Top 100 najvećih globalnih tvrtki bilježi nove rekordne vrijednosti

Top 100 najvećih globalnih tvrtki bilježi nove rekordne vrijednosti

Foto: DepositPhotos

Kapitalna globalna tržišta ne samo da su se oporavila od pada tijekom prvog dijela prošle godine nego su zabilježila rekordan rast, navodi PwC. Ekonomski oporavak podržan je od strane vlada i središnjih banaka, zbog odgovora na pandemiju koronavirusa, odnosno, krizu koju je pokrenula.

Svi sektori unutar liste najvećih stotinu kompanija svjedočili su od ožujka prošle do ožujka ove godine rastu tržišta u smislu tržišne kapitalizacije. Naravno, tehnološki sektor i dalje je najveći, a ukupno je generirao vrijednost od 10,5 bilijuna američkih dolara, što je rast od 71 posto.

Istovremeno, bogatstvo najvećih stotinu kompanija svijeta povećalo se za 48 posto, na 31,7 bilijuna dolara. Primjerice, u ožujku prošle godina to bogatstvo je iznosilo 21,5 bilijuna dolara. Dakle, povećanje od 10,2 bilijuna, što je uistinu nevjerojatno.

"Gledamo li na razdoblje od ožujka 2019. do ožujka ove godine, tržišna kapitalizacija najvećih 100 kompanija na svijetu povećala se za 51 posto. Predvode ih one iz Sjedinjenih Američkih Država, a sve zajedno dokazuju da najveći mogu i u kriznim trenucima postići rast, ponajprije kroz oslanjanje na tehnologiju", naglašava se u izvješću.

Što se spomenutih američkih kompanija tiče, čine 65 posto od ukupne marketinške kapitalizacije. Inače, prije godinu dana u ožujku, činile su 61 posto pa to pokazuje da su se najviše obogatile. Naime, Europa je izgubila pet kompanija iz društva sto najvećih, od čega su tri u Velikoj Britaniji i dvije u Francuskoj.

Tehnološki sektor rastao je za 71 posto, a predvode ga Apple, Microsoft, Alphabet i Facebook. A najveći skok u vrhu ostvarila je Njemačka i sad je osma dok je prošle godine bila 13. Siemens i Volkswagen pritom su najbogatije njemačke kompanije i jedine u Top 100.

Južna Koreja ima pak samo jednu - Samsung. Ali ta je kompanija povećala vrijednost za čak 84 posto.

Na kraju, nakon SAD-a kao najvećeg na svijetu, po pitanju tržišne kapitalizacije slijede Kina i Saudijska Arabija, koju predvodi Aramco.

Još iz kategorije

Rast online trgovina gura cijelo tržište

Rast online trgovina gura cijelo tržište

25.07.2021.

Tradicija je out, a digitalizacija je in i polako postaje jedini razuman način poslovanja u tvrtkama svih sektora. Opširna DHL-ova studija „Ultimate B2B E-commerce Guide: Tradition is out. Digital is in“ donijela je neke veoma važne rezultate i smjernice te razotkrila iznenađujuće trendove vezane za uspješno poslovanje u prvom stoljeću.

LG se obvezuje na potpuni prijelaz na obnovljive izvore energije do 2050. godine

LG se obvezuje na potpuni prijelaz na obnovljive izvore energije do 2050. godine

24.07.2021.

Tvrtka LG Electronics (LG) danas se javno obvezala da će u potpunosti prijeći na obnovljivu energiju do 2050. godine, što predstavlja ključni dio njihove strategije održivosti. Najava u netom objavljenom Izvješću o održivosti kompanije dolazi povrh njezinog ranijeg obećanja o postizanju neutralizacije ugljika do 2030. godine kroz inicijativu Zero Carbon 2030., prema kojoj se LG obvezao do 2030. smanjiti emisiju ugljika u proizvodnji na 50 posto u odnosu na 2017. godinu.

Oracle uprihodio preko 40 milijardi dolara u zadnjih godinu dana, najviše ikad do sada

Oracle uprihodio preko 40 milijardi dolara u zadnjih godinu dana, najviše ikad do sada

23.07.2021.

Američki tehnološki gigant Oracle nadmašio je prognozirani profit za fiskalnu 2021., ali je istovremeno imao manje prihoda no što je prognozirano. Svejedno, kako navodi Buy Shares, Oracle je ostvario 40,5 milijardi američkih dolara prihoda i rekordnih 13,75 milijardi dolara profita.