Tehnološki sektor vodeći po kapitalizaciji

Tehnološki sektor vodeći po kapitalizaciji

Foto: DepositPhotos

Od padova zabilježenih početkom 2020. godine, globalna tržišta vlasničkih vrijednosnih papira ne samo da su se oporavila, već su naglo porasla do rekordnih razina - uz gospodarski oporavak potpomognut vladinim politikama i politikama središnjih banaka kao odgovor na razorne utjecaje pandemije COVID-19.

Svi sektori zastupljeni na popisu najvećih 100 zabilježili su značajan porast tržišne kapitalizacije u godini do ožujka 2021. Tehnološki sektor je i dalje najveći u smislu tržišne kapitalizacije, a bilježi ukupnu vrijednost od 10,5 bilijuna američkih dolara uz povećanje vrijednost tvrtki iz tog sektora za 71  posto u ožujku 2021. u odnosu na ožujak 2020.

Izvještaj ukazuje na činjenicu da se tržišna kapitalizacija 100 najvećih svjetskih tvrtki povećala za 48  posto na 31,7 bilijuna dolara u ožujku 2021. u odnosu na 21,5 bilijuna dolara u ožujku 2020.

„Gledajući dalje od dislokacije uzrokovane početnim izbijanjem pandemije COVID-19, tržišna kapitalizacija 100 najvećih svjetskih tvrtki povećala se između ožujka 2019. i ožujka 2021. za nevjerojatnih 51  posto, u usporedbi s rastom svjetskog MSCI indeksa od 33  posto. Sa SAD-om na čelu, ovo naglašava sposobnost najvećih tvrtki za iskorištavanje tehnologije i razmjerni rast tijekom ovog razdoblja, odvajajući se od linije trenda rasta tijekom posljednjeg desetljeća“, stiče Ross Hunter, lider PwC-ovog centra za usluge pri IJP.

Naglasci istraživanja

● SAD su povećale svoju dominantnu zastupljenost u smislu tržišne kapitalizacije, s tim da su SAD predstavljale 65  posto ukupne tržišne kapitalizacije 100 najvećih svjetskih tvrtki u ožujku 2021., u odnosu na 61  posto u ožujku 2020.

● Europa je izgubila 5 tvrtki s popisa 100 najvećih svjetskih tvrtki do ožujka 2021., tri u Ujedinjenoj Kraljevini i dvije u Francuskoj.

● Tehnološke tvrtke zabilježile su 71  posto-tni rast tržišne kapitalizacije u odnosu na njihovu vrijednost u ožujku 2020. godine, a uspon ovog sektora predvodile su američke tvrtke: Apple, Microsoft, Alphabet i Facebook.

● 100 najvećih svjetskih tvrtki u nekim od cikličkih sektora (industrijska dobra i sirovine) nadmašile su ostale sektore u popisu 100 najvećih na svijetu, osim tehnologije i rezultata njenog sektorskog indeksa.

●  Njemačka se popela s 13. na 8. mjesto povratkom Siemensa i Volkswagena na listu 100 najvećih svjetskih tvrtki u godini do ožujka 2021. godine.

● Samsung, jedini predstavnik Južne Koreje, povećao je vrijednost za 84  posto u godini do ožujka 2021. godine.

● SAD, Kina i njezine regije te Saudijska Arabija, koju predstavlja Aramco, i dalje zauzimaju pobjedničko postolje u smislu tržišne kapitalizacije, držeći 1., 2. i 3. poziciju.

Još iz kategorije

HMD Global jače na IoT tržištu i najavljuje Nokia i CGI partnerstvo

HMD Global jače na IoT tržištu i najavljuje Nokia i CGI partnerstvo

23.06.2021.

HMD Global najavljuje dvije strateške suradnje koje će podupirati rast i razvoj njihove poslovne ponude IoT za tvrtke širom svijeta. HMD Global surađivat će s renomiranom finskom kompanijom za telekomunikacijsku infrastrukturu tvrtkom Nokia i globalnom tvrtkom za informacijsko savjetovanje CGI. Sve to kako bi nastavili svoju predanost pružanju globalne 5G povezanosti, neusporedivoj sigurnosti i pouzdanim inovacijama za poduzeća.

Top 100 najvećih globalnih tvrtki bilježi nove rekordne vrijednosti

Top 100 najvećih globalnih tvrtki bilježi nove rekordne vrijednosti

21.06.2021.

Kapitalna globalna tržišta ne samo da su se oporavila od pada tijekom prvog dijela prošle godine nego su zabilježila rekordan rast, navodi PwC. Ekonomski oporavak podržan je od strane vlada i središnjih banaka, zbog odgovora na pandemiju koronavirusa, odnosno, krizu koju je pokrenula.

Najveći broj hrvatskih predsjednika uprava planira dugoročno povećati ulaganje u digitalnu transformaciju

Najveći broj hrvatskih predsjednika uprava planira dugoročno povećati ulaganje u digitalnu transformaciju

19.06.2021.

Godinu dana nakon što je COVID-19 proglašen pandemijom, predsjednici uprava diljem svijeta izražavaju rekordne razine optimizma u vezi globalnog gospodarskog oporavka, a 64  posto poslovnih lidera jugoistočne Europe (JIE) predviđa poboljšanje gospodarskog rasta u 2021. godini, pokazuje najnovije istraživanje PwC Hrvatska.