Tesla u 2017. isporučio 100 tisuća vozila, no s Model 3 je izuzetno podbacio

Tesla u 2017. isporučio 100 tisuća vozila, no s Model 3 je izuzetno podbacio

Foto: Tesla

Elon Musk osvojio je svijet Tesla automobilima jer potvrdili su da fosilna goriva ne moraju još dugo biti realnost, da postoji sjajna alernativa. Nažalost, čini se da je u svojim ambicijama osnivač kompanije također izgubio istinski doticaj s realnosti. Jer, najavljivao je velike stvari i propustio ih napraviti - i to u ozbiljnoj i zabrinjavajućoj mjeri.

Investitori ne znaju kako se postaviti nakon što su dobili izvješće o broju isporuka automobila i njihovoj proizvodnji u 2017. godini. Naime, dok ih je isporučeno 103 tisuće i tako nadmašena godina ranije za 27 tisuća, luksuzni Model 3 potpuno je podbacio u proizvodnji. Musk je najavio da će u četvrtom kvartalu biti proizvedeno 20 tisuća Modela 3, s tim da će u rujnu brojka biti 1500, a potom bi u listopadu, studenom i prosincu stigao ostatak.

U stvarnosti, proizvedeno je ukupno 2425 autmobila! U rujnu ih je proizvedeno 260. Promašaj u prognozi iznenadio je mnoge i sad se već polako sve češće mogu čuti priče da Musk pati od "Jobsova sindroma", koji također nije bio baš potpuno uključen u realnost pa bi investitori mogli uvelike gubiti ako bi se striktno držali njegovih prognoza i ciljeva za određeno razdoblje.

Za dobrobit Tesle bilo bi sjajno pronaći rješenja po pitanju proizvodnje jer trenutno situacija nije obećavajuća i takve brojke ne čine ta električna vozila revolucionarnima već ih postavlja na margine, kao svojevrsni luksuz koji si može priuštiti zanemariv broj ljudi i ne čini razliku na globalnom tržištu. Stoga, optimizam treba tražiti u činjenici da se od 9. prosinca proizvelo više automobila nego u prethodna četiri mjeseca. To je znak da se ipak može nešto promijeniti na bolje.

Još iz kategorije

Google se sprema za monetizaciju Maps-a

Google se sprema za monetizaciju Maps-a

12.06.2019. komentiraj

Google Maps ima više od milijardu korisnika na mjesečnoj razini i softver je koji se koristi u svakodnevici iz razloga što uistinu funkcionira i olakšava život, zbog čega svaka promjena u krivom smjeru ne može biti dobro prihvaćena. Kao ona o kojoj se sve više priča u kompaniji, svjesnoj da Maps ne donosi zaradu koju bi mogao donositi s obzirom na popularnost i vrijednost kod korisnika.

Prvo PwC-evo globalno istraživanje o krizi

Prvo PwC-evo globalno istraživanje o krizi

12.06.2019. komentiraj

Analitička kuća PwC objavila je rezultate svog prvog globalnog istraživanja o krizi, Global Crisis Survey. Rezultati se temelje na ispitivanju 2.084 osobe u 43 zemlje, koje su anketirane na 15 različitih jezika.

Hrvatska idealna za pozicioniranje kineskih tehnoloških kompanija u Europi

Hrvatska idealna za pozicioniranje kineskih tehnoloških kompanija u Europi

12.06.2019. komentiraj

„Kina postaje najsnažnije emitivno tržište direktnih stranih ulaganja, a njihove tvrtke postaju globalni lideri na raznim područjima i tek sad kreću s greenfield ulaganjima u proizvodnju s kvalitetnim radnim mjestima. Hrvatska je idealna lokacija za pozicioniranje predstavništava, razvojnih i proizvodnih pogona kineskih tehnoloških kompanija. Sve što smo na tom području do sada propustili imamo priliku višestruko nadoknaditi“, istaknuo je potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš na poslovnom susretu s gospodarskom delegacijom iz Shenzhena kojim je najavljen Visokotehnološki kineski sajam 2019. u tom gradu.