Tesla u 2017. isporučio 100 tisuća vozila, no s Model 3 je izuzetno podbacio

Tesla u 2017. isporučio 100 tisuća vozila, no s Model 3 je izuzetno podbacio

Foto: Tesla

Elon Musk osvojio je svijet Tesla automobilima jer potvrdili su da fosilna goriva ne moraju još dugo biti realnost, da postoji sjajna alernativa. Nažalost, čini se da je u svojim ambicijama osnivač kompanije također izgubio istinski doticaj s realnosti. Jer, najavljivao je velike stvari i propustio ih napraviti - i to u ozbiljnoj i zabrinjavajućoj mjeri.

Investitori ne znaju kako se postaviti nakon što su dobili izvješće o broju isporuka automobila i njihovoj proizvodnji u 2017. godini. Naime, dok ih je isporučeno 103 tisuće i tako nadmašena godina ranije za 27 tisuća, luksuzni Model 3 potpuno je podbacio u proizvodnji. Musk je najavio da će u četvrtom kvartalu biti proizvedeno 20 tisuća Modela 3, s tim da će u rujnu brojka biti 1500, a potom bi u listopadu, studenom i prosincu stigao ostatak.

U stvarnosti, proizvedeno je ukupno 2425 autmobila! U rujnu ih je proizvedeno 260. Promašaj u prognozi iznenadio je mnoge i sad se već polako sve češće mogu čuti priče da Musk pati od "Jobsova sindroma", koji također nije bio baš potpuno uključen u realnost pa bi investitori mogli uvelike gubiti ako bi se striktno držali njegovih prognoza i ciljeva za određeno razdoblje.

Za dobrobit Tesle bilo bi sjajno pronaći rješenja po pitanju proizvodnje jer trenutno situacija nije obećavajuća i takve brojke ne čine ta električna vozila revolucionarnima već ih postavlja na margine, kao svojevrsni luksuz koji si može priuštiti zanemariv broj ljudi i ne čini razliku na globalnom tržištu. Stoga, optimizam treba tražiti u činjenici da se od 9. prosinca proizvelo više automobila nego u prethodna četiri mjeseca. To je znak da se ipak može nešto promijeniti na bolje.

Još iz kategorije

Odlični rezultati Lenova

Odlični rezultati Lenova

22.02.2019. komentiraj

Lenovo je ostvario najveći prihod na razini grupe u posljednje četiri godine s iznosom od 14 milijardi američkih dolara na razini četvrtog kvartala 2018. godine što je porast od 8,5 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine i to 12,8% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine kada se isključe učinci tečaja.

Umjetna inteligencija će doprinijeti 16 bilijuna dolara globalnom BDP-u do 2030.

Umjetna inteligencija će doprinijeti 16 bilijuna dolara globalnom BDP-u do 2030.

22.02.2019. komentiraj

Umjetna inteligencija imat će izniman utjecaj na svjetsko gospodarstvo jer prognoze su da bi do 2030. godine njena vrijednost mogla iznositi 16 bilijuna američkih dolara, što je točno 16 puta više nego u ovoj godini. Tvrdi tako u svom izvješću lider najveće ruska banke Sberbank, Herman Gref. No, ponajviše se oslanjao na nedavne brojke McKinseya, uz ipak optimističniju prognozu.

VIDEO: Gordana Kovačević za ICTbusiness TV o poslovnim rezultatima

VIDEO: Gordana Kovačević za ICTbusiness TV o poslovnim rezultatima

21.02.2019. komentiraj

Kakvi su rezultati Ericsson Nikole Tesle pitali smo predsjednicu Uprave Gordanu Kovačević koja ističe kako je protekla godina bila je u poslovnom i tehnološkom smislu dinamična, puna izazova, ali i važnih postignuća.