Tržište pametnih telefona naraslo 37 posto, udjel čak 50 posto

Tržište pametnih telefona naraslo 37 posto, udjel čak 50 posto

Foto: Fotolia

U posljednjem kvartalu prošle godine, prema podacima analitičke tvrtke Canalys, prodano je čak 438,1 milijun telefona što je gotovo na istoj razini kao prethodne 2011. godine, dok je u isto vrijeme prodaja pametnih telefona porasla čak 37 posto.

Pritom je gledajući segmentirano Android je apsolutni pobjednik posljednjeg kvartala, ako je vjerovati podacima Canalysa, s čak 34 posto tržišnog udjela u ukupnoj prodaji svih telefona dok je Apple zauzeo svega 11 posto sa svojim iOS operativnim sustavom.

Pametni telefoni zauzeli su 50 posto ukupne prodaje što dokazuje promjene navike korisnika koje će snažno utjecati na mobilni tržište zbog „gladi“ korisnika za mobilnim broadbandom. U tom segmentu tržišta Android je još uspješniji s udjelom od ogromnih 69 posto od ukupno prodanih 216,5 milijuna pametnih telefona. Samsung je ostvario rast od 78 posto, dok su kineski proizvođači Huawei, ZTE, Lenovo i Yulong porasli gledajući u postotku čak troznamenkasto.

Podaci Canalysa ipak pokauju kako je udjel Android u ukupnom tržištu pao na 74 posto, dok je Apple ostvario rast od 7 postonih poena sa 15 na 22 posto prije svega zahvaljujući rasti prodaje iPhona 5. Udjeli BlackBerry i Windows Phone operativnih sustava na pametnim telefonima ostali su na istim razinama od 4 odnosno 2 posto.

Kako ističe Pete Cunningham iz Canalysa vodeći proizvođač je Samsung s prodanih 175 milijuna telefona, slijedi ga Apple sa 101 milijuna, te Nokia sa 35 milijuna. Prema njegovim procjenama još uvijek je velika prilika za sve proizvođače na tržištu jer se u 2013. očekuje nastavak rasta udjela pametnih telefona u ukupnoj prodaji.

Zanimljivo je spomenuti da najveće svjetsko tržište telefona ono kinesko bilježi rast prodaje pametnih telefona od čak 113 posto na 64,7 milijuna komada, pri čemu pametni telefoni čine čak 73 posto ukupne prodaje u usporedbi s 40 posto na kraju 2011.

Još iz kategorije

Ericssonovi prihodi rasli 13 posto

Ericssonovi prihodi rasli 13 posto

18.04.2019. komentiraj

Financijski pokazatelji Ericssona za prvi kvartal ove godine pokazuju rast prihoda od prodaje 13 posto na 4,7 milijardi eura. Prodaja, prilagođena za usporedne stavke i tečaj porasla je za 7 posto zbog snažnog rasta u Sjevernoj Americi.

INFOGRAFIKA: Trećina britanskih tvrtki planira preseliti poslovanje

INFOGRAFIKA: Trećina britanskih tvrtki planira preseliti poslovanje

17.04.2019. komentiraj

Brexit je i dalje neizvjesan, a kompanije koje su svih ovih godina boravka Velike Britanije u Europskoj uniji poslovale na njenom teritoriju, uvelike razmišljanju o preseljenju ili je to već učinila. No, ono što brine jest da čak trećina britanskih kompanija razmišlja o istom potezu.

Potrošnja na sustave umjetne inteligencije ove godine će skočiti na 35,8 milijardi dolara

Potrošnja na sustave umjetne inteligencije ove godine će skočiti na 35,8 milijardi dolara

17.04.2019. komentiraj

Svjetska potrošnja na sustave vezane uz umjetnu inteligenciju dosegnut će prema prognozi IDC-a 35,8 milijardi američkih dolara ove godine, što je rast od 44 posto u odnosu na 2018. S obzirom da industrije trenutno bilježe velike investicije u projekte koji se tiču umjetne inteligencije, a riječ je o softveru, do 2022. bit potrošnja trebala iznositi 79,2 milijarde dolara.