Trumpov trgovinski rat s Kinom radi veliku štetu tehnološkom sektoru

Trumpov trgovinski rat s Kinom radi veliku štetu tehnološkom sektoru

Foto: Depositphotos

Američki predsjednik Donald Trump ne odustaje od trgovinskog rata s Kinom i to je itekako počelo ostavljati traga na američki tehnološku industriju, na što upozoravaju čelnici onih najvećih. Primjerice, tarife na uvoz kineskih proizvoda koštale su u svibnju 1,3 milijardi američkih dolara, što je šest puta više nego u istom razdoblju lani.

Očekuje se da će tarife u nadolazećim mjesecima dodatno porasti jer su novi nameti uvedeni 11. svibnja ove godine. Također, kad se svemu ovome pridoda sami početak Trumpovog ratovanja s Kinom, situacija postaje katastrofalna. Konkretnije, 2017., svega nekoliko mjeseci nakon što je postao predsjednik, Trump je izrazio zabrinutost zbog načina na koji Kina posluje sa Sjedinjenim Američkim Državama pa uveo prvotne tarife.

One su ukupno donijele povećanje od 250 milijardi dolara, samo što se tiče kineskih proizvoda. Istovremeno, Kina je odgovorila i povećala tarife na američke proizvode, što je izazvalo njihovo povećanje za 110 milijardi dolara. Dakle, to je ukupno iznosilo 360 milijardi dolara, zbog čega pate proizvođači i krajnji korisnici.

Ipak, kulminacija je nastupila u svibnju, kad je kineskom gigantu Huaweiju zabranjeno poslovanje s američkim kompanijama. Malo nakon toga osigurana mu je privremena dozvola za pružanje podrške postojećim proizvodima, odnosno, proizvodima koje su korisnici kupili, ili se pretplatili na njih, prije zabrane poslovanja na američkom tlu.

"Privremena odluka stupa na snagu s 20. svibnjem i vrijedit će do 19. kolovoza, a odnosi se na sve Huawei proizvode i usluge dostupne do 16. svibnja ove godine", stoji u priopćenju Ministarstva trgovine.

Sve je bliži taj 19. kolovoza, pritisak ne popušta i čini se da bi proizvođači mogli dodatno patiti, što automatski znači da će krajnji korisnici za identične proizvode morati plaćati više no što bi u normalnoj situaciji...

Još iz kategorije

VELIKA ICT ANALIZA: Gdje su najviše prosječne neto plaće u softverskoj industriji

VELIKA ICT ANALIZA: Gdje su najviše prosječne neto plaće u softverskoj industriji

23.08.2019. komentiraj

Završavamo s najzanimljivijim dijelom analize domaće softverske industrije i to prosječno isplaćenim neto plaćama. Već je bilo podosta čitatelja koji su pitale kada će rang lista po plaćama pa evo je i to prema dva kriterija – najveća prosječna isplaćena neto plaća i to TOP 100 tvrtki i onda od tih TOP 100 tvrtki ranglista prema broju zaposlenih jer budimo jasni ima mnogo tvrtki koje imaju svega jednog djelatnika i stoga isplaćena neto prosječna plaća i nije usporediva ako uzmemo samo analizu tko je gdje po broju zaposlenih.

VELIKA ICT ANALIZA: Visoka novostvorena vrijednost u softverskoj industriji

VELIKA ICT ANALIZA: Visoka novostvorena vrijednost u softverskoj industriji

22.08.2019. komentiraj

Ukupna novostvorena vrijednost u softverskom segmentu ICT industrije u Hrvatskoj dosegla je 5,17 milijardi kuna uz jako dobar rast na godišnjoj razini od čak 14,38 posto, pokazuje analiza poslovanja domaćih softverskih tvrtki za prošlu godinu koju je ICTbusiness.info proveo zajedno s  tvrtkom Bisnode i portalom Poslovna.hr.

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

21.08.2019. komentiraj

Izvoz softverske industrije u 2018. godini porastao je 28,1 posto i dosegao 4,243 milijarde kuna pokazuju podaci iz godišnjih financijskih izvješća ako se gleda samo segment softvera prema NKD-u. Na prvom mjestu s rastom od 6,17 posto smjestio se Span kojem je izvoz dosegao 172,22 milijuna kuna. Na drugom mjestu je vodnjanski Infobip, ali samo njegov hrvatski dio poslovanja, koji je u izvozu rastao 23,67 posto na 166,76 milijuna kuna.