Trumpov trgovinski rat s Kinom radi veliku štetu tehnološkom sektoru

Trumpov trgovinski rat s Kinom radi veliku štetu tehnološkom sektoru

Foto: Depositphotos

Američki predsjednik Donald Trump ne odustaje od trgovinskog rata s Kinom i to je itekako počelo ostavljati traga na američki tehnološku industriju, na što upozoravaju čelnici onih najvećih. Primjerice, tarife na uvoz kineskih proizvoda koštale su u svibnju 1,3 milijardi američkih dolara, što je šest puta više nego u istom razdoblju lani.

Očekuje se da će tarife u nadolazećim mjesecima dodatno porasti jer su novi nameti uvedeni 11. svibnja ove godine. Također, kad se svemu ovome pridoda sami početak Trumpovog ratovanja s Kinom, situacija postaje katastrofalna. Konkretnije, 2017., svega nekoliko mjeseci nakon što je postao predsjednik, Trump je izrazio zabrinutost zbog načina na koji Kina posluje sa Sjedinjenim Američkim Državama pa uveo prvotne tarife.

One su ukupno donijele povećanje od 250 milijardi dolara, samo što se tiče kineskih proizvoda. Istovremeno, Kina je odgovorila i povećala tarife na američke proizvode, što je izazvalo njihovo povećanje za 110 milijardi dolara. Dakle, to je ukupno iznosilo 360 milijardi dolara, zbog čega pate proizvođači i krajnji korisnici.

Ipak, kulminacija je nastupila u svibnju, kad je kineskom gigantu Huaweiju zabranjeno poslovanje s američkim kompanijama. Malo nakon toga osigurana mu je privremena dozvola za pružanje podrške postojećim proizvodima, odnosno, proizvodima koje su korisnici kupili, ili se pretplatili na njih, prije zabrane poslovanja na američkom tlu.

"Privremena odluka stupa na snagu s 20. svibnjem i vrijedit će do 19. kolovoza, a odnosi se na sve Huawei proizvode i usluge dostupne do 16. svibnja ove godine", stoji u priopćenju Ministarstva trgovine.

Sve je bliži taj 19. kolovoza, pritisak ne popušta i čini se da bi proizvođači mogli dodatno patiti, što automatski znači da će krajnji korisnici za identične proizvode morati plaćati više no što bi u normalnoj situaciji...

Još iz kategorije

Velike europske tvrtke upozoravaju na sve veće prepreke europskih regulatora tržišta

Velike europske tvrtke upozoravaju na sve veće prepreke europskih regulatora tržišta

20.01.2020. komentiraj

Europski regulatori tržišta sve češće predstavljaju iznimnu prepreku velikim europskim kompanijama, zbog čega se pokrenuo Europski okrugli stol za industriju (ERT) i čine ga izvršni direktori te članovi upravnih odbora velikih europskih kompanija. Konkretnije, ima ih 55 i imaju što za reći.

Žene i dalje rijetko dospjevaju na rukovodeće pozicije u Europi

Žene i dalje rijetko dospjevaju na rukovodeće pozicije u Europi

20.01.2020. komentiraj

Žene čine trećinu pozicija u upravnim odborima europskih kompanija, ali istovremeno zauzimaju daleko manji dio rukovodećih pozicija u njima. Potvrdila je to kroz istraživanje neprofitna organizacija European Women on Boards sponzorirana od strane Europske unije.

Uspješna digitalna transformacija moguća je i u Hrvatskoj

Uspješna digitalna transformacija moguća je i u Hrvatskoj

19.01.2020. komentiraj

Jedna od neizostavnih tema današnjice je digitalna transformacija koja obuhvaća uporabu digitalnih tehnologija i promjenu modela poslovanja te u potpunosti mijenja naše gospodarstvo. Procjena je da će se vrijednost digitalne ekonomije u Hrvatskoj do 2025. godine povećati četiri puta.