Trump ukinuo zabranu poslovanja s Huaweijem

Trump ukinuo zabranu poslovanja s Huaweijem

Američki predsjednik Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping tijekom summita G-20 u Osaki uspjeli su pronaći zajednički jezik, što znači da bi problemi za Huawei, njegove partnere, kineske kompanije, američke kompanije i cijeli niz drugih “sudionika” uskoro trebali završiti. Ukratko, suspenzija koja trenutno vlada bit će “podignuta” jer dogovoreno je da zabrana u poslovanju američkih kompanija s kineskima više neće biti.

Sjedinjene Američke Države i Kina složile su se da neće jedna drugoj uvoditi nove carine i da će međusobne pregovore, naprasno prekinute u svibnju, obnoviti "na temelju jednakosti i međusobnog poštovanja". Sve to znači kraj trgovinskog rata, ali i carinskih besmislica zbog kojih su patili proizvođači i korisnici.

Nakon svega, Trump je djelovao kao da ništa nije sporno, nije skidao osmijeh s lica, slavodobitni. Uz to, nazvao je pregovore odličnima.

"Nastavit ćemo pregovarati. Obećao sam da, makar neko vrijeme, nećemo podizati carine Kini i nećemo dodavati nove. Mislim da je preostalo oko 350 milijardi dolara robe koja može biti ocarinjena, ali nećemo to raditi. Radit ćemo s Kinom da vidimo možemo li postići neki dogovor", izjavio je američki predsjednik u Osaki pa se osvrnuo na Huawei i prodaju visokotehnološke robe tom telekomunikacijskom divu:

"Pristao sam dozvoliti našim kompanijama prodavati Huaweiju opremu."

S druge strane, kineski predsjednik je rekao da se nada da će SAD kineske kompanije tretirati pošteno, ali i da da Kina mora čuvati svoje interese.

"Kina je zadovoljna zbog nastavka pregovora, ali ti pregovori bi se trebali voditi s jednakim pravima i uz obostrano poštovanje", napomenuo je Xi.

Sad samo treba i službeno donijeti odluku da je poslovanje američkim kompanijama s Huaweijem i drugim kineskim kompanijama ponovno dozvoljeno, pa da Google ukine suspenziju Androida, planiranu za kolovoz, kineskom proizvođaču. A nakon toga sve će se nastaviti svojim tokom no svi mi ćemo se pitati što je to jedna ili druga strana ovim pokazivanjem moći postigla...

Još iz kategorije

AMD po prvi puta bolji od Intela u performansama, potrošnji energje i cijeni

AMD po prvi puta bolji od Intela u performansama, potrošnji energje i cijeni

22.07.2019. komentiraj

Intelovi čelnici u nevjerici promatraju aktualnu situaciju jer dogodila se po prvi put u 20 godina! Naime, AMD je zahvaljujući seriji Ryzen 3000 po prvi put bolji po performansama, moći i cijeni procesora u odnosu na najvećeg konkurenta - Intel.

Fil Rouge Capital započeo s radom

Fil Rouge Capital započeo s radom

22.07.2019. komentiraj

Fil Rouge Capital je investicijski fond rizičnog kapitala čiji je primarni cilj investirati u mlade poduzetnike, startup i scaleup tvrtke kao i daljnje afirmiranje poduzetničkog ekosustava u Hrvatskoj. Fond je službeno započeo s radom 9. srpnja nakon što mu je u rekordnom roku potvrđena obveza financiranja.

Trumpov trgovinski rat s Kinom radi veliku štetu tehnološkom sektoru

Trumpov trgovinski rat s Kinom radi veliku štetu tehnološkom sektoru

20.07.2019. komentiraj

Američki predsjednik Donald Trump ne odustaje od trgovinskog rata s Kinom i to je itekako počelo ostavljati traga na američki tehnološku industriju, na što upozoravaju čelnici onih najvećih. Primjerice, tarife na uvoz kineskih proizvoda koštale su u svibnju 1,3 milijardi američkih dolara, što je šest puta više nego u istom razdoblju lani.