Tržište grafičkih kartica u padu, najviše je pogođena Nvidia

Tržište grafičkih kartica u padu, najviše je pogođena Nvidia

Grafičke kartice svoj procvat doživjele su s pomamom za rudarenjem kriptovaluta, ali tome je došao u drugoj polovici prošle godine kraj jer tržište se nakon drugog kvartala našlo u zaostatku za situacijom iz istog razdoblja prošle godine. Vidi se to i prema situaciji iz četvrtog kvartala u 2018., koji bilježi pad od 2,65 posto na kvartalnoj i 3,3 posto na godišnjoj razini.

Pritom su svi najveći proizvođači ostali pogođeni, ali Intel tek neznatno pa se može nazvati pobjednikom. Konkretnije, samo za 0,7 posto, dok se AMD našao na minusu od 6,7 posto i Nvidia na minusu od 7,6 posto. Zanimljive brojke, prvenstveno jer Nvidia nije željela na "vlak" koji se tiče kriptovaluta, ostala je odana gaming zajednici. I nije joj se vratilo, doživjela je snažniji udarac od sviju.

Kad se pak gleda kompletna godina, GPU isporuke pale su za 3,3 posto, od čega one koje se tiču stolnih računala za čak dvadeset posto, dok se radi o padu od osam posto kad je riječ o prijenosnim računalima. Ipak, bez obzira na takvu situaciju, PC tržište završilo je u plusu od 1,61 posto i to je pozitivna stavka.

Također, bilo bi nepravedno kazati da su kriptovalute jedini krivac za ovakvu situaciju jer nisu. Primjerice, Nvidia je pokušala sa svojim Turingom napraviti zaokret, ali GPU jedinice s višim MSRP nisu naišle na naklonost tržišta. S druge strane, AMD na tom dijelu uopće nije bio kompetitivan i njegove Vega GPU doživjele su najveću štetu.

S ovom godinom stižu promjene i vjerojatno će biti na bolje jer Nvidia donosi seriju GTX 16XX temeljenu na umjetnoj inteligenciji, dok je AMD obećao izbaciti na tržište Radeon VII pojačan s Vega 20. Dakle, ništa radikalno, obje kompanije su odlučile igrati na sigurno jer se ne žele zaletavati dok je tržište očito u jednoj nestabilnoj fazi, odnosno, iznimno opreznoj fazi...

Još iz kategorije

Spin povećao poslovni prostor i čeka nove zaposlenike

Spin povećao poslovni prostor i čeka nove zaposlenike

26.05.2019. komentiraj

Osječka IT tvrtka Spin proširila je svoj poslovni prostor u središtu Osijeka. Nakon temeljite adaptacije potkrovlja zgrade u kojoj posluju već dugi niz godina, stvorili su uvjete za dodatno povećanje broja zaposlenika.

Huawei u pregovorima s Android trgovinom aplikacija Aptoide kao zamjena za Google Play Store

Huawei u pregovorima s Android trgovinom aplikacija Aptoide kao zamjena za Google Play Store

25.05.2019. komentiraj

Huawei nije gubio vrijeme, odmah po objavi da će ostati bez licence za Android, zbog odluke Googlea, krenulo se s razmatranjem mogućnosti u bližoj i daljoj budućnosti. A jedna od njih jest pronalazak alternative za Google Play Store i najčešće se spominje upravo Aptoid.

ZTE lansirao svoj prvi cybersigurnosni laboratorij u Europi

ZTE lansirao svoj prvi cybersigurnosni laboratorij u Europi

25.05.2019. komentiraj

Kineski ZTE jedna je od najvećih žrtava politike Donalda Trumpa o zabrani poslovanja na području Sjedinjenih Američkih Država, ali to kompaniju ne sprečava da posluje u Europi, što potvrđuje pokretanje prvog laboratorija za kibernetičku sigurnost na Starom kontinentu.