Tehnološki giganti niječu monopol

Tehnološki giganti niječu monopol

Foto: DepositPhotos

Google, Facebook, Amazon i Apple prošle su se godine našli pred ozbiljnim problemima u Sjedinjenim Američkim Državama jer krenule su istrage o njihovom dominaciji na tržištu, monopolu te raznim radnjama koje onemogućavaju konkurenciji normalno poslovanje. Takve optužbe potvrdili su u kongresnom Odboru te naglasili da navedene kompanije koriste veličinu i moć kako bi preuzele kontrolu pri donošenju bitnih zakona te još rasle i povećavale moć.

Naravno, lideri tih kompanija negiraju optužbe, što ne čudi, ali da uistinu shvaćaju cijelu situaciju ozbiljno, potvrđuje podatak o lobiranju u Washingtonu. Cilj lobiranja jest "oprati" se i prikazati u boljem svjetlu no što možda jesu. Za taj cilj potrošeno je kroz posljednjih 12 mjeseci 54,5 milijuna američkih dolara, što za te kompanije nije neki novac, ali s obzirom da su 2015. potrošili 35 posto manje, a 2010. 500 posto manje, ukazuje na promjene u pogledu prema njima. Od strane politike, pravosuđa, zakonodavaca...

Facebook je potrošio kroz ovu godinu već 19,3 milijuna dolara, Amazon 17,8 milijuna dolara, Alphabet 10,1 milijun i Apple 7,3 milijuna. Zanimljivo, Microsoft se drži po strani i njega se ne spominje u kontekstu lobiranja, ali ni u kontekstu iskorištavanja postojećeg utjecaja za izvlačenje interesa u smislu zakona, regulativa, pravila svih vrsta na državnoj razini.

Kako god, "optuženici" tvrde da svoju moć i veličinu koriste da bi poboljšali živote građanima, da bi stvorili niz prilika, poboljšali ekonomiju i potaknuli inovativnost na svim razinama. Također, svi zajedno naglašavaju da su tvrdnje koje im se spolitavaju zastarjele, da privatnost korisnika ni u kojem pogledu ne iskorištavaju i da svi s kojima posluju imaju korist od partnerstva.

Koja će u konačnici biti presuda, doznat ćemo u nadolazećim i turbulentnim američkim mjesecima!

Još iz kategorije

Ulaganje u zaštitu podataka je neophodno, ali i dugoročno isplativo

Ulaganje u zaštitu podataka je neophodno, ali i dugoročno isplativo

04.12.2020. komentiraj

Agencija za zaštitu osobnih podataka u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom organizirala je besplatnu online interaktivnu radionicu Kako uskladiti poslovanje s Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) za mikro, srednje i male poduzetnike s područja Karlovačke i Ličko-senjske županije.

Studeni donio tek nešto više od 100 milijuna kuna ugovorenih IT javnih nabava

Studeni donio tek nešto više od 100 milijuna kuna ugovorenih IT javnih nabava

03.12.2020. komentiraj

Najnovija analiza domaćeg IT tržišta kada je riječ o javnim nabavama pokazuje kako je iznos ugovorenih poslova u studenom dosegao 101,42 milijuna kuna, što je manje od procijenjenih 112,62 milijuna kuna za te javne nabave. Procijenjena vrijednost javnih nabava u 2019. godine u studenom bila je čak za 83,6 posto više i bila je veća od 206 milijuna kuna. Istovremeno, vrijednost ugovorenih poslova bila je 106,45 milijuna kuna što je više za 5 posto više od ugovorene vrijednosti IT javnih nabava u studenom ove godine.

Analiza pokazala da je Vertiv svjetski lider na tržištu hlađenja podatkovnih centara

Analiza pokazala da je Vertiv svjetski lider na tržištu hlađenja podatkovnih centara

03.12.2020. komentiraj

Vertiv rangiran je od strane analitičke tehnološka tvrtke Omdia kao najveći svjetski dobavljač na promjenjivom i inovativnom tržištu hlađenja podatkovnih centara. Novo objavljeno istraživanje naglašava da uspostavljene tehnologije odbijanja topline poput izravnog širenja (DX), hladne vode i hlađenja isparavanjem i dalje dominiraju, a istovremeno postaju i održivije. Uz to, predviđa se rast novih tehnologija, poput raznih oblika hlađenja tekućinom, budući da operateri podatkovnih centara traže načine za daljnje poboljšanje učinkovitosti zbog povećavanja rasta power-intensive računarstva.