Tržište mobitela i dalje u padu, najveći gubitnik je Apple

Tržište mobitela i dalje u padu, najveći gubitnik je Apple

Foto: DepositPhotos

Globalno tržište pametnih telefona u drugom kvartalu ove godine palo je za 1,2 posto i završilo s ukupno 360 milijuna isporuka, a pritom su najviše profitirali Samsung i Huawei, dva najjača proizvođača na svijetu, navodi tako Counterpoint u izvješću.

Konkretnije, južnokorejski tehnološki gigant zabilježio je 7,1 posto rasta i sa 76,6 milijuna isporuka ima udio od 21,3 posto na tržištu. Dakle, jači je za 1,7 posto no prije godinu dana u isto vrijeme. Što se tihe kineskog tehnološkom giganta, udio mu je na 15,8 posto i to je 0,9 posto bolji rezultat no lani. Ujedno, Huawei je isporuio 56,7 milijuna uređaja i to je 4,6 posto bolji rezultat no u drugom kvartalu 2018. Naravno, treći kvartal bit će najbolji pokazatelj poslovanja za Huawei jer u njemu će biti "uračunata" situacija sa suspenzijom Androida.

Najveći gubitnik među velikanima svakako je Apple s padom isporuka od 11,9 posto, odnosno, isporučio je 36,4 milijuna pametnih telefona. Udio mu je na 10,1 posto u odnosu na prošlogodišnjih 11,3 posto i sve bliže mu se nalazi Xiaomi. Taj kineski proizvođač isporučio je 32,3 milijuna uređaja, bilježi rast od 0,9 posto i ima udio od devet posto, što je 0,2 posto bolje no prije godinu dana u isto vrijeme.

Na petom mjestu je OPPO s 29 milijuna isporuka, što je zapravo pad od dva posto u odnosu na 2018. Udio mu je pak nepromijenjen, 8,1 posto. A kad se gleda šira slika, najveći rast bilježi Realme s 848 posto, no to je skok s 500 tisuća na 4,7 milijuna isporuka. Dovoljno da se s 0,1 posto udjela "skoči" na 1,3 posto.

Najveći pad među najvećima pak bilježi LG, posrnuli južnokorejski proizvođač. Pao je za 18,5 posto i stao na osam milijuna isporuka. Dovoljno za 2,2 posto udjela na tržištu, u odnosu na 2,7 posto iz 2018.

Treba na kraju naglasiti i da će većini proizvođača ipak treći kvartal biti realnija slika poslovanja, prvenstveno jer su s početkom ljeta odlučili "okupirati" svjetska tržišta svojim proizvodima.

Još iz kategorije

Svečano otvorena nova zgrada OIV-a u Osijeku

Svečano otvorena nova zgrada OIV-a u Osijeku

20.11.2019. komentiraj

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković uz ministra državne imovine Marija Banožića te člana Uprave i direktora Odašiljača i veza Mate Botice svečano otvorio novu zgradu OIV-a u Osijeku.

Gdje je nestao rast Xiaomija?

Gdje je nestao rast Xiaomija?

20.11.2019. komentiraj

Xiaomi je imao odličnu 2018. no nekako se čini da je po pitanju prodaje pametnih telefona situcija krenula pomalo nizbrdo s tekućom godinom, barem tako pokazuje IDC u svom izvješću o rezultatima prodaje za velikog kineskog proizvođača, koji je u svoju prisutnost istaknuo i u Hrvatskoj.

Oxford Economics tvrdi da Huaweijevo poslovanje Europi je donijelo višestruke koristi

Oxford Economics tvrdi da Huaweijevo poslovanje Europi je donijelo višestruke koristi

17.11.2019. komentiraj

Prestižna analitička kuća Oxford Economics objavila je izvješće o ekonomskom utjecaju Huaweija na europsko gospodarstvo u kojem je izračunato da je u 2018. godini kompanija doprinijela ukupno sa 12,8 milijardi eura bruto društvenom proizvodu Europske unije i pridruženih zemalja poput Islanda, Norveške i Švicarske.