Tržište mobitela i dalje u padu, najveći gubitnik je Apple

Tržište mobitela i dalje u padu, najveći gubitnik je Apple

Foto: DepositPhotos

Globalno tržište pametnih telefona u drugom kvartalu ove godine palo je za 1,2 posto i završilo s ukupno 360 milijuna isporuka, a pritom su najviše profitirali Samsung i Huawei, dva najjača proizvođača na svijetu, navodi tako Counterpoint u izvješću.

Konkretnije, južnokorejski tehnološki gigant zabilježio je 7,1 posto rasta i sa 76,6 milijuna isporuka ima udio od 21,3 posto na tržištu. Dakle, jači je za 1,7 posto no prije godinu dana u isto vrijeme. Što se tihe kineskog tehnološkom giganta, udio mu je na 15,8 posto i to je 0,9 posto bolji rezultat no lani. Ujedno, Huawei je isporuio 56,7 milijuna uređaja i to je 4,6 posto bolji rezultat no u drugom kvartalu 2018. Naravno, treći kvartal bit će najbolji pokazatelj poslovanja za Huawei jer u njemu će biti "uračunata" situacija sa suspenzijom Androida.

Najveći gubitnik među velikanima svakako je Apple s padom isporuka od 11,9 posto, odnosno, isporučio je 36,4 milijuna pametnih telefona. Udio mu je na 10,1 posto u odnosu na prošlogodišnjih 11,3 posto i sve bliže mu se nalazi Xiaomi. Taj kineski proizvođač isporučio je 32,3 milijuna uređaja, bilježi rast od 0,9 posto i ima udio od devet posto, što je 0,2 posto bolje no prije godinu dana u isto vrijeme.

Na petom mjestu je OPPO s 29 milijuna isporuka, što je zapravo pad od dva posto u odnosu na 2018. Udio mu je pak nepromijenjen, 8,1 posto. A kad se gleda šira slika, najveći rast bilježi Realme s 848 posto, no to je skok s 500 tisuća na 4,7 milijuna isporuka. Dovoljno da se s 0,1 posto udjela "skoči" na 1,3 posto.

Najveći pad među najvećima pak bilježi LG, posrnuli južnokorejski proizvođač. Pao je za 18,5 posto i stao na osam milijuna isporuka. Dovoljno za 2,2 posto udjela na tržištu, u odnosu na 2,7 posto iz 2018.

Treba na kraju naglasiti i da će većini proizvođača ipak treći kvartal biti realnija slika poslovanja, prvenstveno jer su s početkom ljeta odlučili "okupirati" svjetska tržišta svojim proizvodima.

Još iz kategorije

VELIKA ICT ANALIZA: Gdje su najviše prosječne neto plaće u softverskoj industriji

VELIKA ICT ANALIZA: Gdje su najviše prosječne neto plaće u softverskoj industriji

23.08.2019. komentiraj

Završavamo s najzanimljivijim dijelom analize domaće softverske industrije i to prosječno isplaćenim neto plaćama. Već je bilo podosta čitatelja koji su pitale kada će rang lista po plaćama pa evo je i to prema dva kriterija – najveća prosječna isplaćena neto plaća i to TOP 100 tvrtki i onda od tih TOP 100 tvrtki ranglista prema broju zaposlenih jer budimo jasni ima mnogo tvrtki koje imaju svega jednog djelatnika i stoga isplaćena neto prosječna plaća i nije usporediva ako uzmemo samo analizu tko je gdje po broju zaposlenih.

VELIKA ICT ANALIZA: Visoka novostvorena vrijednost u softverskoj industriji

VELIKA ICT ANALIZA: Visoka novostvorena vrijednost u softverskoj industriji

22.08.2019. komentiraj

Ukupna novostvorena vrijednost u softverskom segmentu ICT industrije u Hrvatskoj dosegla je 5,17 milijardi kuna uz jako dobar rast na godišnjoj razini od čak 14,38 posto, pokazuje analiza poslovanja domaćih softverskih tvrtki za prošlu godinu koju je ICTbusiness.info proveo zajedno s  tvrtkom Bisnode i portalom Poslovna.hr.

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

21.08.2019. komentiraj

Izvoz softverske industrije u 2018. godini porastao je 28,1 posto i dosegao 4,243 milijarde kuna pokazuju podaci iz godišnjih financijskih izvješća ako se gleda samo segment softvera prema NKD-u. Na prvom mjestu s rastom od 6,17 posto smjestio se Span kojem je izvoz dosegao 172,22 milijuna kuna. Na drugom mjestu je vodnjanski Infobip, ali samo njegov hrvatski dio poslovanja, koji je u izvozu rastao 23,67 posto na 166,76 milijuna kuna.