhona 5. Udjeli BlackBerry i Windows Phone operativnih sustava na pametnim telefonima ostali su na istim razinama od 4 odnosno 2 posto.

Kako ističe Pete Cunningham iz Canalysa vodeći proizvođač je Samsung s prodanih 175 milijuna telefona, slijedi ga Apple sa 101 milijuna, te Nokia sa 35 milijuna. Prema njegovim procjenama još uvijek je velika prilika za sve proizvođače na tržištu jer se u 2013. očekuje nastavak rasta udjela pametnih telefona u ukupnoj prodaji.

Zanimljivo je spomenuti da najveće svjetsko tržište telefona ono kinesko bilježi rast prodaje pametnih telefona od čak 113 posto na 64,7 milijuna komada, pri čemu pametni telefoni čine čak 73 posto ukupne prodaje u usporedbi s 40 posto na kraju 2011.

Još iz kategorije

Odlični rezultati Lenova

Odlični rezultati Lenova

22.02.2019. komentiraj

Lenovo je ostvario najveći prihod na razini grupe u posljednje četiri godine s iznosom od 14 milijardi američkih dolara na razini četvrtog kvartala 2018. godine što je porast od 8,5 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine i to 12,8% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine kada se isključe učinci tečaja.

Umjetna inteligencija će doprinijeti 16 bilijuna dolara globalnom BDP-u do 2030.

Umjetna inteligencija će doprinijeti 16 bilijuna dolara globalnom BDP-u do 2030.

22.02.2019. komentiraj

Umjetna inteligencija imat će izniman utjecaj na svjetsko gospodarstvo jer prognoze su da bi do 2030. godine njena vrijednost mogla iznositi 16 bilijuna američkih dolara, što je točno 16 puta više nego u ovoj godini. Tvrdi tako u svom izvješću lider najveće ruska banke Sberbank, Herman Gref. No, ponajviše se oslanjao na nedavne brojke McKinseya, uz ipak optimističniju prognozu.

VIDEO: Gordana Kovačević za ICTbusiness TV o poslovnim rezultatima

VIDEO: Gordana Kovačević za ICTbusiness TV o poslovnim rezultatima

21.02.2019. komentiraj

Kakvi su rezultati Ericsson Nikole Tesle pitali smo predsjednicu Uprave Gordanu Kovačević koja ističe kako je protekla godina bila je u poslovnom i tehnološkom smislu dinamična, puna izazova, ali i važnih postignuća.