Tržište diskova se vratilo u normalu

Tržište diskova se vratilo u normalu

Foto: Fotolia

Nakon razornih poplava u srpnju 2011. godine na Tajlandu, tržište uređaja za pohranu podataka doživjelo je šok. Smanjeni kapaciteti proizvodnje uzrokovali su kašnjenje pošiljaka, povećanje cijena uređaja te generirali ogromne profite proizvođačima.

Najnoviji podaci koje su objavili Kris Kubicki iz Dynamite Data i Extreme Tech otkrivaju vrlo obećavajuća zbivanja i nove trendove na tržištu. Cijena GB prostora mehaničkih tvrdih diskova se vratila na razinu prije razornih poplava, cijene solid state diskova su ostale stabilne, te je gustoća prostora za pohranu podataka na SSD diskovima značajno porasla.

Poplave u srpnju 2011. prouzročile su povećanje cijene HDD-a za 72,7 posto, odnosno cijena GB prostora porasla je s 0,055 na 0,095 dolara po GB   te se cijene normaliziraju i vračaju na razinu prije poplava.

Budući da su cijene postigle svoju tržišnu ravnotežu, ne očekuje se daljnje smanjenje cijena uređaja u bliskoj budućnosti , ako ne dođe do uvođenja novih tehnologija poput Western Digital Helium diskova. Velike profite proizvođača možemo pripisati povlačenju neprofitabilnih proizvoda s tržišta te okretanju proizvodnji manjih uređaja s većom gustoćom prostora za pohranu.

Još iz kategorije

Nvidia opet uzela AMD-u veliki dio udjela na tržištu grafičkih kartica

Nvidia opet uzela AMD-u veliki dio udjela na tržištu grafičkih kartica

11.12.2019. komentiraj

Jon Peddie Research u posljednjem je istraživanju pokazao da Nvidia vraća dominaciju nad AMD-om, koju je posljednjih nekoliko kvartala izgubila. Konkretno, u pretposljednjem ove godine imala je udio od 72,92 posto, dok je AMD na preostalih 27,08 posto. Naravno, to se tiče grafičkih kartica.

Konsolidirani prihodi King ICT-a premašit će milijardu kuna u 2019. godini

Konsolidirani prihodi King ICT-a premašit će milijardu kuna u 2019. godini

11.12.2019. komentiraj

Poslovni rezultati jedne od najjačih domaćih ICT tvrtki King ICT premašit će ukupno milijardu kuna, potvrdio je pred novinarima danas predsjednik Uprave Plamenko Barišić. Prema njegovim riječima to znači da će u Hrvatskoj prihodi King ICT-a preskočiti 750 milijuna kuna, dok će tvrtka Smart Energy koja se bavi tehnološkim rješenjima za objekte dosegnuti više od 190 milijuna kuna. Ostatak otpada na konsolidirane prihode četiriju King ICT-ovih tvrtki u regiji od koji su posebno zadovoljni poslovanje u Bosni i Hercegovini.

Više od 30 godina poslovanja Oglasnika

Više od 30 godina poslovanja Oglasnika

10.12.2019. komentiraj

Oglasnik je razvio kombinaciju tiskanog i online izdanja te mobilnu aplikaciju. Osim Oglasnika, osnovanog još 1989. kao prva privatna novina, grupacija Oglasnik uključuje i portale oglasnik.hr, posao.hr, auti.hr, edukacija.hr, kao i tiskovina Nekretnine.