Tržište grafičkih kartica u padu, najviše je pogođena Nvidia

Tržište grafičkih kartica u padu, najviše je pogođena Nvidia

Grafičke kartice svoj procvat doživjele su s pomamom za rudarenjem kriptovaluta, ali tome je došao u drugoj polovici prošle godine kraj jer tržište se nakon drugog kvartala našlo u zaostatku za situacijom iz istog razdoblja prošle godine. Vidi se to i prema situaciji iz četvrtog kvartala u 2018., koji bilježi pad od 2,65 posto na kvartalnoj i 3,3 posto na godišnjoj razini.

Pritom su svi najveći proizvođači ostali pogođeni, ali Intel tek neznatno pa se može nazvati pobjednikom. Konkretnije, samo za 0,7 posto, dok se AMD našao na minusu od 6,7 posto i Nvidia na minusu od 7,6 posto. Zanimljive brojke, prvenstveno jer Nvidia nije željela na "vlak" koji se tiče kriptovaluta, ostala je odana gaming zajednici. I nije joj se vratilo, doživjela je snažniji udarac od sviju.

Kad se pak gleda kompletna godina, GPU isporuke pale su za 3,3 posto, od čega one koje se tiču stolnih računala za čak dvadeset posto, dok se radi o padu od osam posto kad je riječ o prijenosnim računalima. Ipak, bez obzira na takvu situaciju, PC tržište završilo je u plusu od 1,61 posto i to je pozitivna stavka.

Također, bilo bi nepravedno kazati da su kriptovalute jedini krivac za ovakvu situaciju jer nisu. Primjerice, Nvidia je pokušala sa svojim Turingom napraviti zaokret, ali GPU jedinice s višim MSRP nisu naišle na naklonost tržišta. S druge strane, AMD na tom dijelu uopće nije bio kompetitivan i njegove Vega GPU doživjele su najveću štetu.

S ovom godinom stižu promjene i vjerojatno će biti na bolje jer Nvidia donosi seriju GTX 16XX temeljenu na umjetnoj inteligenciji, dok je AMD obećao izbaciti na tržište Radeon VII pojačan s Vega 20. Dakle, ništa radikalno, obje kompanije su odlučile igrati na sigurno jer se ne žele zaletavati dok je tržište očito u jednoj nestabilnoj fazi, odnosno, iznimno opreznoj fazi...

Još iz kategorije

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

22.03.2019. komentiraj

Google se ponovno našao u problemmima jer Europska komisija “odrezala” mu je kaznu od 1,68 milijardi američkih dolara zbog zlouporabe dominantnog položaja na području internetskog oglašavanja, što se i nagađalo, samo nije bilo poznato kolika će točno novca ponajveća tehnološka kompanija na svijetu trebati platiti.

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

22.03.2019. komentiraj

Prvi put u posljednjih 13 godina došlo je do promjene na vrhu godišnjeg popisa najinovativnijih tvrtki po anketi Boston Consulting Group  Google je skočio na prvo mjesto, a Amazon na drugo, svrgnuvši tako dodatno Apple, koji je na samom vrhu od 2005. godine. Microsoft i Samsung zauzeli su četvrto, odnosno peto mjesto, i tako zaokružili popis prvih pet najinovativnijih tvrtki na svijetu.

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

19.03.2019. komentiraj

Velika Britanija krenula je stopama Donalda Trumpa i Sjedinjenih Američkih Država pa najavljuje stroži vizni režim, što je ponukalo Francusku da krene u potpuno drugom smjeru pa otvori svoje granice kao nikad prije, ali samo ako se radi o tehnološkim vizama.