Tesla u 2017. isporučio 100 tisuća vozila, no s Model 3 je izuzetno podbacio

Tesla u 2017. isporučio 100 tisuća vozila, no s Model 3 je izuzetno podbacio

Foto: Tesla

Elon Musk osvojio je svijet Tesla automobilima jer potvrdili su da fosilna goriva ne moraju još dugo biti realnost, da postoji sjajna alernativa. Nažalost, čini se da je u svojim ambicijama osnivač kompanije također izgubio istinski doticaj s realnosti. Jer, najavljivao je velike stvari i propustio ih napraviti - i to u ozbiljnoj i zabrinjavajućoj mjeri.

Investitori ne znaju kako se postaviti nakon što su dobili izvješće o broju isporuka automobila i njihovoj proizvodnji u 2017. godini. Naime, dok ih je isporučeno 103 tisuće i tako nadmašena godina ranije za 27 tisuća, luksuzni Model 3 potpuno je podbacio u proizvodnji. Musk je najavio da će u četvrtom kvartalu biti proizvedeno 20 tisuća Modela 3, s tim da će u rujnu brojka biti 1500, a potom bi u listopadu, studenom i prosincu stigao ostatak.

U stvarnosti, proizvedeno je ukupno 2425 autmobila! U rujnu ih je proizvedeno 260. Promašaj u prognozi iznenadio je mnoge i sad se već polako sve češće mogu čuti priče da Musk pati od "Jobsova sindroma", koji također nije bio baš potpuno uključen u realnost pa bi investitori mogli uvelike gubiti ako bi se striktno držali njegovih prognoza i ciljeva za određeno razdoblje.

Za dobrobit Tesle bilo bi sjajno pronaći rješenja po pitanju proizvodnje jer trenutno situacija nije obećavajuća i takve brojke ne čine ta električna vozila revolucionarnima već ih postavlja na margine, kao svojevrsni luksuz koji si može priuštiti zanemariv broj ljudi i ne čini razliku na globalnom tržištu. Stoga, optimizam treba tražiti u činjenici da se od 9. prosinca proizvelo više automobila nego u prethodna četiri mjeseca. To je znak da se ipak može nešto promijeniti na bolje.

Još iz kategorije

Ericssonovi prihodi rasli 13 posto

Ericssonovi prihodi rasli 13 posto

18.04.2019. komentiraj

Financijski pokazatelji Ericssona za prvi kvartal ove godine pokazuju rast prihoda od prodaje 13 posto na 4,7 milijardi eura. Prodaja, prilagođena za usporedne stavke i tečaj porasla je za 7 posto zbog snažnog rasta u Sjevernoj Americi.

INFOGRAFIKA: Trećina britanskih tvrtki planira preseliti poslovanje

INFOGRAFIKA: Trećina britanskih tvrtki planira preseliti poslovanje

17.04.2019. komentiraj

Brexit je i dalje neizvjesan, a kompanije koje su svih ovih godina boravka Velike Britanije u Europskoj uniji poslovale na njenom teritoriju, uvelike razmišljanju o preseljenju ili je to već učinila. No, ono što brine jest da čak trećina britanskih kompanija razmišlja o istom potezu.

Potrošnja na sustave umjetne inteligencije ove godine će skočiti na 35,8 milijardi dolara

Potrošnja na sustave umjetne inteligencije ove godine će skočiti na 35,8 milijardi dolara

17.04.2019. komentiraj

Svjetska potrošnja na sustave vezane uz umjetnu inteligenciju dosegnut će prema prognozi IDC-a 35,8 milijardi američkih dolara ove godine, što je rast od 44 posto u odnosu na 2018. S obzirom da industrije trenutno bilježe velike investicije u projekte koji se tiču umjetne inteligencije, a riječ je o softveru, do 2022. bit potrošnja trebala iznositi 79,2 milijarde dolara.