Tržište diskova se vratilo u normalu

Tržište diskova se vratilo u normalu

Foto: Fotolia

Nakon razornih poplava u srpnju 2011. godine na Tajlandu, tržište uređaja za pohranu podataka doživjelo je šok. Smanjeni kapaciteti proizvodnje uzrokovali su kašnjenje pošiljaka, povećanje cijena uređaja te generirali ogromne profite proizvođačima.

Najnoviji podaci koje su objavili Kris Kubicki iz Dynamite Data i Extreme Tech otkrivaju vrlo obećavajuća zbivanja i nove trendove na tržištu. Cijena GB prostora mehaničkih tvrdih diskova se vratila na razinu prije razornih poplava, cijene solid state diskova su ostale stabilne, te je gustoća prostora za pohranu podataka na SSD diskovima značajno porasla.

Poplave u srpnju 2011. prouzročile su povećanje cijene HDD-a za 72,7 posto, odnosno cijena GB prostora porasla je s 0,055 na 0,095 dolara po GB   te se cijene normaliziraju i vračaju na razinu prije poplava.

Budući da su cijene postigle svoju tržišnu ravnotežu, ne očekuje se daljnje smanjenje cijena uređaja u bliskoj budućnosti , ako ne dođe do uvođenja novih tehnologija poput Western Digital Helium diskova. Velike profite proizvođača možemo pripisati povlačenju neprofitabilnih proizvoda s tržišta te okretanju proizvodnji manjih uređaja s većom gustoćom prostora za pohranu.

Još iz kategorije

Payten kupio Gastrobit

Payten kupio Gastrobit

10.08.2020. komentiraj

Tvrtka Payten kupila je 100 postotni udio u Gastrobit Grc Grupi koja se bavi proizvodnjom softverskih rješenja za ugostiteljstvo, trgovinu i financije. Akvizicija je potvrda Paytenove strategije razvoja da tvrtkama iz niza uslužnih grana ponudi najbolja cjelovita tehnološka rješenja u području plaćanja.

Javne nabave u srpnju vrijedne 285 milijuna kuna

Javne nabave u srpnju vrijedne 285 milijuna kuna

10.08.2020. komentiraj

Najnoviji podaci o IT javnim nabavama govore kako je u srpnju ove godine ugovorena vrijednost dosegla 285,04 milijuna kuna, dok je procijenjena vrijednost tih ugovora 300,98 milijuna kuna, govore podaci Tenderi.hr. Prema njihovim podacima najveći ugovaratelj u srpnju bio je APIS IT sa 119,11 milijuna kuna, slijedi na drugom mjestu InfoDom s 22,72 milijuna kuna, a na trećem mjestu je Comping s 22,18 milijuna kuna. Među dobitnicima u srpnju su među prvih pet još i King ICT s 15,11 milijuna kuna, a na petom mjestu je In2 s tek nešto manje od 8 milijuna kuna.

Novi Schneiderov inovacijski centar ovog puta u istočnoj Europi

Novi Schneiderov inovacijski centar ovog puta u istočnoj Europi

08.08.2020. komentiraj

Schneider Electric  otvorio je svoj prvi centar za inovacije u istočnoj Europi, koji je spreman primiti posjetitelje iz svih zemalja regije i šire, ne samo fizičkom posjetom već i virtualno. Inovacijski centar posjeduje pokazni prostor u kojem posjetitelji mogu „uživo“ doživjeti IoT tehnologije, ne samo Schneider Electrica već i ostalih kompanija, objedinjene na otvorenoj IoT i cybersecure platformi EcoStruxure. Nova, pokazna Pametna tvornica nalazi se u Plovdivu u Bugarskoj.