Trump ukinuo zabranu poslovanja s Huaweijem

Trump ukinuo zabranu poslovanja s Huaweijem

Američki predsjednik Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping tijekom summita G-20 u Osaki uspjeli su pronaći zajednički jezik, što znači da bi problemi za Huawei, njegove partnere, kineske kompanije, američke kompanije i cijeli niz drugih “sudionika” uskoro trebali završiti. Ukratko, suspenzija koja trenutno vlada bit će “podignuta” jer dogovoreno je da zabrana u poslovanju američkih kompanija s kineskima više neće biti.

Sjedinjene Američke Države i Kina složile su se da neće jedna drugoj uvoditi nove carine i da će međusobne pregovore, naprasno prekinute u svibnju, obnoviti "na temelju jednakosti i međusobnog poštovanja". Sve to znači kraj trgovinskog rata, ali i carinskih besmislica zbog kojih su patili proizvođači i korisnici.

Nakon svega, Trump je djelovao kao da ništa nije sporno, nije skidao osmijeh s lica, slavodobitni. Uz to, nazvao je pregovore odličnima.

"Nastavit ćemo pregovarati. Obećao sam da, makar neko vrijeme, nećemo podizati carine Kini i nećemo dodavati nove. Mislim da je preostalo oko 350 milijardi dolara robe koja može biti ocarinjena, ali nećemo to raditi. Radit ćemo s Kinom da vidimo možemo li postići neki dogovor", izjavio je američki predsjednik u Osaki pa se osvrnuo na Huawei i prodaju visokotehnološke robe tom telekomunikacijskom divu:

"Pristao sam dozvoliti našim kompanijama prodavati Huaweiju opremu."

S druge strane, kineski predsjednik je rekao da se nada da će SAD kineske kompanije tretirati pošteno, ali i da da Kina mora čuvati svoje interese.

"Kina je zadovoljna zbog nastavka pregovora, ali ti pregovori bi se trebali voditi s jednakim pravima i uz obostrano poštovanje", napomenuo je Xi.

Sad samo treba i službeno donijeti odluku da je poslovanje američkim kompanijama s Huaweijem i drugim kineskim kompanijama ponovno dozvoljeno, pa da Google ukine suspenziju Androida, planiranu za kolovoz, kineskom proizvođaču. A nakon toga sve će se nastaviti svojim tokom no svi mi ćemo se pitati što je to jedna ili druga strana ovim pokazivanjem moći postigla...

Još iz kategorije

Nvidia opet uzela AMD-u veliki dio udjela na tržištu grafičkih kartica

Nvidia opet uzela AMD-u veliki dio udjela na tržištu grafičkih kartica

11.12.2019. komentiraj

Jon Peddie Research u posljednjem je istraživanju pokazao da Nvidia vraća dominaciju nad AMD-om, koju je posljednjih nekoliko kvartala izgubila. Konkretno, u pretposljednjem ove godine imala je udio od 72,92 posto, dok je AMD na preostalih 27,08 posto. Naravno, to se tiče grafičkih kartica.

Konsolidirani prihodi King ICT-a premašit će milijardu kuna u 2019. godini

Konsolidirani prihodi King ICT-a premašit će milijardu kuna u 2019. godini

11.12.2019. komentiraj

Poslovni rezultati jedne od najjačih domaćih ICT tvrtki King ICT premašit će ukupno milijardu kuna, potvrdio je pred novinarima danas predsjednik Uprave Plamenko Barišić. Prema njegovim riječima to znači da će u Hrvatskoj prihodi King ICT-a preskočiti 750 milijuna kuna, dok će tvrtka Smart Energy koja se bavi tehnološkim rješenjima za objekte dosegnuti više od 190 milijuna kuna. Ostatak otpada na konsolidirane prihode četiriju King ICT-ovih tvrtki u regiji od koji su posebno zadovoljni poslovanje u Bosni i Hercegovini.

Više od 30 godina poslovanja Oglasnika

Više od 30 godina poslovanja Oglasnika

10.12.2019. komentiraj

Oglasnik je razvio kombinaciju tiskanog i online izdanja te mobilnu aplikaciju. Osim Oglasnika, osnovanog još 1989. kao prva privatna novina, grupacija Oglasnik uključuje i portale oglasnik.hr, posao.hr, auti.hr, edukacija.hr, kao i tiskovina Nekretnine.