Težnja tehnološkoj izvrsnosti i vrhunskom dizajnu

Težnja tehnološkoj izvrsnosti i vrhunskom dizajnu

Dugogodišnji direktor dizajna u tvrtki TP Vision Rod White, nositelja globalne licence za Philips TV & Sound proizvode ističe za ICTbusiness.info kako trendovi u društvu koji dolaze iz svijeta namještaja i interijera, zajedno sa značajnijim pomacima u društvenom ponašanju koje se može okarakterizirati kao „u pokretu“, stalan su izvor inspiracije za ono što radimo.

Pod njegovom dizajnerskom palicom, ovoj kategoriji proizvoda uručene su prestižne nagrade, a kroz suradnju s drugim renomiranim brendovima poboljšane su tehničke performanse samih proizvoda. Odakle crpi inspiraciju, kako planiraju unaprijediti prepoznatljive značajke Philips televizora te koliku ulogu u procesu dizajniranja ima izbor materijala, samo su neke od tema s kojima smo razgovarali s ovim kreativnim vizionarom koji se nalazi na čelu dizajnerskog tima TP Visiona.

Već dugi niz godina obnašate poziciju direktora za dizajn. Što biste istaknuli kao najveće karijerno postignuće?

Zasigurno, biti dio jednog sveobuhvatnog procesa koji uključuje promjenu percepcije brenda u očima potrošača te uspješno pozicioniranje našeg „europskog dizajna“, posljednjih deset godina je bilo iznimno nadahnjujuće i motivirajuće. U početku s TV-om, a sada posljednjih nekoliko godina i s kategorijom audio proizvoda, ponovno smo zamislili što brend Philips može biti u pružanju vrhunskih proizvoda.

Na koji način vaš dizajn predstavlja ono što je Philips TV & Sound u tehnološkom smislu?

Isporučujemo vrhunske tehnološke proizvode, a posao dizajnera je to prenijeti kroz iskustvo proizvoda koji istovremeno potvrđuje naše obećanje kvalitete te oduševljava osjetila korisnika.

Svake godine Philips TV & Sound plasira nove modele proizvoda na tržište. Što nove proizvode, bilo u tehnološkom, bilo u dizajnerskom smislu, razlikuje od konkurentskih?

Plasiranje potrošačke elektronike zauzima velik dio godišnjeg kalendara. Za uspješnu prodaju i konkurentnost na tržištu potrebno je ponuditi određene specifikacije proizvoda. Philips kao brend teži izvrsnosti te donosi više iskustvenih značajki. Jedna od tih značajki je i Ambilight, funkcija koja podiže iskustvo gledanja na jednu sasvim novu razinu. Zatim, surađujemo s prestižnim partnerima iz svijeta europskog dizajna, čime pružamo našim kupcima vrhunski dizajn i kvalitetne materijale, poput europske vune, tekstila i kože. Sve navedeno utječe na ugodno iskustvo gledanja, kao i držanje u ruci. Na kraju, rekao bih da ono što razlikuje Philips TV i audio proizvode u odnosu na druge je upravo ta razina zastupljenosti finih detalja u samom finalnom proizvodu.

Što vas sve inspirira u vašem kreativnom izričaju i kojim detaljima pridajete veliku pažnju prilikom dizajniranja novog proizvoda?

Trendovi u društvu koji dolaze iz svijeta namještaja i interijera, zajedno sa značajnijim pomacima u društvenom ponašanju koje se može okarakterizirati kao „u pokretu“, stalan su izvor inspiracije za ono što radimo. Kao tim smo uvijek u potrazi za inovativnim rješenjima, odnosno materijalima koje koristimo za naše proizvode s ciljem poboljšanja kvalitete samog proizvoda, kao i boljeg uživanja u samom proizvodu.

Jedna od prepoznatljivih značajki Philips televizora je Ambilight. Kako se ona razvijala kroz godine i kako se planira unaprijediti u budućnosti?

Kao što sam spomenuo, Ambilight je prepoznatljiva značajka Philips TV-a, a dosad je postala i svojevrstan sinonim za naše televizore. Primijetili smo da kupci koji se jednom odluče na kupnju Ambilight TV-a, imaju tendenciju kupnje idućeg televizora s istom tom značajkom. U našem portfelju mogu se pronaći televizori s trostranim ambijentalnim osvjetljenjem, dok neki premium proizvodi imaju četverostrano. S obzirom na to da su okviri televizora postali zanemarivi, širenje svjetla od zaslona do zida postalo je prilično besprijekorno. Također, televizori u prosjeku postaju sve veći i ljudi su spremni kupiti veće ekrane, što rezultira time da sve više potrošača postavlja svoje televizore na zid. Tako je i moguće osvijetli zid ambijentalnim osvjetljenjem s fiksirane udaljenosti. Na to ćemo se područje fokusirati i u budućnosti.

Philips TV & Sound osvojio je nekoliko puta prestižnu Red Dot nagradu za dizajn. Što jedno takvo svjetski etablirano priznanje znači za vas na profesionalnoj, ali i na osobnoj razini?

