Tržište diskova se vratilo u normalu

Tržište diskova se vratilo u normalu

Foto: Fotolia

Nakon razornih poplava u srpnju 2011. godine na Tajlandu, tržište uređaja za pohranu podataka doživjelo je šok. Smanjeni kapaciteti proizvodnje uzrokovali su kašnjenje pošiljaka, povećanje cijena uređaja te generirali ogromne profite proizvođačima.

Najnoviji podaci koje su objavili Kris Kubicki iz Dynamite Data i Extreme Tech otkrivaju vrlo obećavajuća zbivanja i nove trendove na tržištu. Cijena GB prostora mehaničkih tvrdih diskova se vratila na razinu prije razornih poplava, cijene solid state diskova su ostale stabilne, te je gustoća prostora za pohranu podataka na SSD diskovima značajno porasla.

Poplave u srpnju 2011. prouzročile su povećanje cijene HDD-a za 72,7 posto, odnosno cijena GB prostora porasla je s 0,055 na 0,095 dolara po GB   te se cijene normaliziraju i vračaju na razinu prije poplava.

Budući da su cijene postigle svoju tržišnu ravnotežu, ne očekuje se daljnje smanjenje cijena uređaja u bliskoj budućnosti , ako ne dođe do uvođenja novih tehnologija poput Western Digital Helium diskova. Velike profite proizvođača možemo pripisati povlačenju neprofitabilnih proizvoda s tržišta te okretanju proizvodnji manjih uređaja s većom gustoćom prostora za pohranu.

Još iz kategorije

Ericsson nastavio rast

Ericsson nastavio rast

25.01.2020. komentiraj

Prema financijskim pokazateljima Ericsson je zabilježio rast prodaje na 6,3 milijarde eura što kada se prodaja prilagodi za usporedne stavke i tečaj porasla je 1%. Smanjenje u Sjevernoj Americi nadoknađeno je rastom na ostalim tržištima, prvenstveno na Srednjem istoku i u Sjevernoj Aziji. Objavljena prodaja porasla je 4%.

PC gameri sve više odustaju od Intela i okreću se AMD-u

PC gameri sve više odustaju od Intela i okreću se AMD-u

24.01.2020. komentiraj

Intel posljednjih godinu do dvije muku muči na tržištu kojim je nekad dominirao jer AMD ubire svoj udio gdje god stigne, pa tako i među gamerima koji u povećoj mjeri izabiru upravo njegove proizvode. Konkretno, 41 posto PC gamera okrenulo se AMD-u i stigao je trenutak da se Intel zabrine.

Settle se širi po Hrvatskoj

Settle se širi po Hrvatskoj

22.01.2020. komentiraj

Norveška tvrtka Auka, autori aplikacije za mobilno plaćanje Settle, i vodeći ponuđač rješenja za plaćanje u ugostiteljstvu u Hrvatskoj, tvrtka Remaris, potpisali su sporazum o distribucijskom i tehnološkom partnerstvu kojim je svim korisnicima Remarisova sustava omogućeno da potencijalno i u svojem ugostiteljskom objektu – kafiću, restoranu, bistrou – počnu prihvaćati Settle kao način plaćanja.