Tržište diskova se vratilo u normalu

Tržište diskova se vratilo u normalu

Foto: Fotolia

Nakon razornih poplava u srpnju 2011. godine na Tajlandu, tržište uređaja za pohranu podataka doživjelo je šok. Smanjeni kapaciteti proizvodnje uzrokovali su kašnjenje pošiljaka, povećanje cijena uređaja te generirali ogromne profite proizvođačima.

Najnoviji podaci koje su objavili Kris Kubicki iz Dynamite Data i Extreme Tech otkrivaju vrlo obećavajuća zbivanja i nove trendove na tržištu. Cijena GB prostora mehaničkih tvrdih diskova se vratila na razinu prije razornih poplava, cijene solid state diskova su ostale stabilne, te je gustoća prostora za pohranu podataka na SSD diskovima značajno porasla.

Poplave u srpnju 2011. prouzročile su povećanje cijene HDD-a za 72,7 posto, odnosno cijena GB prostora porasla je s 0,055 na 0,095 dolara po GB   te se cijene normaliziraju i vračaju na razinu prije poplava.

Budući da su cijene postigle svoju tržišnu ravnotežu, ne očekuje se daljnje smanjenje cijena uređaja u bliskoj budućnosti , ako ne dođe do uvođenja novih tehnologija poput Western Digital Helium diskova. Velike profite proizvođača možemo pripisati povlačenju neprofitabilnih proizvoda s tržišta te okretanju proizvodnji manjih uređaja s većom gustoćom prostora za pohranu.

Još iz kategorije

Vertiv najavljuje buduće investicije i nova radna mjesta u Hrvatskoj

Vertiv najavljuje buduće investicije i nova radna mjesta u Hrvatskoj

20.10.2019. komentiraj

Tvrtka Vertiv u svojim je novim prostorima predstavila dosadašnje poslovne rezultate te budeće planove razvoja i novih investicija u Hrvatskoj i regiji. Ova globalna tvrtka u Hrvatskoj je pod imenom Vertiv Croatia prisutna od 2017. godine, a danas zapošljava više od 200 stručnjaka. Vertiv Croatia je ujedno i prodajno servisni centar za 20 zemalja, proizvodni centar za EMEA regiju te Vertiv svjetski centar na polju dizajniranja podatkovnih centara. Zahvaljujući ekspertizi, inovacijama i kreativnosti domaćih stručnjaka, kompanija Vertiv Croatia bilježi brz napredak i razvoj, a u protekloj godini zabilježila je prihode u iznosu od 350 milijuna kuna.

EU donijela povećan uvoz, ali i pristup tržištu od pola milijarde kupaca

EU donijela povećan uvoz, ali i pristup tržištu od pola milijarde kupaca

19.10.2019. komentiraj

„U prvih je osam mjeseci 2019. godine maloprodajni promet EU je u prosjeku bio rastao  za 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2018., a u Hrvatskoj  je porastao za čak 5 posto. Ulazak u EU nam nije donio bitne promjene u razvoju maloprodaje jer je ona već ranije dosegnula europske i svjetske standarde. Ukidanje carina unutar Unije rezultiralo je većim unosom prehrambenih proizvoda, no, s druge strane, i našim je proizvođačima otvoren put na police europskog tržišta od pola milijarde kupaca“, istaknuo je potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher na otvaranju konferencije.

Korporacije se okreću cloudu

Korporacije se okreću cloudu

18.10.2019. komentiraj

Korporacije su napravile još oštriji zaokret prema cloudu jer većina njih namjerava smanjiti potrošnju na tradicionalni softver te se okrenuti prema onim proizvođačima koji nude cloud alternative.