Uz Red Dot priznanje, dobitnici smo i iF Designa, nagrada koje su sama po sebi iznimna postignuća te vrlo važna priznanja struke našem radu. Naravno, osobno sam, kao i cijeli dizajnerski tim, ali i TP Vision, iznimno ponosan na činjenicu što je struka prepoznala kvalitetu i smislenost dizajna naših proizvoda. Vodim godišnji pregled dizajna kojima smo tijekom godina osvajali nagrade kako bih mogao komunicirati sve što smo kao tim postigli, ali i dobiti uvid u to kako se određena kategorija proizvoda razvijala kroz godine i što je sve bilo relevantno u određenom razdoblju.

Poznato je da unazad nekoliko godina surađujete s etabliranim dizajnerskim i lifestyle brendovima. Možete li izdvojiti neke proizvode iz Philips TV & Sound asortimana koji su produkt suradnji i po čemu se oni ističu u odnosu na druge?

Serija televizora s OLED-om ostavlja vrlo malo prostora za glasnoću koju dobar zvuk zahtijeva, stoga smo donijeli odluku da ćemo po pitanju kvalitete zvuka surađivati s najboljima u industriji. Posljedično, Bowers&Wilkins naš je audio partner za televizore više od pet godina. Zajedničkom suradnjom i njihovom stručnošću u akustičkom inženjerstvu stvorili smo dizajn koji nas je doveo do višestruko nagrađivanog televizora, kao što su trenutno OLED986 i OLED936. Osim toga, radimo i s poznatom tekstilnom kompanijom Kvadrat, ali projekti Bowers odveli su to korak dalje pa sada dizajniramo tkanine koje se uklapaju u moderne interijere Kvadrata prema akustičnim standardima Bowers&Wilkinsa. Posljednjih godina vidljiv je porast u kućnom gamingu pa smo smo s partnerima surađivali i na Philips Momentum Gaming monitoru. Točnije, Bowers&Wilkins zvučno rješenje uklopili smo u tkaninu Kvadrata. Muirhead je još jedan dugoročan partner za materijale s kojim zajedno stvaramo prekrasnu kožu za naše daljinske upravljače, slušalice i audio proizvode.

Pridajete li veliku pažnju izboru materijala u procesu dizajniranja proizvoda?

Izbor materijala je srž našeg procesa dizajniranja. Inovativna upotreba materijala za stvaranje novih arhetipova jedno je od četiri postulata našeg dizajna koja podupiru pozicioniranje poslovne filozofije „europskog dizajna“. S tim je povezana naša težnja za korištenjem održivih materijala. U posljednjih nekoliko godina napravili smo značajne korake koristeći pravu vunenu tkaninu, ugljično neutralnu kožu i metale koji se mogu reciklirati što je više moguće. Gdje želimo biti u narednih 12-18 mjeseci još više će pokazati naše obećanje održivosti.

Možemo li predvidjeti što nam donosi budućnost po pitanju trendova u dizajnu? Koji će Philips TV i zvučni elementi biti zadržani u narednim godinama?

Čvrsto vjerujem da ćemo promatranjem eksperimentalnih eksponata na ključnim globalnim događajima, kao što su Salone del Mobile za estetske promjene i CES za tehnološke pokretače, u velikoj mjeri moći predvidjeti što će se naći u trgovinama kroz dvije do tri godine. Naš je posao filtrirati ono što trenutno zadovoljava potrebe potrošača i tu potrebu pretočiti u odgovarajuće prijedloge za naš brend.

Iz vašeg dizajna vidljivo je da preferirate čist i minimalistički stil. Dolazite li u doticaj i s elementima nekih drugih stilova u svojem kreativnom stvaralaštvu?

Najbolji primjer tomu je niz TV, audio i pratećih proizvoda na kojima smo surađivali s danskim dizajnerskim brendom Georg Jensen i svjetski poznatom danskom tekstilnom kompanijom Kvadrat. Kreiranje takvih proizvoda bilo je više vođeno emocijama kako bismo osigurali kupcima predmete koje žele imati u svojem svakodnevnom životu, odnosno proizvode koji su i predmet njihove svojevrsne žudnje.

Još iz kategorije

Rast u segmentu mreža, uređaji i dalje padaju

Rast u segmentu mreža, uređaji i dalje padaju

14.08.2022.

Huaweijevo mrežno poslovanje vratilo se rastu u prvoj polovici 2022., zahvaljujući sve većem globalnom uvođenju 5G i usporavanju pada ukupnog prihoda koji je padao sedam uzastopnih kvartala, kako ističe rotirajući predsjednik Ken Hu, iako je Huaweijevo poslovanje s uređajima bilo pod velikim utjecajem, njegova grupa za ICT infrastrukturu bilježi stabilan rast.

AMD-ovi prihodi od Ryzen PC-a u 2022. će pasti za 26 posto pod pritiskom oporavka Intela

AMD-ovi prihodi od Ryzen PC-a u 2022. će pasti za 26 posto pod pritiskom oporavka Intela

12.08.2022.

Intelov oporavak potaknut Alder Lake procesorima 12. generacije utjecat će na pad prihoda za AMD u ovoj godini. Konkretno, Morgan Stanley u analizi navodi da će Ryzen Desktop segment poslovanja pasti za čak 26 posto.

Razlika između testiranja opterećenja i stres testiranja

Razlika između testiranja opterećenja i stres testiranja

12.08.2022.

Softver developeri pri razvoju se koriste dvama metodama testiranja - opterećenja (eng. load) i stresa. Samo, oko obje traju poveće rasprave i činjenica je da mnogi u industriji još uvijek ne razaznaju razlike između ovih metoda.