Tržište mobitela i dalje u padu, najveći gubitnik je Apple

Tržište mobitela i dalje u padu, najveći gubitnik je Apple

Foto: DepositPhotos

Globalno tržište pametnih telefona u drugom kvartalu ove godine palo je za 1,2 posto i završilo s ukupno 360 milijuna isporuka, a pritom su najviše profitirali Samsung i Huawei, dva najjača proizvođača na svijetu, navodi tako Counterpoint u izvješću.

Konkretnije, južnokorejski tehnološki gigant zabilježio je 7,1 posto rasta i sa 76,6 milijuna isporuka ima udio od 21,3 posto na tržištu. Dakle, jači je za 1,7 posto no prije godinu dana u isto vrijeme. Što se tihe kineskog tehnološkom giganta, udio mu je na 15,8 posto i to je 0,9 posto bolji rezultat no lani. Ujedno, Huawei je isporuio 56,7 milijuna uređaja i to je 4,6 posto bolji rezultat no u drugom kvartalu 2018. Naravno, treći kvartal bit će najbolji pokazatelj poslovanja za Huawei jer u njemu će biti "uračunata" situacija sa suspenzijom Androida.

Najveći gubitnik među velikanima svakako je Apple s padom isporuka od 11,9 posto, odnosno, isporučio je 36,4 milijuna pametnih telefona. Udio mu je na 10,1 posto u odnosu na prošlogodišnjih 11,3 posto i sve bliže mu se nalazi Xiaomi. Taj kineski proizvođač isporučio je 32,3 milijuna uređaja, bilježi rast od 0,9 posto i ima udio od devet posto, što je 0,2 posto bolje no prije godinu dana u isto vrijeme.

Na petom mjestu je OPPO s 29 milijuna isporuka, što je zapravo pad od dva posto u odnosu na 2018. Udio mu je pak nepromijenjen, 8,1 posto. A kad se gleda šira slika, najveći rast bilježi Realme s 848 posto, no to je skok s 500 tisuća na 4,7 milijuna isporuka. Dovoljno da se s 0,1 posto udjela "skoči" na 1,3 posto.

Najveći pad među najvećima pak bilježi LG, posrnuli južnokorejski proizvođač. Pao je za 18,5 posto i stao na osam milijuna isporuka. Dovoljno za 2,2 posto udjela na tržištu, u odnosu na 2,7 posto iz 2018.

Treba na kraju naglasiti i da će većini proizvođača ipak treći kvartal biti realnija slika poslovanja, prvenstveno jer su s početkom ljeta odlučili "okupirati" svjetska tržišta svojim proizvodima.

Još iz kategorije

Revolut prikupio 500 milijuna dolara u seriji D financiranja

Revolut prikupio 500 milijuna dolara u seriji D financiranja

25.02.2020. komentiraj

Globalna financijska platforma s više od 10 milijuna klijenata diljem svijeta Revolut danas je prikupila dodatnih 500 milijuna dolara u seriji D financiranja te ukupni iznos koji je tvrtka prikupila iznosi 836 milijuna dolara. Novu rundu financiranja predvodilo je investicijsko društvo TCV sa sjedištem u SAD-u uz niz postojećih investitora koji su također sudjelovali u financiranju. U posljednjoj je rundi financiranja vrijednost poslovanja procijenjena na 5,5 milijardi DOLARA, što tvrtku Revolut čini jednim od društava u području financijskih tehnologija s najvišom vrijednosti na svijetu.

Što je kibernetički napad na ključnu nacionalnu infrastrukturu i kako se obraniti?

Što je kibernetički napad na ključnu nacionalnu infrastrukturu i kako se obraniti?

24.02.2020. komentiraj

S preko 20 godina iskustava u savjetovanju klijenata u području upravljanja rizikom i usklađenošću u informacijskim sustavima, te klijentima diljem svijeta, Stanko Cerin i tvrtka Ostendo Consulting ubrajaju se u regionalno najrelevantnije izvore informacija iz ovog područja. Povodom kibernetičkog napada na INU, razgovarali smo kako kritičnu nacionalnu infrastrukturu učiniti sigurnijom. Kibernetički napad je stvarnost, ističe Cerin

Huawei želi podržati digitalizaciju Europe i ubrzati gospodarski rast

Huawei želi podržati digitalizaciju Europe i ubrzati gospodarski rast

23.02.2020. komentiraj

Zahvaljujući mreži istraživačkih centara i suradnji s istraživačkim institucijama i sveučilištima koje Huawei ima diljem Europske unije, Huawei može ubrzati europsku digitalnu agendu te kroz brže uvođenje novih tehnologija potaknuti rast gospodarstva.