TikTok ulazi u partnerstvo s Oracleom

TikTok ulazi u partnerstvo s Oracleom

Foto: DepositPhotos

Sapunica oko TikToka u Sjedinjenim Američkim Državama završila je u nedjelju 13. rujna, samo dva dana prije isteka konačnog roka, a umjesto Microsofta će “pouzdani tehnološki partner” biti Oracle. Odlučila je tako TikTokova matična kompanija ByteDance.

Odbili su Microsoft zbog uvjeta koji su ponuđeni, odnosno, bili nametnuti od strane jedne od najmoćnijih kompanija na svijetu, te pronašli zajednički jezik s Oracleom. Pritom, treba napomenuti da nije ovdje riječ o preuzimanju već partnerstvu koje će osigurati sigurnost, privatnost i sve ostalo što administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa zahtijeva da bi kineska kompanija mogla poslovati na američkom tlu.

Samim time, 1400 zaposlenika i deseci milijuna korisnika mogu odahnuti. Baš kao što Oracle može zadovoljno trljati ruke zbog činjenice što ima jednu od najpotentnijih društvenih mreža uz sebe, što će dodatno pospješiti posao u kojem se Oracle nameće i bilježi poveći dio poslovanja - cloud.

Jer, Oracle će biti "domaćin" (eng. host) podataka američkih korisnika, što je bio jedan od uvjeta da TikTok ostane u Americi. Politika se željela osigurati da Kinezi neće baratati podacima američkih korisnika i to se ostvarilo. Njima će baratati Oracle, iako je to svim silama želio Microsoft.

Inače, upravo su Microsoft i ispred njega Amazon glavni konkurenti i podosta moćniji cloud konkurenti za Oracle. Razlika će se sad ponešto smanjiti u tom smislu.

Nagađa se i da je Microsoft "ispao" iz utrke jer je inzistirao na mogućnosti "petljanja" po TikTokovu algoritmu, kao i držanju kontrole nad većim dijelom platforme. ByteDance to nije dozvolio i s Oracleom je postignut kompromis. Samim time, ByteDance i dalje ima kontrolu nad sadržajem, kao i kodom, algoritmom, svime od tehničkog značaja. Oracle pak ima mogućnost "čuvanja" podataka i dodatno jačanje cloud segmenta poslovanja.

Još iz kategorije

Ericsson nastavio stabilno poslovanje

Ericsson nastavio stabilno poslovanje

21.10.2020. komentiraj

Ericsson je ostvario prodaju prilagođenu za usporedne stavke i tečaj porasla je 7 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, uglavnom zahvaljujući prodaji 5G-a u kontinentalnoj Kini. Ostvarena prodaja iznosila je 5,46 milijardi eura u trećem tromjesječju 2020. godine u odnosu na treće tromjesečje 2019. kada je prihod od prodaje iznosio 5,42 milijarde eura.

Američki Devolver Digital kupio Croteam

Američki Devolver Digital kupio Croteam

21.10.2020. komentiraj

Američki izdavač videoigara Devolver Digital kupio je zagrebački studio Croteam - proizvođača videoigara koji stoji iza Serious Sam serijala i naslova The Talos Principle.

TOP 100 najuspješniji tvrtki u segmentu računala prema EBIT

TOP 100 najuspješniji tvrtki u segmentu računala prema EBIT

21.10.2020. komentiraj

Na vodećem mjestu prema dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije (EBIT) gdje pripadaju tvrtke kojima je pretežiti prijavljeni NKD 26.20, 58.21, 58.29, 95.11, za 2019. godinu nalazi se ponovno IBM Hrvatska s 49,12 milijuna kuna i rastom na godišnjoj razini od 85,86 posto. Istovremeno IBM Hrvatska bilježi na petogodišnjoj razini stabilan, ali fluktuirajući EBIT, pokazu podaci tvrtke Bisnode i portala Poslovna.hr i ICTbusiness.info.