Tesla u 2017. isporučio 100 tisuća vozila, no s Model 3 je izuzetno podbacio

Tesla u 2017. isporučio 100 tisuća vozila, no s Model 3 je izuzetno podbacio

Foto: Tesla

Elon Musk osvojio je svijet Tesla automobilima jer potvrdili su da fosilna goriva ne moraju još dugo biti realnost, da postoji sjajna alernativa. Nažalost, čini se da je u svojim ambicijama osnivač kompanije također izgubio istinski doticaj s realnosti. Jer, najavljivao je velike stvari i propustio ih napraviti - i to u ozbiljnoj i zabrinjavajućoj mjeri.

Investitori ne znaju kako se postaviti nakon što su dobili izvješće o broju isporuka automobila i njihovoj proizvodnji u 2017. godini. Naime, dok ih je isporučeno 103 tisuće i tako nadmašena godina ranije za 27 tisuća, luksuzni Model 3 potpuno je podbacio u proizvodnji. Musk je najavio da će u četvrtom kvartalu biti proizvedeno 20 tisuća Modela 3, s tim da će u rujnu brojka biti 1500, a potom bi u listopadu, studenom i prosincu stigao ostatak.

U stvarnosti, proizvedeno je ukupno 2425 autmobila! U rujnu ih je proizvedeno 260. Promašaj u prognozi iznenadio je mnoge i sad se već polako sve češće mogu čuti priče da Musk pati od "Jobsova sindroma", koji također nije bio baš potpuno uključen u realnost pa bi investitori mogli uvelike gubiti ako bi se striktno držali njegovih prognoza i ciljeva za određeno razdoblje.

Za dobrobit Tesle bilo bi sjajno pronaći rješenja po pitanju proizvodnje jer trenutno situacija nije obećavajuća i takve brojke ne čine ta električna vozila revolucionarnima već ih postavlja na margine, kao svojevrsni luksuz koji si može priuštiti zanemariv broj ljudi i ne čini razliku na globalnom tržištu. Stoga, optimizam treba tražiti u činjenici da se od 9. prosinca proizvelo više automobila nego u prethodna četiri mjeseca. To je znak da se ipak može nešto promijeniti na bolje.

Još iz kategorije

Microsoft ostvaruje iznimne rezultate pod vodstvom Satye Nadelle

Microsoft ostvaruje iznimne rezultate pod vodstvom Satye Nadelle

22.10.2019. komentiraj

Microsoft je objavio odlične rezultate poslovanja u posljednjem kvartalu fiskalne 2019. i oni su na 44 milijarde američkih dolara, što je izniman uspjeh jer označava rast od 12 posto u odnosu na kvartal prije.

Multinorm - slavonska priča o globalnom uspjehu

Multinorm - slavonska priča o globalnom uspjehu

22.10.2019. komentiraj

Kada direktor jedne hrvatske tvrtke koja posluje s globalnim automobilskim divovima kao što su BMW, Volkswagen i Audi kaže da njegova tvrtka prebrzo raste, znate da je riječ o nesvakidašnjoj uspješnoj priči. Kada uz to još shvatite i da ta tvrtka posluje u Slavoniji, točnije u Gradištu, malom mjestu nedaleko od Županje, tada priča postaje još zanimljivija.

Usporavanje rasta robne razmjene EU

Usporavanje rasta robne razmjene EU

21.10.2019. komentiraj

Podatci o kretanju robne razmjene EU za prvih osam mjeseci konačno potkrepljuju činjenicu da se u ovoj godini bilježi usporavanje globalnog rasta, globalne potražnje i obujma globalne robne razmjene. Točnije, vrijednost izvoza na godišnjoj je razini povećana 3,6% dok je u istom razdoblju prošle godine izvoz povećan 4,2%, a kod uvoza je godišnja stopa rasta smanjena s 5,3% na 4,6%. Pritom je riječ o nominalnom porastu na koji znatno utječe i tečaj.